Hoe je overal ter wereld een huismus kunt zijn

Het begon met een knoeperd van een fout op m’n website.
Ik was in Italië.
Offline.
Zoals altijd wanneer ik op reis ben.
Tot ik aan de telefoon hoorde dat er een storende fout in een tekst op m’n site stond.

Ai. Wat nu?

Ik zocht een café met wifi, logde in met m’n mobiel en herstelde de fout.
Een uur later zat ik op een zonnig terras aan de cappuccino in Florence.

Dit was het dus.
Esther Jacobs doet het al jaren.
De jongens van The Next Trainer doen het af en toe.
En Karin Hornstra gaat het doen. En biedt daar mensen ook de tools voor.
Locatie onafhankelijk werken.
Het leven van een digitale nomade.
Sinds die keer in Italië smaakte dat naar meer.
Het idee was geboren.

Hoe zou het zijn om een tijd ergens anders te wonen en te werken?
Ik kon maar één plek bedenken waar ik naar toe wilde.
Spanje. Madrid.
Ik bedacht wat ik wilde doen en maakte een plan.
Een maand lang werken en wonen vanuit Spanje.
Ik regelde het thuis en vertelde het aan m’n klanten.
En in 2015 vertrok ik. Voor een maand.
Dat beviel zo goed dat ik er dit jaar weer ben.

Voor iedereen die nu denkt: ‘ik zou wel willen, maar….’
Geloof me, het kan.
Als ik, introverte huismus pur sang, het kan, kan jij het ook.
Dus mocht het bij jou gaan kriebelen, dit zijn mijn tips.

1-Kies een plek die goed voelt.
Als ik je zou vragen: waar zou jij een tijdje willen wonen en werken?
Welke plek zie je dan voor je? En waarom?
Hoe zou je je op die plek voelen?
Maak het niet te ingewikkeld. Als je het locatie-onafhankelijk werken een keer wil uitproberen, kies dan een plek die jou aanspreekt. Denk maar eens na: welke plaats komt het eerste in je op? Zie je jezelf daar al wonen én werken?
Mooi. Doen.
En laat je vooral niet afleiden door anderen die iets vinden van die plek.
Het is jouw keuze en jouw plek. Maak het jezelf gemakkelijk.

2-Bepaal wat je er wilt doen.
Bedenk wat je op die plek wilt gaan doen.
Welk werk kun je er doen? En welk werk wil je daar doen?
Ga niet alles doen, maar focus. Kies heel gericht.
Bepaal van tevoren welk werk je meeneemt.
En bedenk ook wat je ter plekke kunt doen.
Stel dat jij trainingen geeft, dan kun je die natuurlijk ook vanuit het buitenland geven.
Online.
Maar ook ter plekke.
Sterker nog, voor je klanten kan dat wel eens een hele mooie extra zijn.
Je combineert je trainingen met een mooie omgeving die je laat zien.
Wat in Nederland kan, kan elders ook.
Zo geef ik in Madrid een driedaagse training.
Met als extra natuurlijk: de stad, de terrassen, het mooie weer, de andere cultuur.
Welke leuke plekken kun jij laten zien als je werkt op een andere plek?
Hoe zou jij je huidige werk kunnen doen op een andere plek?
Bespreek het met je klanten. En regel het thuis.

3- Kijk vooral om je heen.
Ergens anders werken leidt tot creativiteit en nieuwe inspiratie.
Gebruik je zintuigen. Creëer je eigen vakantiegevoel.
Ga er op uit. Duik in het dagelijkse leven.
Ga een keer sporten. Doe een cursus.
Elke keer als ik in Madrid ben, haal ik m’n Spaans op, soms door naar school te gaan.
Ik ga met Spaanse vrienden op pad, ervaar hoe zij leven en wat hen bezig houdt.
Ook ben ik op vakantie geweest in de bergen van Noord Spanje.
Maar je kunt natuurlijk ook gewoon de introverte huismus zijn die je thuis ook bent.
Zo ben ik ook veel alleen op pad én thuis geweest.
Niets moet. Doe het vooral niet om thuis te komen met stoere verhalen.
Je hoeft niet de avontuurlijke backpacker uit te hangen die locale insecten eet omdat dat zo leuk staat op facebook.

