Je moet groeien!

O ja, is dat zo?

Meer. Meer. Meer.

Geld. Spullen. Kleding.

Groot. Groter. Grootst.

Huis. Auto. Bedrijf.

Je. Moet. Groeien.

O ja? Is dat zo?

Bevraag jezelf eens waarom.

Waarom moet je groeien?
Waarom wil je groeien?
Welk verlangen zit daaronder?
Wat hoop je te bereiken met groei
En op welk terrein streef jij groei na?

Meer. Groter. Groei?

Ik lees op dit moment het boek Company of One van Paul Jarvis met de intrigerende ondertitel: why staying small is the next big thing for business.

Een eye opener en aanrader voor iedereen die groei een boeiend thema vindt en eerst wil onderzoeken voor zichzelf wat groei betekent. Zeker interessant voor je als je nu voor een kruispunt staat in je bedrijf en twijfelt of groter groeien wel het antwoord is.

Net als de schrijver ben ik niet tegen groei. Integendeel. Maar bevraag jezelf eerst goed voor je klakkeloos het ik-moet-groeien en ik-moet-groter adagium van alle business coaches volgt.

Want het begrip groei is net zo’n vergaarbak van beelden als het thema succes waardoor er snel misverstanden ontstaan.

Want wat is groei nu eigenlijk echt voor jou? Wat zie je voor je als je het woord groei hoort? Maak het maar een concreet.

Het boek gaat vooral in op groei van je bedrijf.

Zo hebben alle companies of one volgens de schrijver vier kenmerken gemeen: veerkracht, autonomie, snelheid en eenvoud. Een veerkrachtig bedrijf is in staat zich aan te passen wanneer dat nodig is, hoe belangrijk is dat in de afgelopen maanden gebleken?

Autonomie is nog zo’n kenmerk. Negen van de tien starters begint met ondernemen vanwege meer vrijheid en autonomie. Maar starters trappen vaak in de valkuil dat ze die ene leidinggevende die ze niet meer zien zitten inruilen voor tientallen opdrachtgevers die van alles willen. Hup, weg autonomie! Autonomie vraagt van je dat je eerst geweldig goed wordt in wat je aanbiedt zodat je een echte speler bent op de markt die krachtige keuzes maakt en niet die klantgezwichte ondernemer of zzp’er bent die constant goochelt met aanbod, tijd en aandacht omdat je denkt dat je alles moet doen. Snelheid en eenvoud spreken voor zich. Ik zou zeggen: lees vooral het boek.

Onder groei verstaan we nl. vaak: een groot bedrijf met veel omzet/winst en een bijbehorend team en/of veel personeel. Sommige business coaches bevelen het zelfs direct aan: te beginnen met het bouwen van een team. Maar een team vraagt nogal wat van je. Met een team moet je overleggen, taken afspreken, vooruitgang bijhouden, gesprekken voeren. En vind je dat geweldig? Mooi, doen.

Maar is dat niet je talent, en ik zie er veel ondernemers in vast lopen, denk er dan nog eens goed over na welke rol jij wilt in je groeiende bedrijf. Veel mensen willen helemaal niet managen, aansturen en teamoverleggen. Ik heb diverse mensen begeleid die dachten: ja maar ik heb m’n team gezegd wat ze moesten doen, dan kan ik me met andere zaken bezighouden. O ja? Nee, je team ís je zaak. Vraag maar aan ondernemers waar het misloopt in teams. Het aansturen van een team is een vak apart.

Terug naar groei.

De vraag is: waarom wil jij groei? Wat kun je dan wat je nu niet kunt? Wat ben je dan dat je nu niet bent? En wat heb je dan wat je nu niet hebt? En kijk eens heel goed naar wat de antwoorden op deze vragen jou vertellen.

Na pionieren volgt professionaliseren. En probeer dan maar eens weerstand te bieden aan het antwoord groei. Stel nu eens dat je de vraag anders stelt:

Hoe ziet vooruitgang er in je bedrijf uit?

En als je denkt dat het antwoord groei is, leg dit dan even naast je neer en kijk eerst of je slimmere, creatievere, efficiëntere antwoorden kunt bedenken op die vraag dan ‘groei’.

Want welke doelen streef je eigenlijk na en als je een bepaalde groei nastreeft: hoe ziet dan je leven eruit? En je werk? En dat wat jij de hele dag doet? Wat roept dat bij je op?

Daar voeg ik nog aan toe de vragen die veel breder zijn dan groei van je onderneming alleen, tenslotte is groei een breed begrip.

Waarin wil je groeien?
Waarin wil je groter worden?
Wat wil je meer?

Mijn antwoorden:

Waarin ik wil groeien? Kennis. Wijsheid. Vaardigheden.
Waarin ik groter wil worden? Betekenis. Spierkracht 🙂
Wat ik meer wil? Reizen. Ervaren. Beleven.

Puzzel maar eens met jouw groei; het is er de tijd van het jaar voor.

Zin in meer frisse verhalen met nadenkvragen over verlangen, kiezen, durven, doen? Zodat jij krachtige keuzes maakt en leeft en werkt op jouw voorwaarden? Meld je aan en ontvang voortaan mijn blogs, podcasts en video’s. Door je aan te melden geef je toestemming je gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.

dit veld niet invullen s.v.p.