Leid je of laat je je leiden?

Denk even met me mee.

Stel je wilt een keuze maken en er zijn mensen die zeggen: ‘Wat goed!’.
Is het voor jou dan gemakkelijker om die keuze te maken?

Ander voorbeeld.

Je wilt een knoop doorhakken en er zijn mensen die zeggen: ‘Ik zou het niet doen.’ Ga je het dan minder snel of helemaal niet doen?

Mijn vraag: in hoeverre laat jij je beïnvloeden door anderen?

Begrijp me goed, met je laten beïnvloeden door anderen is niets mis. Maar laat je je ook leiden door de mening van anderen? Maak je een keuze als reactie op de mening of het gedrag van een ander? Of laat je je keuze van binnenuit komen. Vanuit jouzelf. Al dan niet geïnspireerd door ideeën van anderen.

Soms lijkt het wel alsof het losmaken van de oordelen en meningen van anderen het toppunt van vrijheid is. Want weet je wat het is: als de een zegt ‘doen’ en de ander zegt: ‘niet doen’, wat betekent dat dan?

Inderdaad: niets. Helemaal niets.

Het zegt alleen iets over hoe die ander kijkt. Naar jou. Naar je vraag. Naar de situatie. Naar jouw idee.

Subjectief dus.

Zo zie je maar weer: keuzes maken moet je toch echt zelf doen. Al is het soms zo verleidelijk om van anderen te horen wat zij zouden doen, zeker als die ander je bewijzen voorschotelt van succes. Dat verklaart waarom mensen nog altijd vallen voor de prachtig klinkende adviezen van guru’s die zeggen: volg mij maar, maak de keuze die ik ook heb gemaakt, dan komt het allemaal goed.

Soms zie je door de bomen van adviezen, meningen en ervaringen het bos niet meer. Maar het goede nieuws is: als iederéén ergens iets van vindt, is er maar één conclusie.

Je bent vrij. 

Vrij!

Proef dat woord maar eens goed, rol dat woord eens even lekker over je tong als je je weer eens heen en weer geslingerd voelt door verschillende meningen, adviezen en tips. En… hoe smaakt vrij voor jou? Wat proef je? Smaakt ‘ie naar meer?

Hoe ziet ‘vrij’ er voor jou uit?

Want met heel veel meningen en conclusies is er niet één goed antwoord. Het enige antwoord dat er is, is jouw antwoord.

Hoe mooi is dat?

Want dan kun je voortaan je eigen keuzes maken.

Als je nu nog steeds twijfelt over een keuze: waar zit die twijfel? En waar zit de verleiding om je te laten leiden door het advies van een ander? Hoe kijk jij naar die ander, dat je je wil laten leiden door zijn of haar advies?

En hoe vrij voel jij je op dit moment? En als je je nu in iets beperkt voelt, van wie is die beperking dan? Wie of wat beïnvloedt jou daarin? Wiens stem hoor je als je je niet vrij voelt die ene keuze te maken die je het allerliefste zou willen maken? Hoe komt het dat die stem zich in jou heeft genesteld?

Kijk er maar eens naar.

Het echte werk dat je te doen staat is: zelfvertrouwen. Vertrouwen op jezelf. Op je intuïtie. Op die eigen wijsheid die jij allang in huis hebt maar die je hebt laten ondersneeuwen door de kakofonie van adviezen en meningen. Ja, meng die meningen gerust met jouw intuïtie. Maar één ding: kies altijd zelf. Neem altijd zelf de verantwoordelijkheid voor je eigen keuze. Want pas dan ontwikkel je de vaardigheid om echt te kiezen.

En die vaardigheid begint bij zelfleiderschap.

Leid je. Of laat jij je leiden.

Die tweede staat voor gemakzucht. Die eerste voor vrijheid.

Aan jou de keus.

Zin in meer frisse verhalen met prikkelende nadenkvragen over verlangen, kiezen, durven, doen? Zodat jij leeft en werkt op jouw voorwaarden? Meld je aan en ontvang voortaan mijn blogs, podcasts en video’s. Door je aan te melden geef je toestemming je gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.

dit veld niet invullen s.v.p.

Reageer