4- ‘Work is where the wifi is.’
Deze zin stond een tijd geleden in NRC. Een belangrijk punt.
Overal ter wereld is er wifi, maar niet overal even goed.
Als je online werkt met klanten is een goede verbinding onmisbaar.
Check dit, het liefst van tevoren.
Zodat je weet dat je werkplannen ook door kunnen gaan.

5- Begin klein.
Je hoeft niet meteen te verhuizen.
Je hoeft ook geen maanden weg te gaan.
Jij kiest.
Moet het altijd Spanje of Italië zijn?
Welnee, begin klein als je het locatie-onafhankelijke werken eens wilt uitproberen.
Gewoon in Nederland waar je ook voor een week op een andere plek kunt zijn.
Verlaat sowieso eens de cocon van thuis en kies je favoriete bar op de hoek.
Liefst geen seatstomeet met vragende zzp-ers.
Die leiden je alleen maar af.
Kies een plek waar het leven van alledag zich afspeelt.
Dat is veel inspirerender.
Zelf ga ik in Nederland graag naar Villa Augustus.
Of Harbour in Utrecht. Vooral op vrijdag.
Om alvast in de weekendstemming te komen. En m’n werk daar af te maken.
Dus: welke plek in jouw buurt lijkt jou wel wat?
Het café op de hoek?
Die nieuwe plek met geweldige koffie?
En waarom zou je je blog niet bedenken aan een stille plek aan het water?
Of tijdens een strandwandeling? Met je blote voeten in het zand?

Ergens anders wonen en werken geeft je een ander perspectief.
Anders kijken. Anders denken. Anders doen.
Je laat overtuigingen over jezelf los.
Je ontdekt letterlijk nieuwe vergezichten.
Je beziet je werk en je leven vanuit een andere frisse invalshoek.
Kies wat bij jou past en waar jij je goed bij voelt.

Laat me weten op welke plek jij wel eens zou willen werken en wonen.
Welke plek is dat? Welke ideeën heb jij?
Laat je fantasie eens gaan!
Vertel het me maar in de comments hieronder.
Ik ben benieuwd!

==========================================
Video over ‘Het Nieuwe Ondernemen’.

Rogier en Stijn van The Next Trainer maakten een video over mij.
Ik vertel in deze video hoe het voor mij is om op een nieuwe manier te ondernemen.
Met gebruik van het internet. Hoe ik dat gedaan heb.
En hoe dat voor mij nu werkt. Je vindt hem hieronder.

Meer lezen over eigen keuzes maken, leiderschap, trouw zijn aan jezelf, leven en werken op je eigen manier? Meld je aan en ontvang voortaan de blogs, podcasts en video’s in je inbox. Met hierin volop inzichten, nadenkvragen en af en toe een linkse directe zodat jij werk maakt van je verlangen en keuzes.

dit veld niet invullen s.v.p.

22 Reacties

 1. Emilie Hudig

  Hoi Nicole,
  Leuke blog! Ik heb ook een plan en dat is dat ik in augustus 2016 tot en met december 2016 naar Xiamen wil in Zuid-China. Er is daar een artist residency waar ik hele positieve verhalen over heb gehoord. Het spannende aan dit avontuur is dat ik mijn zoon die dan tien wordt graag wil meenemen. Er is daar een internationale school dus dan leert hij ook Engels maar nog belangrijker ervaart hij hoe het is om in een hele andere omgeving een poosje te leven. Zelf ben ik ook in het buitenland opgegroeid en dat vind ik nog steeds een verrijking. Het is nog (lang) niet in kannen en kruiken, hoor! Ik moet de financiën regelen en ik weet ook nog niet precies wat ik daar wil gaan doen. Hoe ik me daar in mijn werk wil gaan voelen. Stap voor stap toch!? Dit is in ieder geval een droom van mij die ik hoop te realiseren.

