Dankzij wie begon jouw reis?

En gefeliciteerd, ook jij bent een rolmodel

Daar stond ze.

Op het podium. Bij de Golden Globes voor de oeuvreprijs, de Cecil B. DeMille award. Als eerste zwarte vrouw. En ze vertelde hoe ze als klein meisje had gekeken naar eerdere prijswinnaars. Hoe deze een voorbeeld voor haar waren. Ze vertelde over andere vrouwen die haar voor waren gegaan. In een mening geven. Zich uitspreken. Voor zichzelf opkomen. Rolmodellen die haar deden geloven: het kan, jij kunt het ook.

Oprah Winfrey. Met een indrukwekkende speech op de Golden Globes. Hier kijk je hem terug. Of lees hem hier.

En nu is zij op haar beurt weer een rolmodel voor anderen. Misschien ook voor jou.

We hebben allemaal zo iemand gehad of nog steeds. Die ene persoon waar je met bewondering naar kijkt. Die ene persoon die doet wat jij ook wilt. Die ene persoon die laat zien dat het mogelijk is, dat het kan. Terwijl je tot dan toe dacht dat ’t niet mogelijk was of weggelegd voor jou. Die ene persoon waardoor je geinspireerd raakte om zelf stappen te zetten. Die ene persoon waarmee jouw reis begon.

Wie was die persoon voor jou?
Wie deed voor jou die deur open?
Wie raakte dat verlangen aan?
Wie inspireerde je in datgene dat je nu doet?
Door wie durf jij nu iets wat je eerder niet durfde?

En voor wie ben jij nu dat rolmodel?

En nu zul je misschien zeggen: ik, een rolmodel? Ja, ook jij. Ook jij bent een rolmodel. Je bent dat namelijk altijd. Al denk je dat niemand jou zo ziet, je bent het wel degelijk. In wat je wel en niet doet. In hoe je zaken aanpakt. In wat je laat zien. In waar jij je over uitspreekt en hoe je dat doet. En ja, ook waarover je zwijgt.

Je hoeft geen Oprah of een of andere bekendheid te zijn. Mensen kijken naar je. Jonge mensen. Mannen. Vrouwen. Je kinderen. Andere leiders. Ondernemers. Je omgeving.

Ja, laat ze lekker kijken. En ze vinden iets van je. En dat is mooi.

Helaas denk je vaak in termen van kritiek die je kunt krijgen. En ja, geloof maar dat ook Oprah niet alleen bewondering of applaus ten deel valt. Maar is dat een reden om niet te doen wat jij graag wilt? Is dat een reden om je mond te houden? Juist door je uit te spreken, open jij de deur voor anderen. Juist door te laten zien wat jij doet, geef je anderen toestemming dat ook te doen. Je laat zien wat mogelijk is. En stel je voor dat er één iemand is die door wat jij doet of zegt in beweging komt waarmee de reis van die ander begint. Dat is de olievlek. Dat is het verschil maken. Dat is invloed. Dat is leiderschap.

Denk daar maar eens aan. Als een ketting van verleden, heden en toekomst rijgen we voorbeelden aan elkaar. En zijn we allemaal een schakel in andermans leven. Uiteindelijk gaat draait ons leven niet om een ‘eindresultaat’ maar om hoe je hebt geleefd.

Ps. O ja, en als het kan, laat die ander weten hoe belangrijk hij of zij was als inspiratiebron. En laat weten in de comments: wie was het die jou aanspoorde op reis te gaan en in beweging te komen? Ik ben benieuwd.

Zin om op reis te gaan met je eigen verlangen? Meld je aan en ontvang voortaan de blogs, podcasts en video’s over verlangen, kiezen, durven en doen in je inbox. Maak krachtige keuzes voor jezelf en je bedrijf zodat jij leeft en werkt op jouw voorwaarden. Met meer plezier en vrijheid.

dit veld niet invullen s.v.p.

Reageer