Goed. Beter. Best.

hoe life changing moet het nu weer zijn?

Goed. Beter. Best.

Leuk he: dit trappetje begint met goed.

Maar bij veel mensen start ‘ie bij ‘niet goed’. Het is niet nog niet goed genoeg wat ze doen of wie ze nu zijn. Ze spiegelen zich aan anderen die beter zijn. Succesvoller. Rijker. Mooier.  

Dus gaan ze voor beter en best.

Het gekke is: we stoppen nooit bij goed. Het moet altijd beter en bij voorkeur best.

En best. Tja, dat zijn de succesvolle mensen. Lees: rijkste. Zo lijkt het in deze wereld. Yep, de marketing van de rijke mensen is prima op orde. 100k omzet was in 2014 de heilige loze graal, tegenwoordig is dat nog slechts een fooi, zo lijkt het 😉 

Gelukkig. Gelukkiger. Gelukkigst. En tevreden. Nog meer tevreden en supertevreden is nooit het rijtje waar we blijkbaar voor gaan. En waar zijn gezond en gewoon blij gebleven?

Waarom gaat het nu alleen nog maar over beter? Waar is goed gebleven?

Goed als startpunt? 

Maar telkens duiken er vragen op: wat ga jij vandaag anders doen? Beter doen?

Nooit is de vraag: wat laat je vandaag lekker bij het oude? 

Het leven is geen snelweg naar de perfect verbeterde mens. 

En ja, ik hou van het verbeterspel. Maar wel de nadruk op spel en het vertrekpunt goed. Het is leuk om iets te leren, iets anders te doen en uit te proberen en beter te worden in wat je doet.

Maar voor je het weet blijf je sleutelen en trap je in de valkuil van obsessief persoonlijk ontwikkelen omdat er weer een kans is op nóg een ‘life changing’ programma, retreat of cursus. 

Ik vraag me dan altijd af als je ‘life’ net ‘gechanged’ is wat er dan nu nog weer ‘gelifechanged’ moet worden. (En…hoeveel life changes kun je eigenlijk aan?)

De beter-leven sticker lijkt niet alleen meer te gelden voor biologisch vlees. Nee, we plakken hem inmiddels op onszelf als een heilig streven. Jezelf verbeteren is een verplichting geworden. 

Heel subtiel kan dit leiden tot voortdurend kritiek op jezelf dat in het ergste geval uitmondt in zelfhaat.

Speel gerust het grote verbeterspel omdat je dat leuk vindt. Vooral doen. Verbeter vanuit plezier. Speels. Luchtig. Als een echte levensgenieter.

En hanteer in ieder geval het vertrekpunt: goed.

En goed? Da’s goed genoeg!