Waarom ik geen grote dromen heb

Ik moet iets bekennen.
Iets waarvan ik heel lang dacht: dat is stom.
Komt ‘ie:
Ik heb geen grote dromen.

Geen grote missie, geen big why of iets waarvoor ik ‘hier op aarde ben’.
Als je me die vraag stelt, blijft het stil.
Ja, soms dichten anderen me een missie toe.
Of ze verklaren wat mijn big why is.
Of ze weten me zelfs te vertellen waarom ik op aarde ben.
Maar als je het mij vraagt, dan zit ik met de mond vol tanden.
Ik heb geen antwoord, dacht ik eerst.
Ik droom gewoon niet groot.
Voor mij geen groot, groter, veel, meer en nog meer.
Die woorden zeggen mij helemaal niets.

Moet je dat willen: groot dromen?
Moet je dat nastreven: 1000 of meer klanten?
Moet je een plek op het wereldtoneel?

De wereld verbeteren?
Dat is me veel te groot.
Groot betekent vaak alleen iets voor diegene die het zegt.
Die persoon denkt dan in termen als groot en klein.
Maar doen die woorden er wel toe?
Want wat is groot? En wat is dan klein?
Voor de één is 100 man personeel een groot bedrijf.
Voor een ander is 1000 klanten helemaal niets.

Hoe dan ook. Ik ben geen grootdromer.
There, I’ve said it.
Is ‘t erg? Nee.
Is dat kneuterig? Nee.
Moet ik nu behandeld worden? Nee.

Wat moet jij hier nu mee?

Nou, dat is aan jou.
Denk jij in termen als groot en klein?
En hoe beïnvloedt dat je gedrag en de dingen die je onderneemt?
Hoe kijk jij naar groot en klein?
Heb je er oordelen over? Vind je groot beter dan klein of juist andersom?
Wat betekenen deze termen voor je?
Als ondernemer. Als leider van je team of bedrijf. Als wereldburger.

Toen ik hier nog eens over nadacht, zag ik dat ik wel degelijk doelen heb.
Maar nooit in termen van groot of klein.
Ik heb gewoon dingen die ik graag wil doen en bereiken.
Reizen, genieten, leren.
En ik heb ambities. Voor mijzelf. Voor mijn bedrijf.
Groeien als mens. Mezelf uitdagen. Grenzen verleggen.
Op elk denkbaar terrein.
En daarbij de leukste klanten van de wereld helpen dat ook te doen.
Elke keer wil ik beter worden in wat ik doe en onderneem.
En ik vind ook wel degelijk iets van het werk dat ik doe.
Ik geloof in keuzevrijheid.
Je leven is een optelsom van de keuzes die je maakt.
Keuzes helpen je het leven te leiden zoals jij dat wilt.
En ik wil ook het allerbeste uit mezelf halen.
Maar de nieuwe Oprah worden?
Nee, dank je wel.

Ik schaamde me er wel eens voor.
Want het lijkt te moeten. Zeker als je ondernemer bent.
Dan moet je groot denken. Veel willen. En altijd meer.
Een zzp-er is zielig en klein. Een ondernemer met veel personeel is groot.
Je moet willen groeien van solo-ondernemer naar een groot bedrijf.
Maar van wie moet dat dan?
En welke aanname hangt daaronder?
En wat wil je zelf?
Wat is je verlangen?
Hoe wil je leven?

Ineens wist ik het.

Ik ben geen grootdromer maar een vrijdromer.
Ik denk niet in groot of klein.
Ik droom van ultieme vrijheid.
Ik wil me vrij voelen in alles wat ik doe.
Alles loslaten wat mij niet meer dient.
Niet geremd worden door meningen en priemende ogen van anderen.
Alleen datgene doen dat er voor mij echt toe doet.
Alle franje die vrijheid belemmert achterwege laten.
Ik wil vrij ondernemen. Op mijn manier.
Ik wil vrij werken en leven. Op mijn voorwaarden.
Leven en werken op de manier die bij mij past. 100%.
Voor minder doe ik het niet.
Ik ben op zoek naar de ultieme vrijheid.
En eigenlijk vooral naar het ultieme vrije gevoel.
Een vrijdromer.
En een vrijdoener.
Die anderen helpt om keuzes te maken waardoor ze zich vrij voelen in wat ze doen.
Vanuit hun eigenheid. Vanuit hun verlangen.

Of ze nu grootdromers zijn of niet.

