Waarom mannen met dasspelden niks meer in te brengen hebben op de zaak

Ken jij nog mannen met een dasspeld?

Mannen met een double-breasted jasje? Je weet wel: zo’n colbert met goudkleurige knopen. Zulke mannen waren de gevierde ondernemers, de populaire leiders.

Tenminste, in 2006.

Ze heetten meestal Herman, Henk of Hennie.

Toen ik net begonnen was met mijn bedrijf, kwam ik ze tegen tijdens netwerkbijeenkomsten. Als ik één van hen de hand schudde, zag ik dat ze over m’n schouder keken. Ze mompelden hun naam en zeiden: ‘Ik zie dáár iemand die ik even moet spreken.’ Ze drukten een visitekaartje in je handen en zeiden: ‘We bellen!’ En weg waren ze.

Als ik naar het toilet ging, zag ik ze staan. Samen in de tuin, sigaren te roken. Met andere mannen met dasspelden. Soms luisterde ik stiekem mee:

‘Als je niet 24 uur per dag werkt, ben je een luie ambtenaar.’

‘Vakantie, hahahaha, waarom? Ik ben al 20 jaar niet meer geweest.’

‘Opleidingen voor ondernemers, wat een onzin. Heb je helemaal niet nodig.’

Ik zag hoe ze elkaar op de schouders sloegen en vermoedde dat ze tot laat in de avond whiskey bleven drinken. Dat wist ik niet zeker, want ik was na een uurtje al vertrokken.

Na twee of drie van dit soort bijeenkomsten had ik het wel gehad. Toch bepaalden deze mannen aanvankelijk mijn kijk op ondernemen. Zij leken de norm te zijn. Maar ik vond er niks aan. En toch…

Wat was ik voor slappe ondernemer?

Gelukkig is het geen 2006 meer. Het ‘ik-maak-120-uur-per-week’ mantra lijkt uit de mode. Als je op vakantie een boek leest over je vak, ben je dan uren aan het maken? Wanneer je onder de douche ideeën krijgt, ben je dan aan het werk?

Wat doet het er toe?

Je kunt nu werken wanneer je maar wilt. Je kunt kiezen voor een manier van werken die bij je past. Op een plek die je fijn vindt. Internet heeft al die keuzes mogelijk gemaakt.

Natuurlijk gaat het nog steeds om kansen zien en keuzes maken. Maar je moet wel weten wanneer een kans voor jou een kans is. Dat begint met een plaatje van jouw ideale leven en werk. Hoe wil jij leven en werken? Wat zie je dan? Hoe ziet je werk, je bedrijf, je leven er dan uit? En past dat bij jou?

Dus, beste Hennie, Herman of Henk, ik gun jullie je netwerkborrels. Maar ondernemers netwerken nu online. De dasspeld is vervangen door sneakers. Achter je computer kun je interessante mensen leren kennen. En wanneer je die mensen in het echt ontmoet, is er meteen herkenning. Visitekaartjes zijn overbodig. Dankzij internet heb je met je website een bereik van een vol voetbalstadion.

Doorzettingsvermogen, omgaan met onzekerheid en veerkracht zijn nog even belangrijk als je wilt slagen. En die dingen die je niet beheerst kun je leren. Via opleidingen, seminars of tips van collega-ondernemers, waar ook ter wereld.

Online.

Ondernemen was nog nooit zo leuk en gevarieerd. Met zoveel mogelijkheden, nieuwe media en uitdagingen. Het was ook nog nooit eerder zo onoverzichtelijk.

Schets daarom eerst je ideale plaatje, je kansen, je bedreigingen, je sterktes, je zwaktes, je strategie. En kies wat bij jou past. Laat je niet afleiden door wie dan ook.

Er is geen norm meer. 

Meer lezen over eigen keuzes maken, leiderschap, trouw zijn aan jezelf, leven en werken op je eigen manier? Meld je aan en ontvang voortaan de blogs, podcasts en video’s in je inbox. Met hierin volop inzichten, nadenkvragen en af en toe een linkse directe zodat jij werk maakt van je verlangen en keuzes.

dit veld niet invullen s.v.p.

Reageer