Je denkt niet te veel maar te weinig

Ik denk te veel.
Ik zit veel te veel in mijn hoofd.
M’n hoofd zit veel te vol.

Zijn deze zinnen herkenbaar?

Als je dit zegt, krijg je vaak als antwoord: Volg je hart. Laat je gedachten los. Ga mediteren.

Best aardige adviezen.

Maar: stop nooit met denken. Wat anderen ook zeggen: stop nóóit met denken. Dat is wel de laatste keuze die je zou moeten maken.

Het punt is: je denkt aan de verkeerde dingen. Je stopt je hoofd vol met wat allemaal moet en hoort, gaat je er daarna druk over maken of het allemaal wel lukt en daarnaast vul je het ook nog eens met allerlei spul dat er niet toe doet. Alsof je je hoofd elke dag trakteert op smakeloze kauwgom, terwijl het toe is aan een gezonde maaltijd met een Michelin ster.

Ga maar na: hoe vaak pak je achteloos je telefoon om je hoofd te voeden met… ja, met wat? Zeg het maar: mails die je 9 van de 10 keer had kunnen missen. Social media posts, filmpjes van mensen die je helemaal niet kent, scrolldingen, het laatste nieuws, een suf spelletje, berichten van die verschrikkelijke appgroep van ouders op school… Je stopt je hoofd elke dag vol met veel bla-bla en niet met iets waar je hoofd echt behoefte aan heeft, laat staan naar verlangt.

Je geeft je hoofd daarnaast ook nog eens giftige gedachten te eten over dat je niet goed genoeg bent, nog niet bent waar je moet zijn en dat anderen het veel beter doen dan jij. Luister maar eens naar wat je hoofd vertelt over jou.

Maar: stoppen met denken is nooit een optie.

Vergelijk het met gezonde voeding. Vinden we belangrijk, niet waar? Een intieme bezigheid: door iets te eten stop je elke dag iets in je lijf, gezond of ongezond. En je lijf protesteert meteen als het iets eet dat niet helemaal goed voor je is. Dus als je hoofd overvol is met vervelende piekergedachten en het draait volop achtbaanrondjes, dan kun je ervan op aan dat jij er iets verkeerds hebt ingestopt. Piekergedachten zijn een alarmbel net als buikpijn.

Gezonde voeding is in. We letten steeds meer op wat we eten en innemen. We lezen etiketten met voedingswaardes, vitaminen en suikergehaltes. Maar doe je dat ook voor je hoofd? Stel je eens voor dat op elk van jouw gedachtes een etiket stond.

Let op: deze gedachte veroorzaakt minimaal een uur gepieker.

Of: van dit idee over jezelf gaat je zelfvertrouwen fors omlaag.

En: Het bekijken van deze youtubevideo’s ontneemt je een uur van je kostbare levensminuten.

Zou je dan andere keuzes maken?

Dus: hoe staat het met de voeding voor je hoofd? Waarmee voed jij dagelijks je denken? Check dit maar eens voor jezelf.

Kies voor iets anders. Maak je hoofd niet leeg maar vrij.

Bevrijd het uit die lamlendige stroom van vastgeroeste patronen en gedachten. Bevrijd het van de telefoon- scroll- en appterreur. Maar stop niet met denken, integendeel. Ga juist aan de slag met je hoofd. Ga mijmeren. Filosoferen. Lees een goed boek dat je uitdaagt en een deur in je hoofd opent die nog niet open was. Voer een goed gesprek dat je hersens doet kraken. Lees iets over je vakgebied en denk daarbij eens helemaal buiten de gebaande paden. Of verdiep je eens in een compleet ander vakgebied. Wat zou je daarvan kunnen leren? Stel out-of-the-box vragen aan je hoofd, laat het spelen, dartelen, buiten kijken, experimenteren, puzzelen. Ga eens buiten het patroon denken, over jezelf, over je omgeving en fantaseer. Spreek iemand die compleet anders denkt en anders doet. Verplaats je in een koe. Wat denkt een mug? Ga naar een museum waar je de kunstwerken niet begrijpt en loop daar minstens een paar uur rond.

Maak bewuste keuzes. Maak vrij dat hoofd. Geef het de ruimte om weer echt na te denken in plaats van je gedachten los te laten. Want is je dat ooit gelukt? Nee, natuurlijk niet. Zoals zo mooi in meditaties wordt verteld: je gedachten zijn als wolken die voorbij gaan. Dus zorg dat je hoofd in de wolken is met jou. Omdat jij het voedt op een gezonde manier. Houd je hoofd erbij in plaats van het te verwaarlozen. Dat begint bij jouw keuzes.

Stoppen met denken is nooit de bedoeling. Maar je hoofd heeft te lang in rondjes gedraaid met jouw piekergedachten. Je hebt het te vaak gevoed met zaken die er niet echt toe deden. Hoog tijd om het eens als een eregast te behandelen in plaats van een ondergeschoven kindje. Kijk maar eens hoe jij daar van opknapt.

Foto: ansichtkaart Bond of Union (1956) Escher. Het Escher Museum in Den Haag is een aanrader voor als je je hoofd wilt uitdagen.

Zin in meer frisse verhalen met prikkelende nadenkvragen over verlangen, kiezen, durven, doen? Zodat jij leeft en werkt op jouw voorwaarden? Meld je aan en ontvang voortaan mijn blogs, podcasts en video’s. Door je aan te melden geef je toestemming je gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.

2 Reacties

  1. Sharon

    Bedankt voor de heldere uitleg,
    Voel het vaak zo maar als je het dan leest valt het kwartje pas.

    • Nicole Offenberg

      Graag gedaan! Soms heeft een ander de woorden die jij al denkt.

Reageer