Zo hoort het!

eindelijk: de handleiding hoe het hoort is verschenen!

‘Heb jij hem al gekregen?’

‘Wat?’

‘Die handleiding.’

‘Welke handleiding? Over corona?’

‘Nee, joh, daar heb je geen handleiding voor nodig. Da’s simpel toch? Handen wassen, afstand houden. Nee, ik bedoel de handleiding over hoe het hoort.’

‘Hoe het hoort? Wat hoort?’

‘Nou, hoe je hoort te leven en te werken.’

‘Nee, zegt me niets. Wat is dat dan? Heb jij hem wel?’

‘Ja, ik kreeg hem deze week door de bus.’

‘Wat staat daar dan in?’

‘Nou hier, kijk, op pagina zes. In de rubriek relaties: je hoort als vrouw alleen met de man waarmee je een relatie hebt op vakantie te gaan.’

‘O jee, dan voldoe ik al niet.’

‘Huh, hoezo?’

‘Nou, ik ging deze zomer een paar dagen op vakantie met een vriend. Een vriend dus. Niet mijn echtgenoot. En die vriend is ook geen relatie, als je snapt wat ik bedoel. Gewoon een vriend.’

‘Kijk, daar ga je al. Hoor je niet te doen als vrouw.’

‘Hoezo? Wat is het probleem?’

‘Weet ik veel. Mensen vinden dat dat niet kan.’

‘Hier nog eentje. Ondernemers horen altijd te gaan voor meer, meer, meer te gaan.’

‘Jeetje, wat een ouderwets, niet duurzaam standpunt in deze tijd.’

‘En deze, op pagina 10. Over de vrouw. Je hoort als stelregel te hanteren: ‘als de kinderen maar plezier hebben, heeft mama dat ook.’ En als je dat anders beleeft, is er iets mis met je. Nou, mijn kinderen hadden lol in de regen in Frankrijk, maar ik vond mijn verregende vakantie geen bal aan.’

‘Wtf! Wat is dit voor handleiding? Jordan Peterson meets de jaren vijftig?’

‘Nou, die heeft ook zo z’n regels voor hoe het hoort, maar dan vooral voor mannen. En kijk dit, over foto’s. Pagina 85. Je hoort altijd lachend op een foto te staan. O, wacht, dat geldt vooral voor vrouwen. En je moet natuurlijk nooit hardop je ambities uitspreken, bijvoorbeeld dat je de eerste vrouwelijke premier wil worden. Dat is te direct. Moet je echt anders aanpakken.’

‘Nee, staat dat er echt?’

‘Yep. Er staat nog bij dat je meer succes uitstraalt en mensen je leuker vinden als je lacht.’

‘Waar gáát dit over, wie verzint dit?’

‘Geen idee. O, hier staat het, is geschreven door Men en Ze.’

Men en ze?’

‘Ja, je weet wel: ze. Die van: ‘wat zouden Ze van me denken’ en ‘Men zegt’. Dit is de Nederlandse uitgave.’

‘Nou. Ik heb ‘m niet ontvangen. Dus hoef ik me er ook niet aan te houden.’

‘Tja, da’s waar. Maar dan is er de volwassenpolitie die op je stoep kan staan. Kijk, staat op de achterflap: dit is een nieuwe wet die binnenkort ingaat.’

‘Nee, je houdt me voor de gek!’

‘Echt. Kijk hier staat het: eenieder die zich niet aan de regels uit deze handleiding houdt, ontvangt bezoek van zijn…, o, wacht, er staat net iets anders. Het is niet de volwassenpolitie die op de stoep staat maar je eigen gedachtenpolitie, die treedt altijd op in je hoofd als een wetmatigheid.’

‘Hhm… Je eigen gedachtenpolitie….die staat dan op je stoep als jij je niet houdt aan hoe het hoort?’

‘Ja, want die eigen gedachten van je praten je een schuldgevoel aan als jij iets doet wat niet hoort.’

‘Nou, lekker dan…’

‘Weet je wat ik ga doen?’

‘Nou?’

‘Ik ga het Grote Eigen Keuzeboek schrijven.’

‘Interessant! Da’s veel werk.’

‘Welnee. Kan in vijf woorden op één post-it.’

‘Hoezo?’

‘Maak altijd je eigen keuzes.’

Zin in meer frisse verhalen met nadenkvragen over verlangen, kiezen, durven, doen? Zodat jij krachtige keuzes maakt en leeft en werkt op jouw voorwaarden? Meld je aan en ontvang voortaan mijn blogs, podcasts en video’s. Door je aan te melden geef je toestemming je gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.

dit veld niet invullen s.v.p.