De onzin van balans

Balans. 

Het is een veel gebruikte term vooral door vrouwen.

Ooit een man horen praten over balans? Welnee. Die doet gewoon. Die handelt. Die denkt niet na of hem dat wel balans brengt. Dat woord staat niet eens in z’n woordenboek. 

En is ‘ie te druk? Dan gaat ‘ie lekker zitten. Soms met een biertje of iets anders. Gewoon niksen. 

Zonder schuldgevoel. 

En een vrouw? Zeker als ze “van een bepaalde leeftijd is” (ugh) die lijkt steeds vaker die balans op te moeten zoeken.

Dat vindt althans de buitenwereld. En ja, zijzelf ook. 

Maar gaat dat echt over balans?

Gaat je verlangen niet veel eerder over iets heel anders? Iets fundamentelers? Gaat dit niet om het feit dat je jezelf langere tijd iets ontzegd hebt? Te lang dingen hebt gedaan die je niet wilde doen? 

Tja, dan moet je daar even van bijkomen. Maar dat heet geen balans. Op z’n Achterhoeks  noem ik dat: ‘de schade inhalen’. Want dat is wat je gedaan hebt. Je hebt jezelf onrecht aangedaan. Schade toegebracht door te negeren wat je nodig had. Je hebt gaandeweg ingeleverd op je levenslust, ruimte, ambities, plezier, vrijheid.

En dan denk je dat is je enige exit balans is?

Balans is een vluchtheuvel. Een tussenstop naar iets anders. Als je bloedeerlijk bent naar jezelf weet je dat. Voel je dat. Maar je had al eerder moeten ingrijpen. Yep. Die ene keuze. En door die niet te maken heb je jezelf vastgedraaid. Tja, daar zit je dan te balansen.

Want die ene keuze maakte je niet. 

Ambities? Waarom nou, je hebt het toch mooi voor elkaar nu (alsof ambities daar afbreuk aan zouden doen).

Een ander pad inslaan? Je weet wat je hebt, niet wat je krijgt (nee, natuurlijk niet, dat heet het leven, weet je nog).

Stoppen met altijd maar zorgen voor? Maar ze hebben me toch nodig? (Schei uit, je durft niet te zeggen: ik heb hier geen zin meer in). 

Natuurlijk heb je verlangens. 

De vraag is: gaat dat echt over balans? Of durf je eindelijk ook eens uit te komen voor wat je echt wilt, deze verlangens te verkennen, te ontdekken waar het echt om gaat onder dat suffe woord balans? 

En dan die ene krachtige (en ja soms ook lastige) keuze te maken? 

Stel jezelf die vragen maar eens. 

Ik stel ze je binnenkort nog een keer. 

Zin in meer frisse verhalen met nadenkvragen over verlangen, kiezen, coachen, durven en doen? Meld je aan en ontvang voortaan mijn blogs, podcasts en video’s. Door je aan te melden geef je toestemming je gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.

dit veld niet invullen s.v.p.