De eerste stap bij nieuwe plannen

Misschien had jij dat ook deze zomer…
Je nam alle rust en ruimte, deed andere dingen dan anders.
En ineens gebeurde het…
Je kreeg nieuwe ideeën. Er plopten verse plannen op.
Je wist ineens wat je anders wilde doen.
Je zag volop nieuwe vergezichten.
Voor je werk. Je bedrijf. En voor thuis.
Je nam die plannen mee naar huis en beloofde jezelf er na de vakantie werk van te maken.
Mooi! Maar ja, waar begin je nu je weer in je gewone ritme zit? Dat is een vraag die mensen me vaak stellen na de zomer: ‘Waar begin ik?’
Wat is de allereerste stap als je je plannen waar wilt maken? Mijn antwoord?
Nee, geen strakke planning.
Je begint ook niet met een mindmap met doelen.
Nope, ook geen visualisatie, moodboard of verhaal.
Nee, je begint met iets heel anders.
Wat die eerste stap is, zie je in het tekenfilmpje hieronder dat ik voor je maakte.
Bekijk hem en je weet wat je als eerste te doen staat.
En o ja, gebruik vooral je intuitie bij het beantwoorden van de vragen. Jij weet nl. heel goed wat je te doen staat.
Kijk maar eens. En laat het me gerust weten als je die eerste stap gezet hebt.

De eerste stap zetten? Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang voortaan de blogs, podcasts en video’s in je inbox. Over verlangen, leiderschap, krachtige keuzes maken voor jezelf en je bedrijf, durven én doen. Met hierin volop inzichten, nadenkvragen en af en toe een linkse directe zodat jij leeft en werkt op jouw manier.

dit veld niet invullen s.v.p.

12 Reacties

 1. erika

  Dankjewel Nicole, ik was vandaag precies met deze niet-helpende dingen bezig!! Een beetje dolend in de uitwerking van nieuwe plannen – waar te beginnen ?!? – was ik per ongeluk achterstevoren aan het werken en in oude ideeën, oude gedachten en oude mails gedoken…Dat moet je dus inderdaad NOOIT doen. Ik werd er heel naar van. En toen was daar jouw mail met het filmpje…oeff, net op tijd! Een nieuwe koers is niet voor niets een nieuwe koers (ook wel een beetje dom van mij om dan achteruit te gaan lopen…) Joehoe: permissie, nee, bevel (van jou) voor het Grote Loslaten! Dank!

  • Nicole Offenberg

   Haha, yes, mijn bevel! Toestemming klinkt net iets vriendelijker. Uiteindelijk is dat wat je jezelf moet geven. Toestemming om het op jouw manier te doen. En wat betreft nieuwe plannen of andere koers, heel streng zeg ik wel eens: eentje erin, eentje eruit. We stapelen anders wat af! En wat voelt die vrije, zelf gecreëerde ruimte dan lekker, of niet? Heel veel succes met je nieuwe koers. En ik voel me aangemoedigd nog eens zo’n filmpje te tekenen over wat er dan na die eerste stap komt, dankzij je enthousiaste reactie! Dank je wel!

 2. Zarayda

  zo mooi om te beginnen met opschonen! Dat is een stap die ik soms ‘vergeet’. Ruimte creëren for the new! Prachtig tekenfilmpje dit, Nicole!

  • Nicole Offenberg

   Dank je wel!

 3. wilma

  Kasten leegmaken, weggooien wat niet meer nodig is (ja, maar je weet nooit stemmetje). Wat vind ik dat moeilijk. Elke dag een la, zeg ik nu. Want ik snak naar ruimte voor mijn nieuwe plannen. Dank!

  • Nicole Offenberg

   Ik kan je de hand schudden. Ook ik kan slecht opruimen. De wat-als galmt dan door je hoofd. Maar als je het klein houdt, is het te doen. En de ruimte die ontstaat…! Heerlijk. Blijf volhouden!

 4. Eef

  Maar loslaten, écht loslaten, hoe doe je dat? 😉 Ik geloof dat ik dat één van de moeilijkste dingen vind die er zijn.

  • Nicole Offenberg

   Dat is het ook. Hoewel ik denk dat dat per persoon verschilt en ook afhangt van het onderwerp. Sommige mensen kunnen gemakkelijk spullen opruimen, anderen houden eraan vast. Dat geldt ook voor mensen en ideeën. Gedachten is weer een ander verhaal. Dus ja, hoe laat je nu echt los. Ik denk dat je daarvoor vertrouwen nodig hebt. Dat het ‘nieuwe perspectief’ om het maar even zo te noemen heel aanlokkelijk is, waardoor loslaten (verder gaan, letterlijk weggaan, stoppen met iets, voortaan nee zeggen, afscheid nemen, afkappen, oplossen, opruimen, weggooien, etc) mogelijk is. En dan nog, zaken die je hebt losgelaten kunnen soms zomaar ineens weer in je gedachten opploppen. En dan is het interessant om te zien wat er gebeurt: heb je het idee dat je verder bent gegaan, dat iets waar je toen zo mee bezig was, niet meer speelt? Hoe voelt het als je terugkijkt? Kortom, mooie vraag, Eef!

 5. Marleen

  Mooie eerste stap!

 6. Nicole

  Je filmpje doet mij gelijk denken aan de vrouwelijke cyclus: je broedt iets uit (eitje), gaat daarmee aan de slag, kijkt of het iets is wat vruchten afwerpt en zo niet, is het tijd om op te ruimen. Pas als alles helemaal is opgeruimd (baarmoeder leeggebloed en schoon), kan je beginnen met het kweken van een nieuw eitje. Sla je stappen over in deze creativiteitscyclus, zoals bijvoorbeeld het opruimen, hoopt het oude zich op en is er geen ruimte voor het nieuwe. Volgens mij mogen wij vrouwen ons veel meer bewust zijn van de kracht van onze cyclus (ipv deze als een onprettige bijkomstigheid zien).

 7. Monique

  Oei, deze is raak. Loslaten… Ik weet heel goed wat ik zou moeten loslaten om echt ruimte te maken voor wat ik echt wil. Maar dat doen… pffff
  Dankjewel dat je me dit met dit filmpje nogmaals liet realiseren!

  • Nicole Offenberg

   Ja, je weet vaak wel wat je te doen staat. De vraag is wat je nog tegenhoudt en waarom je ergens aan vasthoudt (En ja, het is ook niet gemakkelijk maar de ruimte die loslaten uiteindelijk geeft, is onbetaalbaar).

Reageer