Want grootdromers hebben we ook nodig.
Mensen die wel dat wereldtoneel op stappen.
En groot dromen, denken én hun idealen realiseren.
Net als kleindromers die in hun directe omgeving het verschil maken.
Niet zichtbaar in het groot, maar wel in het klein: voor de directe omgeving.
Een verschil dat alleen een paar mensen merken.
Groot en/of klein en/of vrij.
Kies wat bij je past.
En combineren kan natuurlijk ook.
Voel je vrij.

En hoe zit dat bij jou?
Ben jij die ondernemer of leider die juist wel 1000-en mensen wil bereiken en beinvloeden? Heb je ambities die gaan over groot of klein? Heb je grote dromen? En waarom? Wil jij de wereld graag veranderen? Groot en meeslepend? Of juist klein? Ik ben nieuwsgierig naar hoe jij kijkt. Laat het me weten.

Meer lezen over eigen keuzes maken, leiderschap, trouw zijn aan jezelf, leven en werken op je eigen manier? Meld je aan en ontvang voortaan de blogs, podcasts en video’s in je inbox. Met hierin volop inzichten, nadenkvragen en af en toe een linkse directe zodat jij werk maakt van je verlangen en keuzes.

dit veld niet invullen s.v.p.

23 Reacties

 1. Cristina

  Alweer een leuke blog, Nicole. En het is werkelijk zoals je het omschrijft: wat de één groot vindt, is klein voor de ander en omgekeerd. Ik dacht altijd dat ik iemand met grote dromen was, maar mijn dromen en instelling zijn zowat als de jouwe. En jij vindt dat net klein. Je ziet dus maar.

  • Nicole Offenberg

   En… wat zijn jouw dromen, Cristina?

 2. Siska

  Wat een geweldige blog Nicole!
  Ja, vrij in mijn dromen zijn!
  Ik heb het zelf te doen!
  Alleen ik weet wat ik voel, ervaar en wens te manifesteren!
  Alleen ik zelf ga met mezelf door de deur 🙂 naar elke nieuwe stap.
  Alleen mezelf verantwoording te geven, altijd bevragend of het nog klopt.
  Je eigen waarheid leven, vanuit je hartswijsheid, in welke vorm dat dan ook maar is.
  Ik inspireer anderen om hun waarheid zichtbaar te maken, ‘no more hiding’, om zo een magneet voor dé liefde te zijn (de onvoorwaardelijke allesomvattende universele liefde), mensen die resoneren met jouw energie. Dit kan grootse veranderingen geven aan iemands leven 🙂 Lieve groet, Siska

  • Nicole Offenberg

   Dank je wel, Siska! En blijf lekker vrijdromen!

 3. Revlie

  oh yes yes yes, Nicole, dit is exact hoe ik het voel & denk. om me heen zie ik veel ondernemers GROOT denken & vooral ook doen. Aan mij vragen wat mijn groei ambities zijn, waar ik over zoveel jaar ‘wil staan’ en hoe ‘groot’ ik wil worden. uhhhhh. ik wil inderdaad VRIJDROMEN. yes, wat een perfect werkwoord. zo is het hoe ik het voel. schilderen, dingen maken, creëren, elke dag bepalen hoe laat ik begin of eindig, wandelen, dromen (vrij dan he :)), en op die manier mensen inspireren het leven te leiden wat ze zelf willen in plaats van dat wat toch weer verwacht wordt.
  supermooi artikel & we gaan ons niet schamen. we gaan vrijdromen :D. Liefs

  • Nicole Offenberg

   Fijne reactie, Revlie, dank je wel! Welkom bij de club van vrijdromers 🙂

 4. Petra

  Wauw. Jij verwoord hier gewoon exact waar ik al weken mee worstel. Ik ben er namelijk achter gekomen dat ik niet groot, groter, grootst wíl. Ondernemers om me heen stomen maar door, willen inderdaad duizenden klanten, hebben grote missies en willen ‘de wereld’ verbeteren. Ik merk dat ik veel blijer wordt van dit alles wat kleiner aanpakken, maar ik voelde me steeds meer een vreemde eend in ondernemersland worden. Dankjewel voor je artikel. Het geeft mij een stukje bevestiging dat het oké is om mijn dromen wat ‘dichter bij huis’ te houden.

  • Nicole Offenberg

   Graag gedaan, Petra. Groot, vrij of klein dromen, alles is goed. Zolang het maar jouw dromen zijn.

