Ook een abonnement op de denkcarrousel?

zeg 'm direct op

Het lijkt wel een kermis die denkcarrousel van jou.

Daar ga je weer: op je stokpaardje.

Rondjes draaien in hetzelfde kringetje: peinzen en piekeren.

Ik weet niet hoe het met jou zit maar ik word altijd een beetje misselijk van draaimolens en achtbanen. 

Teveel gedachten. Teveel van het goede. Teveel onrust en ruis in je hoofd.

Je blijft in rondjes draaien. Over wat gebeurd is, wat had moeten gebeuren en wat nog gebeuren moet. 

Ongemerkt rijd je zo je eigen spookhuis binnen. Overal spinnen, gevaren en gedoe. Een rit die je op de kermis altijd overleefd.

Het echte leven is echter geen kermis waarin alles goed afloopt. De eerlijke boodschap is: er kán ook echt iets gebeuren. Bij een stevige keuze of besluit waarover je uren en dagen kunt nadenken, staat er iets op het spel.

Iedereen die anders beweert verkoopt gebakken lucht.

Maar de denkcarrousel gaat echter negen van de tien keer over gisteren en/of morgen. Want je wilt grip en controle over verleden en toekomst. Je wilt het liefst exact de uitkomst weten van een keuze of besluit.

‘Ik doe het alleen als ik zeker weet dat het lukt.’

Of je denkt blijkbaar nog het verleden te kunnen veranderen door ellenlang na te denken over wat je anders had kunnen doen. Maar helaas: terug naar start kan alleen bij Monopoly.

‘Had ik nou maar dat ene gezegd of gedaan dan was het anders gelopen’. 

Dat is de terreur van het als…dan…denken in de achteruitkijkspiegel.

Nu is terugkijken om ervan te leren niet verkeerd. Maar neem geen abonnement op die denkcarrousel. Stap niet steeds in, om weer hetzelfde rondje te draaien op die stokpaardjes van je. Dat is pure zelfsabotage die je maar op één manier doorbreekt: door uit je denkcarrousel te stappen en in actie te komen, ver weg van het denken. Soms letterlijk door beweging en door te doen waarvan jij wel weet wat je te doen staat.

Dus als je merkt dat je toch weer bent ingestapt, stap uit en laat je niet meevoeren. Doen en in actie komen heeft meer invloed op je denken dan andersom. Doen als in: een besluit nemen, een knoop doorhakken, een keuze maken én handelen, gaan, hup: op weg. Dat alles brengt je verder.

Het enige houvast dat je daarbij hebt is vandaag. 

Waar verlang je nu naar?

Wat kun je nu doen?

Wat kun je nu (achter je) laten?

Wat kun je nu afsluiten?

Wat wil je nu beleven?

Wat wil je nu ervaren?

Wat heb je nu nodig?

Wat vraagt dit van jou?

Wat wordt nu de eerste stap?

En handel daar vandaag nog naar.

De rest is koffiedik kijken in de glazen bol van de waarzegger op diezelfde kermis. Loop die lekker voorbij en pak je invloed terug.

Terug naar nu.

Daar is het altijd prijs.

Zin in meer frisse gedachten, verhalen met nadenkvragen over verlangen, kiezen, durven, doen? Zodat jij krachtige keuzes maakt en leeft en werkt op jouw voorwaarden? Meld je aan en ontvang voortaan mijn blogs, podcasts en video’s. Door je aan te melden geef je toestemming je gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.

dit veld niet invullen s.v.p.