Trouw aan jezelf?

waar heb je het over?

Wees trouw aan jezelf. 

Mooie zin. Populaire zin ook. Want wie wil er nou niet trouw zijn aan zichzelf? 

Maar aan wat van jezelf ben je eigenlijk trouw als je zegt dat je trouw bent aan jezelf? Wat bedoel je dan precies? Aan wat refereer je? Aan welke kant van jezelf?

Aan je rol als ondernemer. Vakvrouw. Leider. Moeder. Partner. Vriendin. Dochter…? Waaraan ben je trouw als je zegt dat je trouw wilt zijn aan jezelf? 

Of refereer je aan degene die graag alleen is. Degene die het liefst schrijft. Degene die het liefst de natuur in gaat of degene die het liefst nieuwe plannen bedenkt.

Aan welk deel van jezelf ben je eigenlijk trouw? 

Dan is er ook nog de mopperende. De ambitieuze. De zeurende. De trotse. De idealistische. De kritische. De realistische jij.

Want we zijn nogal een vat vol tegenstrijdigheden…

Je ziet het al. Een leuk concept: trouw zijn aan jezelf. Makkelijk gezegd, maar hoe dan?

Ik denk dat je trouw aan je gehele zelf zou moeten zijn. Trouw aan waar je voor staat in ál je rollen. Daar horen ook de minder leuke kanten van jezelf bij. Want die horen tenslotte ook bij ‘jezelf’. Over het algemeen werkt het niet wanneer je een deel van jezelf afwijst. Want hoe trouw ben je dan?

De kern zit ‘m in je waarden en je gedrag dat voortkomt uit je waarden. Uiteindelijk is dat waar je uiteindelijk trouw aan bent. Je kernwaarden. Het zit niet voor niets in het woord: je kernwaarden geven precies aan waar jij in de kern waarde aan hecht.

Leven en werken op jouw voorwaarden heeft dat ook in zich.

Jouw voorwaarden draaien om die waarden die vóór alles gaan en vóór alles belangrijk zijn.

Ze helpen je bij het maken van keuzes, nee zeggen en grenzen stellen. Maar ook in de samenwerking, met klanten, met zakenpartners, opdrachtgevers. Ga maar eens na: hoe trouw ben je dan aan jezelf wanneer je met anderen samenwerkt of samenleeft?

Ik herinner me een training, lang geleden. Ik trainde een groep van mannen en vrouwen en we spraken over de rollen die je hebt in leven en werk. Een man beriep zich trots op zijn rol als familieman en de kernwaarde familie. Daar was hij trouw aan. Dat was voor hem het allerbelangrijkste, een waarde die vóór alles ging. En dat terwijl hij net had verteld dat zijn dochter die avond haar eindmusical had op school. Ik vroeg: ‘Waarom ben je dan hier?’. Daar had hij geen antwoord op. Diezelfde middag verliet hij de training en reed hij naar huis. Want trouw zijn aan jezelf gaat uiteindelijk om gedrag. Om dat wat je doet, niet wat je zegt. 

Mooi om in deze tijd van het jaar je kernwaarden weer eens onder de loep te nemen.

Wat zijn jouw kernwaarden? Waar staan ze voor?

Wat betekenen ze voor jou? Maak ze eens concreet: hoe ziet bijvoorbeeld vrijheid er voor jou uit? Of als je gezondheid als kernwaarde hebt: wat zie je dan concreet voor je als je trouw bent aan jouw waarde gezondheid? Kies eens vijf kernwaarden en toets ze. Hoe zien ze er dagelijks uit? In je gedrag. Ook in de samenwerking met anderen.

En ga eens na: leef je ze nog na? Waar negeerde je ze? En waarom? Welke mag meer aandacht hebben? 

Trouw zijn aan jezelf: alleen van waarde als je trouw bent aan jou waarden: je kernwaarden en je voorwaarden.

Zin in meer frisse verhalen met prikkelende nadenkvragen over verlangen, kiezen, durven, doen? Zodat jij leeft en werkt op jouw voorwaarden? Meld je aan en ontvang voortaan mijn blogs, podcasts en video’s. Door je aan te melden geef je toestemming je gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.

2 Reacties

  1. Lilian

    Mooi om dat zo aan het eind van het jaar om dat weer eens ‘onder de loep’ te nemen 🙂

    • Nicole Offenberg

      Doen! En vergeet je CDF’s niet 😉

Reageer