  • Nicole Offenberg

   Wauw, mooie plannen, Emilie. China, dat is nog eens avontuurlijk, alleen al venwege de taal. En inderdaad, pak het stap voor stap aan. Maak een plan.
   Bijzonder dat je je zoon meeneemt. Een enorme verrijking voor hem, zoals je zelf ook ervaren hebt. Hou me op de hoogte. Een hele mooie droom en ik weet zeker dat je hem gaat realiseren! Heel veel succes en plezier met de voorbereidingen!

 2. Guiselaine

  Ha Nicole,
  Leuke blog & welkom bij de digitale nomade club ;-))

  • Nicole Offenberg

   Ha Guiselaine! Waar ben jij op dit moment?

   • Guiselaine

    In Utrecht. Effe genieten van mooie weer hier!

    • Nicole Offenberg

     En daarna? Ga je daarna weer op pad naar elders in de wereld?

     • Guiselaine

      Duitsland, Portugal en Spanje staan op het programma dit jaar! Dus nu even wat dichterbij huis.
      Heb jij plannen om nog een keer te gaan?

     • Nicole Offenberg

      Ja, ik zou volgend jaar de training die ik nu in Madrid heb gegeven graag nog een keer daar geven. Ook in NL ga ik hem geven maar hij leent zich ook voor mooie plekken elders in de wereld. Lapland in de winter zit ook in m’n hoofd 🙂 ik denk erover na. New York lijkt me ook wel wat. Maar een tijdje ergens wonen en werken doe ik het liefst in Spanje, al was het alleen maar omdat ik de taal graag spreek.

 3. Eva

  Wij hebben in eerste instantie de hele stap van het verhuizen maar genomen en zijn een jaar geleden naar Berlijn vertrokken. Blijheid alom maar het idee om een maandje (of twee of drie) ergens anders te werken trekt me heel erg. Het aankaarten bij mijn werkgever hier, durf ik simpelweg nog niet. Mijn baan opzeggen is namelijk weer het andere uiterste dus die zou ik het liefste op afstand willen doen voor een bepaalde periode. Duimen dat het over niet al te lange tijd een keer onderwerp van gesprek is!

  • Nicole Offenberg

   Ha Eva in Berlin! Ik ga zeker voor je duimen. Jullie hebben wel al een hele stap gezet. Waar zou je naar willen om een tijdje te werken?

 4. Ellen

  Hoi Nicole,
  Mooi blog. Een van de redenen dat ik zelfstandig ondernemer ben geworden is het locatieonafhankelijk kunnen werken. Vandaar ook de naam van mijn onderneming 😉
  En mooi hoe je dat invult met niet alleen verre oorden maar ook het café op de hoek. Misschien dat ik op deze mooie dag zo vertrek naar het park hier in Amersfoort, je brengt me op ideeën.
  groet, Ellen

  • Nicole Offenberg

   He, wat een leuke naam van je bedrijf: tekstnomade. En inderdaad, verre oorden zijn leuk, maar niet voor iedereen direct haalbaar, dus benieuwd of je straks in het park in Amersfoort zit 🙂

   • Ellen

    Dankjewel Nicole. Juist die verre oorden heb ik uitgebreid bezocht, van de USA tot China tot Nepal en noem maar op. Ook voor langere tijd. Ik kan nu niet ver weg maar wie weet, later wel weer, park is ook fijn. Net je filmpje bekeken en ja, wat hebben we geluk dat wij kunnen kiezen. Dat is lang niet overal zo. Ik heb wel radicaal en in een keer ontslag genomen om het zelf te gaan doen. Geen spijt!

