Jouw keuzes voor dit jaar

Stop met jezelf te vergelijken met anderen. Gevolg is namelijk dat je jezelf niet meer zichtbaar maakt of hopeloos aanpast aan wat jij denkt dat hoort of moet.

Kom opdagen. Op alle terreinen. Je bent goed genoeg, je hoeft niet gefixt te worden voor je komt opdagen. Vergeet al die riedels over meer en beter. Tenzij je er oprecht naar verlangt en plezier hebt in meer en beter. Je kunt veel meer dan jezelf denkt. En stop met het vragen van toestemming. Aan wie? Voor wie? En geloof me: met kritiek kun je echt wel omgaan.

Stop met verbindingen die niet werken. Of relaties die je onderhoudt omdat dat nou eenmaal zo hoort, omdat ze al zo lang bestaan, omdat je de ander niet wil teleurstellen. Allemaal onzin, ja, ik schud je even wakker want je weet exact waar en over wie ik het hier heb. Leef je eigen leven, niet dat van een ander.

Ga voluit. Ja, ook weer op alle terreinen. Echt, het leven is tekort om je met “wat als” bezig te houden. Of jezelf af te stemmen op wat een ander wel of niet aan kan. Behandel de ander als gelijkwaardig. Word geen serieredder. De ander kan tegen een stootje.

Doelen in 2023? Stel ze als je wilt en er blij van wordt. Stel ze niet als jezelf ermee martelt en stiekem denkt dat het nooit genoeg is. Ambities? Prima. Grote ambities? Prima. Maar vergeet dan tegelijkertijd niet echt te voelen en te zien wat er al is en wat je al bereikt hebt. Vier dat.

En nu we toch bezig zijn… hallo, je bent een mens. Niet perfect. Oordeel niet zo streng over jezelf. We doen allemaal ons bent. Jij. Ik. Wij. Lach om jezelf. Drijf voluit de spot met jezelf.

Kies voor levenslust. Voor avontuur. Val. Sta op. En ga doen. Dat denken heb je nu wel lang genoeg gedaan.

Hup 2023!

Foto: schilderij Picasso. Gemaakt bij tentoonstelling Picasso/Chanel. Museo Thyssen, Madrid