Doelen stellen? Stop er mee!

Maak jij ook van die lijstjes?
Vol met doelen die je dit jaar wilt halen?
Nou?
Doe je dat?
Dan heb ik een dringend advies voor je.
Stop er mee!

Jarenlang schreef ik braaf mijn doelen op papier.
Want doelen zijn heilig.
We moeten doelen hebben, anders gebeurt er niks.
Zonder concrete stip aan de horizon kun je niet leven.

O nee?

Begrijp me goed, ik ben vóór doelen.
Belangrijke, mooie doelen. Verwerkt in schitterende jaarplannen.
Vertaald naar inspirerende weekoverzichten.

Maar er is iets aan de hand met al die doelen.

Ik schreef ze op. Keek elke maand hoe het er voor stond.
Ik stelde tevreden vast als er een doel gehaald was.
En was teleurgesteld als iets niet was gelukt.
Maar er waren ook doelen die ik haalde waar ik niet blij mee was.
Been there. Done that.
Eigenlijk slaapverwekkend dat doelen stellen.

Waarom zou ik doelen stellen als het zo’n suffe klus was?
Werd ik er nou echt blij van?
Het afvinken van lijstjes….

We hebben allemaal doelen op papier of in ons hoofd.
To-do lijstjes, trello-borden, plakmemo’s die nooit blijven kleven, …
Lijstjes die na een week in een la verdwijnen zodra de inkt droog is.
Aantekeningen die we na een vlaag van opruimwoede ineens terugvinden.
O ja,… nee, nooit meer iets mee gedaan. Helemaal niet meer aan gedacht.
Tja, hoe inspirerend waren die doelen dan echt?

En terwijl je kijkt naar die fantastische voornemens die je had, nestelt zich stiekem het woord loser in je hoofd. Want dat ene ding waar je je zo op had gericht, heb je niet gehaald.

Tja, je wilde graag die reis maken, maar ja…
Je wilde nog zo graag tangodansen leren. O ja.
Meer sporten… mmm, nee, nou ja, één keer een rondje hardgelopen.
En dat bedrijf van jou… hoe staat het daar mee?

Want zijn die concrete doelen nou écht waar het om draait?

Onder al je doelen hangt namelijk iets anders.
Iets dat veel belangrijker is dan dat ene concrete doel.
Uiteindelijk wil je al die dingen doen….

Omdat je je daar goed bij voelt.

Gelukkig. Vrolijk. Creatief. Avontuurlijk. Energiek. Als een kind zo blij.
Of hoe je het ook maar noemt.
Tangodansen appelleert aan een bepaald gevoel.
Net als ander werk. Op reis gaan. Een nieuw gerecht uit proberen.
Of het ondernemerschap omarmen.
Uiteindelijk is je goed voelen ons belangrijkste doel.
De essentie waarom we de dingen doen.
Simpel eigenlijk.

Dus draai het eens om.
In plaats van te bedenken: wat is mijn doel dit jaar, komende maand of vandaag.
Stel jezelf eens de vraag:
Hoe wil ik mij voelen? En hoe ziet dat er uit?
Daarna bedenk je wat er voor nodig is voor jou om je zo te voelen.
Wat kun en wil je dan doen?

Da’s veel creatiever en leuker.
En je komt er meteen achter dat je sommige dingen helemaal niet wilt doen.
Doelen vallen weg en er komen veel leukere voor in de plaats.
Eigenlijk is de volgorde: voelen – doelen – acties.

Ho ho, hoor ik je zeggen.
Maar die administratie moet ik wel gewoon doen.
En wat dacht je van de boodschappen en andere moetjes?
Ik kan toch niet de hele dag bezig zijn met me goed voelen?
O nee, waarom eigenlijk niet?

Het mooie is, de vraag werkt nl. ook voor je dagelijkse dingen.
En als je die echt allemaal moet doen van jezelf (uitbesteden kan nl. ook)
bepaal dan hoe je je wilt voelen als je die klusjes doet.
Hoe kun je je administratie op een prettige manier doen?
En die boodschappen? Hoe zorg je dat dat een feestelijk uitje wordt?
Hoe zorg je dat je kunt spelen met een klus die nu eenmaal gedaan moet worden?
Wat zou er gebeuren als je die ene vervelende mail zou schrijven met een ander gevoel?
Verbindend. Creatief. Avontuurlijk. Eerlijk. Het gevoel dat je mag spelen.

Sinds ik dit doe, is het veel leuker om doelen te stellen.
Ik heb scherper voor ogen wat ik wil omdat ik uitga van hoe ik me wil voelen.
Vrij. Creatief. Met aandacht voor wat ik belangrijk vind.
Zo heb ik sindsdien het geven van trainingen voor grote bedrijven geschrapt.
Best een hele stap. Maar wat een opluchting.
Ik werk nu op basis van hoe ik me wil voelen in m’n werk.
De manier waarop ik nu werk en het werk dat ik doe, is nu veel leuker.

