Stop fake news: laat je kennen.

Ik fakete niet.

Ik liet gewoon niet alles zien. Niet dat dat moet. Maar toch. Mijn buitenkant was keurig. Correct. Geen onvertogen woord.

Je binnen- en buitenkant gescheiden houden heeft een prijs.

Dus ging ik m’n netste, saaiste, grijze pak op weg naar een klant waar ik in gedachten niet zoveel zin in had. OK, let op: het was best leuk. Best… Zeg jij dat ook wel eens?

Deed ik m’n best? Jazeker, dat wel. Je bent een professional of niet.

Maar het was een zeventje qua plezier.

Ik fakete niet. Ik liet alleen niet alles zien. In ieder geval niet wie ik echt was. Maar gewoon: een deel. Het ‘acceptabele deel’. Ik hield doelbewust iets achter: mijzelf. Een groot deel daarvan.

Omdat ik dacht dat de ander mij anders niet zou accepteren of stom zou vinden. Omdat ik bang was voor afwijzing. Omdat ik dacht dat het zo hoorde. Omdat ik dacht dat ik me op die manier aanpaste aan die ander. In taal. In codes. In inhoud. In doen. Maar ja, doen is één, iets echt zijn, is iets heel anders.

Totdat ik dacht: wtf, waarom ook niet?

Dat grijze pak bleef voortaan in de kast. Ik zei wat in me opkwam. Oeps. Dat was best scherp. Ging schrijven wat ik echt vind in mijn taal, op mijn manier. Ook over wie ik ben en hoe ik denk. Hhm, dat week best af van wat mijn omgeving vond. Ik stopte met ja zeggen terwijl ik nee dacht. En hup, daar vlogen de eerste vriendschappen weg.

Maar ik hield niet meer achter. Niets. OK, vrijwel niets 🙂

Wat ik deed? Ik liet de binnenkant zien. Die rijke binnenkant waarvan ik weet dat jij hem ook hebt!

Cut the crap met dat saaie, aangepaste gedoe, echt! Je bent veel kleurrijker dan je nu laat zien. Nee, je faket niet. Maar die rijke binnenkant achter houden heeft een prijs.

Het is ook zoveel makkelijker gewoon alles te laten zien. Je hoeft dan namelijk niet meer na te denken over of je iets wel of niet kunt delen, zeggen, uitspreken of doen. Dat dubben of het wel of niet acceptabel is. Je doet het gewoon.

Fake jij wel eens iets? Of houd je zaken achter? Doelbewust? En voor wie doe je dat en waarom?

Hoe zou het voor je zijn als je daarmee stopt?

Stop alsjeblieft met je aanpassen daar waar jij denkt dat dat zo hoort. Stop met napraten van je omgeving. Stop met al die namaak influencedingen die je doet, nietszeggende brave teksten die mensen niet lezen of onmiddellijk vergeten. Stop met braaf ja schudden als je nee denkt.

Maar spreek. Over wat er echt aan jouw binnenkant gebeurt.

Over je vak. Over je werk. Maar vooral óók over wie je bent. Wat je doet. Wat je wel en niet wilt. Waar je staat. Over jouw kennis. Wat JIJ vindt. Niet wat de zogenaamde guru’s in jouw vak ervan vinden. Pas dan ontstaan de echte keuzes.

Ja, het kost je vrienden, volgers, fans en klanten enzo. En je familie trekt ongetwijfeld af en toe even een wenkbrauw omhoog. Moet je dat nou allemaal zeggen, uitspreken, doen en delen?

Tja. Pijnlijk soms. Maar zo bevrijdend. Kijk eens wat er terugkomt?

Die rijke binnenkant brengt je rijke relaties. Echte verbinding.

Laat je kennen. Echt. Geen fake. Stop met achterhouden en verstoppen. Je krijgt er zoveel meer plezier voor terug.

Geen samengeknepen-billen-contacten meer. Geen vermoeiende afspraken meer. Geen hoe kom ik hier van af en geen mag-ik-al-naar-huis? afspraken. Geen saaie klanten.

Maar kleurrijk.

Net als jij.

Zin in meer frisse verhalen met nadenkvragen over verlangen, kiezen, durven, doen? Zodat jij krachtige keuzes maakt en leeft en werkt op jouw voorwaarden? Meld je aan en ontvang voortaan mijn blogs, podcasts en video’s. Door je aan te melden geef je toestemming je gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.

dit veld niet invullen s.v.p.