Welke van de twee ben jij?

Grootdromer of kleindoener

Overal word je aangemoedigd.

Droom groot. Denk groot. Maak grootse plannen.

Leuk. Mooi. Goed.

Dus volgen er mooie moodboards. Schitterende vergezichten. En verhalen over een grootse toekomst die het goed doen op een feestje. Want grote plannen wekken bewondering.

Want wie ben je als je niet groot droomt? Toch een beetje sukkelig als je niet ‘je grootse missie leeft’.

‘Een missie leven’ schaar ik overigens onder vaagtaal, want hoe dat er elke dag concreet uit ziet? Maar dat is een ander verhaal.

Wat veel grootdromers met hun moodboards vergeten is wat er ná dat grote dromen volgt.

Klein denken en doen.

In stappen. Bouwen aan de dagelijkse praktijk. The messy work. Hoe grappig dat de spellingcheck deze laatste woorden als ‘mest work’ opschreef en dat is het natuurlijk ook: je moet bemesten, de boel laten groeien. En dat is niet altijd het meest schone werk. En niet sexy. Je moet bereid zijn vuile handen te maken. Je droom in stukken hakken. Voor sommige ondernemers en leiders voelt dat haast letterlijk zo: alsof ze hun droom om zeep helpen.

Wat ben jij aan het doen?
Oh. Vandaag ga ik klein denken en doen. OK. Tof.
Not.

Want na je droom volgt de werkelijkheid. Je droom is het papier. Het doen de praktijk. En die gaat nooit in een rechte lijn van A naar B. De werkelijkheid laat zich niet temmen. Die is weerbarstig en daagt je uit.

En toch: groot dromen en klein denken en doen horen bij elkaar als Beyonce en Jay Z. Als Nick en Simon. Als Koot en Bie.

Die grote dromen hebben namelijk alleen waarde als je ze vertaalt in kleine stappen. Als een klein duimpje zul je je eigen broodkruimels moeten uitzetten voor je bij de grote koek aan komt. Nu kun jij misschien die grote koek wel bedenken maar je hebt ook een klein duimpje nodig dat de route uitzet en de stappen ziet.

Stap voor stap. Je grote droom terughalen naar nu. Naar dit jaar. Naar deze week. Naar vandaag.

Want wat is het allerbelangrijkste dat je vandaag kunt doen om die mooie dromen waar te maken?

Dat vraagt een andere manier van denken. Klein denken. Stap voor stap redeneren. Omgekeerd denken. Inzoomen.

Niet elke grootdromer kan dat. Sterker nog, veel van hen verliezen hun belangstelling als er concrete stappen gezet moeten worden. Vaak gaan ze verder naar, inderdaad, weer een groots plan. Daarom doet elke grote denker er goed aan een kleine denker en doener naast zich te hebben.

Net als dat die kleine denker ook een grootdromer nodig heeft voor z’n eigen toekomstvisie.

Het punt is: beide types begrijpen elkaar niet altijd. Ze kunnen elkaar behoorlijk in de weg zitten en irriteren. De grootdromer ergert zich aan het detailniveau van de kleine denker. Geneuzel! Je trapt op de rem! De kleine denker stoort zich aan de grootse dromen van de grootdromer. Niet realistisch en veel te groot! Gaat nooit lukken!

En toch, wil je iets bereiken, je hebt beide nodig. Beide kanten in jezelf en als je dat niet hebt: iemand die die kant van jou aanvult. Je hebt overigens beide kanten wel in je, maar neigt altijd naar één van beide types. Ga maar eens na welke dat voor jou is.

Zorg dus altijd voor de juiste mensen om je heen. Die anders zijn. Anders denken. Anders doen. Waardeer de verschillen. Respecteer die andere kijk. Ontdek hoe die jouw dromen waar kan maken en je verder kan helpen. En als je een klein doener bent, zie hoe een grootdromer een vergezicht kan schetsen waardoor je ziet waar je uit kunt komen en wat er allemaal mogelijk is. Want een grootdromer is een ster in vergezichten. Een kleindenker kan de stappen zien om er te komen.

En nog één ding. Die grootdromer mag dan een stuk hoger scoren in de populariteitspolls, kijk nooit maar dan ook nooit neer op die kleine denker. Je hebt hem meer nodig dan je soms in de gaten hebt. De kleindenker bouwt de ladder naar die droom waarmee jij in de wolken zit. En omgekeerd: die kleindenker kan stoppen met het zuchten over de grootdromer want het zijn wél de visies van de grootdromers die mensen in beweging brengen.

Dus ga op zoek. Wie in jouw omgeving is totaal anders dan jij? Wie in je team is die grootdromer of juist die kleine denker? Nodig ze uit. Laat ze met elkaar in contact komen. Zet ze aan het werk. Ga zelf aan het werk met die andere persoonlijkheid. Want daar zou wel eens iets heel groots kleins uit kunnen komen.

Zin in meer frisse verhalen met nadenkvragen over verlangen, kiezen, durven, doen? Zodat jij krachtige keuzes maakt en leeft en werkt op jouw voorwaarden? Meld je aan en ontvang voortaan mijn blogs, podcasts en video’s. Door je aan te melden geef je toestemming je gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.

dit veld niet invullen s.v.p.

Reageer