Ik ben gestopt met al die dingen die ooit OK waren, maar mij nu niet meer dienen.
Dat betekende ook het loslaten van sommige ideaalplaatjes waarvan ik dacht dat die doelen me vrijheid, plezier en autonomie zouden brengen. Geen invloedrijke topambtenaar meer in Den Haag (ha, dat ik dat ooit gewild heb).

Nee dus.

Wel een blije ondernemer met ongelooflijk leuke klanten waarbij ik me vrij en creatief voel. Als je eenmaal weet hoe je je wilt voelen en op basis daarvan keuzes maakt, wordt je leven en werk een stuk leuker. Want als ik dat ene doel net niet haal, is dat niet erg. Om me vrij, creatief en onafhankelijk te voelen zijn er nog legio andere mogelijkheden die ik kan nastreven.

Begin maar ‘ns klein.
Hoe wil jij je vandaag voelen?
Of komend uur?
Vrij. Blij. Energiek. Rustig?

Kies je eigen woorden.
Hoe wil jij je voelen?
Hoe ziet dat er voor jou uit?
En wat kun je daaraan doen? Wat wordt dan je doel?
Welke keuze wil je dan maken?

Deze week wil ik me vrij en avontuurlijk voelen.
Vanuit Madrid waar ik een maand woon en werk, vertrek ik naar de heuvels van Noord Spanje. Daar ga ik met een vriendin die daar boswachter is op pad.

En jij? Wat ga jij deze week doen om je goed te voelen.
Ik ben benieuwd. Laat het me weten in de comments.

=====================================================

Ps. De methode die ik hier in ’t kort beschrijf, heet The Desire Map, naar het boek van Danielle LaPorte.

Ik geef elk jaar een Desire Map Programma (Magie in Madrid) waarbij je o.a met me meegaat op retreat in Madrid. Je leert hoe je op een andere manier om kunt gaan met het stellen van doelen. Geen plat timemanagement of lijstjesmakerij vanuit je hoofd, maar veel leuker, beter en fijner. Zodat jij doet wat bij je past op een manier waar jij je voelt zoals je je wilt voelen. Geen haal-voor-altijd-je-doelen-juich-methode die alles oplost in je leven. Wel een leukere manier om doelen te stellen én te halen.

Interesse? Kijk dan eens hier.

Meer lezen over eigen keuzes maken, leiderschap, trouw zijn aan jezelf, leven en werken op je eigen manier? Meld je aan en ontvang voortaan de blogs, podcasts en video’s in je inbox. Met hierin volop inzichten, nadenkvragen en af en toe een linkse directe zodat jij werk maakt van je verlangen en keuzes.

dit veld niet invullen s.v.p.

22 Reacties

 1. Arjan

  Ha Nicole, wat een fantastisch onderwerp heb je hier te pakken! Hier moet je zeker meer over gaan delen. Ik geloof er heilig in dat wij, mensen vanuit behoeften en verlangens handelen om daar vervolgens een goed gevoel van te krijgen. Laten we het dan ook maar een beetje bewust inzetten, toch?

  • Nicole Offenberg

   Hoi Arjan, wat goed om te horen, dank je wel! Ik ga er zeker meer over publiceren. Dus… wordt vervolgd.

 2. Carolijn

  Ha Nicole,

  Mooi beschreven dat eerst voelen en dan pas doelen benoemen. Ik heb het geluk dat ik al een poosje in de ” leer” ben bij jou 🙂 en ook zo veel mogelijk probeer op deze manier keuzes te maken. Deze week wil ik me naast energiek en in balans ook stoer voelen. Ik ga namelijk voor het eerst een pitch geven bij een netwerkbijeenkomst en een wildvreemde manager/leider interviewen voor mijn zomerblogs over leiderschap, leidinggeven en persoonlijke ontwikkeling.
  Tot snel weer en geniet van je boswachterstrip.

  • Nicole Offenberg

   Heel stoer, Carolijn! Succes. Goed om te lezen dat jij ook steeds meer op deze manier keuzes maakt.

 3. Anne-Lies

  Nicole, wat een fijne blog en een fijn verhaal. Je gaat je als vanzelf goed voelen tijdens het lezen van je verhaal. Kijken en werken met verlangen als tomtom maakt doelen ook veel meer haalbaar en belangrijk, behapbaar.

  Met Lie(f)s

  • Nicole Offenberg

   Wat leuk om te lezen, Anne-Lies! En dat behapbaar maken is precies de bedoeling. Het hoeft ook allemaal niet zo ingewikkeld te zijn.

 4. Danielle

  Wat een mooie blog. En wat een prachtige manier om tegen doelen/voelen aan te kijken. Mijn doelen lijstje verdwijnt niet in de lade maar gelijk in de prullenbak. Ik ga voelen!

  • Nicole Offenberg

   Benieuwd welke nieuwe doelen er tevoorschijn komen als je die baseert op hoe jij je wilt voelen, Danielle. Veel plezier!