 5. Ann Kooijman

  Yep Nicole….. zo voel ik me ook. Het Grootdromen blokkeerde mij juist. Ik dacht dat ik mee moest doen met Grootdromen anders was ik toch niet “zichtbaar”, had ik geen waarde. Wat voel ik me goed nu ik erken dat ik liever ‘Vrijdroom’. Geen hoge ambities voor mij, geen stress om mee te kunnen doen. Gewoon nu heerlijk me vrij voelen in de keuzes die ik maak. Ik blijf ‘klein’ maar voel me niet ‘klein’. Voel me groots, vol enthousiasme en motivatie. En dat voelen mijn klanten, aandacht voor hun, een op een. Ik ben groot in het klein zijn.

  • Nicole Offenberg

   Groot mag. Klein mag. Vrij mag. Zolang het maar bij jou past en jou uitdaagt te doen wat je graag wilt doen. Met enthousiasme! Zonder dat gaat het zeker niet. Veel plezier met dromen én doen, Ann!

 6. Cuny

  Hej Nicole, fijne blog! Ik schreef vandaag ook eindelijk weer eens een blog en noemde deze blogpost maar meteen 😉

 7. Dorothé

  Ik droom groot én klein, maar het resultaat van mijn kleine dromen is bevredigender dan de druk etc. van die grote dromen.

  • Nicole Offenberg

   Mooi: groot en klein dromen en ervaren wat het oplevert. Dank je wel voor je reactie, Dorothé. Druk voelt nooit lekker. Interessant om te onderzoeken waar die druk vandaan komt 🙂

 8. Margot

  Precies zo dus 🙂
  Zit ik net te puzzelen over ‘wat wil ik nou hierna’, wat is mijn doel etc. Vragen die een spontane vorm van niets-meer-weten en weerstand bij mij oproepen en dan komt jouw blog langs. Een vrijheiddenker, -voeler en -wenser daar herken ik me in. Met daarbinnen wel doelen, zeker, maar niet zo’n alles omvattend levensdoel (pfff).
  De goede tekst op het goede moment. Ik ga weer verder denken!

  • Nicole Offenberg

   Mooi zo! Ga lekker verder denken op jouw manier. En vergeet niet op z’n tijd ook te gaan doen 😉 Veel plezier met je wat wil ik nou hierna vraag!

   • Margot

    Dank je!

 9. Latifa El-Guada

  Oehh deze blog kwam wel even binnen Nicole. Betrapte mezelf erop dat ik dat inderdaad doe, denken in termen van nog niet groot genoeg-klein. Terwijl vrijheid al zo veel meer is en fijner, als ik kijk welke stappen ik heb genomen is er al zoveel vooruitgang. Dus voortaan geen groot of klein meer maarvooruitgang in vrijheid! Tnx voor je mooie blog Nicole!
  Groetjes, Latifa

  • Nicole Offenberg

   Dank je wel, Latifa. En denk en droom gerust groot of klein. Het maakt niet uit. Zolang het maar vrij voor jou voelt!

 10. Marije

  Hi Nicole, weet even niet waar ik een reactie kan achterlaten op je videoserie Baas in eigen bedrijf. Heb net de derde aflevering bekeken en mijn manifest gemaakt. Dank je wel voor de enorme inspiratie! Wat een goede vragen en inzichten. Ik weet weer beter hoe ik me wil voelen (ontspannen, speels, met veel momenten van diepgaande concentratie), hoe ik voor mezelf ga zorgen (minder haast, de to-do-lijst hoeft niet elke dag leeg) en waar ik nee tegen ga zeggen (oa NEE tegen me kleiner maken dan ik ben). Super! Dank je wel!!

 11. Wendy Kerssens

  Geen big why, ik “probeer” hem ook al jaren te ontdekken maar weet t gewoon niet. Vorig jaar maar losgelaten en besloten niets meer te doen waar t wringt. Dat dat voor nu mijn doel is. Dat voelt voor mij als vrij. En het leuke is dat dat mijn beste manier blijkt. En ja ik beland zo af en toe nog weer in situaties dat ik denk, hoe ben ik hier nu weer in beland maar dat zal wel onderdeel zijn van het proces, van het leven. Of ga wankelen bij het lezen en kijken naar anderen maar Im working on it. Misschien is dat het leven, mijn leven ontdekken, leren verbeteren en af en toe onderuitgaan en weer (opnieuw) proberen. Dank voor het delen van je blog, fijne steun voor de wankelmomenten!

  • Nicole Offenberg

   Hele belangrijke vraag: hoe voel je je vrij? Nu, vandaag, straks. Hoe kun je je zo vrij mogelijk voelen in wat je doet. Mooi dat je daar onderzoekend stappen in zet!

Reageer