    • Nicole Offenberg

     Wat leuk dat je al veel plekken gezien hebt, Ellen. Dan kan juist het dichtbij verkennen van mooie plekken ook verrassend zijn. En goed te horen dat je geen spijt hebt van je keuze. En voor ieder is er dus wel een manier om dat op eigen wijze te doen. Leuk van je te horen!

 5. Cristina

  Hé Nicole,
  Wat leuk nu net te lezen wat er door mijn hoofd spookt. Dit jaar woon ik tien jaar op het strand in Bahia (Brazilië) waar ik al die tijd al een b&b run.
  Ik begin het een beetje gehad te hebben met het werk, de streek, de cultuur, kortom, verandering dringt zich stilletjes aan op.
  Vermits mijn échte droom leven en werken in Spanje (inderdaad) is en die, tien jaar geleden door omstandigheden, werd vervangen door Brazilië, is het logisch dat die opnieuw komt bovendrijven. Net zoals een andere liefde van mij: schrijven.
  Ik begin binnenkort aan een cursus copywriting en vervolgens zou ik heel graag in Spanje aan de slag gaan, voor Nederlandstalige klanten, dus online.
  Zo komt mijn droom misschien toch nog uit.

  • Nicole Offenberg

   Van Brazilie naar Spanje, ja, waarom niet, Christina, om uiteindelijk je droom waar te maken. Je hebt al eens eerder een hele stap gemaakt dus… Mooi dat je die cursus gaat doen. Is al een een stap in de goede richting. Veel succes!

 6. saskia

  Een maand naar Bali is het eerste dat in me opkomt. Duiken, massages, ontspannen en inspiratie opdoen, lijkt me een heerlijk vooruitzicht. Ik ben ook benieuwd hoe het is om er te werken (ik kom regelmatig op Bali maar dan ben ik met vakantie). Ik krijg gelijk ideeën. Ik merk dat wat jij en anderen doen me enorm aanspreekt omdat reizen zo’n grote passie van me is.
  Werken op een andere plek is ook een heerlijk idee. Ga ik gelijk doen volgende week. Ik zit soms te vaak tussen vier muren te werken en dat is niet helemaal wie ik ben. Ik hou ervan om er op uit te gaan.

  • Nicole Offenberg

   Hoi Saskia, leuk dat deze tekst je inspireert. Bali is natuurlijk ook wel een hele mooie plek! Benieuwd waar je volgende week gaat werken, gewoon buiten je vier muren…

 7. Iris Chaabane

  In 2012 heb ik vanuit Buenos Aires gewerkt. Per toeval. Had mijn droomreis geboekt en een project nog niet af. Dan ‘maar’ twee weken vanuit daar werken, dacht ik toen. Flexwerkplek bleek om de hoek te zitten van mijn hostel. Skypen met Nederland was heel normaal. Achteraf had ik door dat mijn droom van locatievrij werken toen uitkwam. Nog steeds intens gelukkig als ik daar aan denk. In 2016 zou ik graag 4 tot 6 weken vanuit Ibiza willen werken. In de lente. De blauwe lucht. Prille zomerwarmte waar ik dan al van kan genieten. Rondrijdend in mijn huurauto verken ik het eiland. Het (geld voor) het ticket heb ik net voor mijn verjaardag symbolisch cadeau gekregen. Ik zeg, vamonos!

  • Nicole Offenberg

   Si, vamonos, Iris! Klinkt goed. Mooi om te lezen dat je eerdere ervaring bij toeval is ontstaan en dat je dan ontdekt wat er allemaal mogelijk is. Ibiza in de lente klinkt ook heel erg goed. En je ticket is binnen, dus… Alvast veel plezier met de voorpret!

 8. Mandy

  Wauw; supermooie clip. Kraakhelder. Wat een focus Nicole! Dat is mijn verlangen. . voelen, kiezen, focussen en gedisciplineerd volhouden. Inspirerend!

  • Nicole Offenberg

   Dank je wel, Mandy. Je geeft de volgorde al mooi aan: van voelen, kiezen, naar focus en discipline. Dat zijn de stappen. Succes!

Reageer