 5. Edith

  Ik vind je blog heel herkenbaar. Ik heb begin van het jaar doelen gesteld en als ik ze nu bekijk voelen sommige doelen niet goed. En wat doe je als je doelen die goed voelen, niet hebt gehaald? Er dient zich altijd wel weer iets nieuws aan, wat ook heel mooi is. Het loopt in elk geval nooit zoals gepland.

  • Nicole Offenberg

   Precies, Edith. En als het niet loopt zoals gepland kun je maar beter dingen doen die goed voelen.

 6. brenda

  Dit spreekt Dtp Diva zeker aan! Bewust kiezen voor dingen die je vervullen, die je energie geven en richting.

  • Nicole Offenberg

   Dank je wel, Brenda!

 7. Ilse

  Laatst vertelde ik een vriendin hoe blij ik ben met mijn leven van nu.. dat mijn initiatief om Stichting Voorlezen op te richten mij zoveel brengt.. dat ik heel gericht ben en tegelijkertijd enorm geniet van de weg. Ze antwoordde mij: “Wat mooi. Je hebt geen gefixeerd doel dat je koste wat kost wilt halen. Maar een beeld in de toekomst waar je naar toe wandelt, rent, huppelt en waarbij je mensen mee neemt.” Zo waar…

  • Nicole Offenberg

   Ha, mooie reactie, Ilse. En wat een leuk beeld: huppelen naar je doel! Veel plezier!

 8. Wilma van Tuyl

  Schot in de roos, Nicole. Ik ga vandaag mee beginnen. Veel plezier in de prachtige stad Madrid, mijn tweede thuis. Daar begint het vanzelf: voelen.

  • Nicole Offenberg

   Mooi, Wilma! En jij begrijpt het: in Madrid, ook mijn tweede thuis, lukt dat voelen helemaal.

 9. Anna Lammers

  Dank je wel voor je blog. Wow, wat een manier om anders met doelen om te gaan – het zet mijn hele manier van doelen stellen en hoe ik hiermee altijd omgegaan ben, op zijn kop! Uitdagend en inspirerend. Ik ga dit eerst maar eens laten bezinken… en dan uitproberen.

  • Nicole Offenberg

   Ja, mooi, probeer het maar eens uit op allerlei situaties. Groot of klein, wat bij jou past. Ik ben benieuwd naar je ervaringen, Anna.

 10. Wijbe Douma

  mooie gedachte Nicole….
  Doe de dingen op jouw manier.
  W.dePoeh schreef het al in zijn gedicht ‘de weg’
  Ga, gewoon op weg
  De dingen doen,het liefst met plezier.
  Gewoonweg op de Poehmanier!

  Het hele gedicht kan ik je toesturen

  Hgr Wijbe

 11. Lodi Planting

  Een nieuw jaar vraagt om nieuwe doelen. Tenminste dat dacht ik totdat ik jouw artikel las. Erg interessant om te lezen het bevat mijn inziens veel waarheid.

  Zelf gebruik al drie jaar achter elkaar de Annual Review techniek van Chris Guillebeau: http://lodiplanting.com/doelen-stellen/. Ken je die?

  Mijn interpretatie is dat Chris zijn manier een gulden tussenweg is. Het is in elk geval een manier die voor al 2 keer op rij goed werkt. Dit heeft te maken met dat ik actieplannen maak op basis van die doelen. Elk actieplan is overigens onderhevig aan voldoende flexibiliteit, creativiteit, …

  Mijn doelen voor 2016 zijn:

  1. Ik wil gemiddeld 10% lichaamsvet hebben en max 14% op mijn buik.
  2. Ik wil 10 (nieuwe) landen aandoen.
  3. Ik wil minstens 50.000 euro netto omzet hebben & slechts 4u per dag werken.

  Het gevoel dat deze doelen mij geven is de ultieme vrijheid. Het bevestigt immers dat ik mij in mijn levensstijl als Digital Nomad kan onderhouden.

  • Nicole Offenberg

   Hi Lodi, leuk: je reactie. Ik ken Chris’ methode niet, ik zal eens kijken. Mooi om te lezen dat het gevoel dat jouw doelen bij je oproept ultieme vrijheid is. Dat is waar je het uiteindelijk voor doet. En als je uiteindelijk 9 landen hebt bezocht, is je doel dan mislukt? In mijn ogen dus zeker niet als je toch dat gevoel van ultieme vrijheid hebt ervaren.
   Laat je aan het eind van dit jaar me nog weten of je deze doelen ook hebt gehaald? Ik ben wel nieuwsgierig!

   • Lodi Planting

    Ik raad je zeker aan om er eens naar te kijken! Ik vind Chris sowieso een gaaf persoon om te volgen!

    En neen, natuurlijk niet. 9 nieuwe landen of iets minder omzet is ook goed, maar ik ga er alles aan doen om mijn doelen wel te behalen. Dus ik ben benieuwd naar je vraag op het einde van het jaar! 😉

Reageer