Van “alles-kan” naar…

Laat die manische maakbaarheid los

Je wilt het zo graag geloven.

Dat alles kan. Dat je alles kunt worden wat je maar wilt. Vaak word je dat ook voorgehouden.

Yes, you can… en the sky is the limit! Je hoeft alleen maar… (nou, vul maar in).

Het klinkt zo mooi en geeft energie. En het lijkt anderen toch ook te lukken? Wat ben jij dan voor faalhaas?

Maar soms kan iets niet.

Soms loopt een pad onverwacht dood. Is iets klaar. Af. Over. De realiteit haalt je soms in. Mentale, relationele, financiële en fysieke buffers blijken soms wankel. Een bedrijf dat kapot gaat. Een relatie die eindigt. Een vriendschap die vervliegt.

En vliegen kun je alleen in je dromen.

Soms eindigt een leven of hangt het aan een draadje. Het leven kent z’n eigen wetten. Daar kun je tegen knokken en ten strijde trekken. Maar dat is zeggen dat het zonnig moet zijn terwijl je in de regen staat. Je organiseert je eigen lijden.

We kunnen nu eenmaal slecht omgaan met de realiteit als die ons niet bevalt. Een ziekte. Een natuurramp. Een ongeluk. Een crisis. Hoezo maakbaar? Het leven stelt je voor uitdagingen en de vraag is: wie ben je en wat doe je ermee?

En even: tegen je eigen beperkingen aan lopen is GEEN falen (lees deze zin gerust nog een keer). Maar het vraagt van je dat je die manische maakbaarheid van “alles-kan” laat gaan.

Pas als je de realiteit als uitgangspunt neemt en aanvaardt, ha, dan valt er wel degelijk nog wat te kiezen, te durven en te doen.

Maar het vraagt een inspanning van je die niks niet moeiteloos is of volledig maakbaar, die beloftes zijn we toch nu wel voorbij mag ik hopen. Of laat je je toch nog verleiden door coaches die deze rechttoe-rechtaan gouden bergen beloven?

Laat die manische maakbaarheid helemaal los.

Want als je dat eenmaal doet kun je ineens “de keuzekier” zien, die kier in de deur waardoor je, als je goed kijkt, ziet wat er op dit moment wél mogelijk is.

Vervang die gebakken lucht belofte “alles-kan” door “iets-kan-altijd” en je dagen worden een stuk leuker.

Uiteindelijk valt er altijd iets te kiezen.

Zin in meer frisse gedachten, verhalen met nadenkvragen over verlangen, kiezen, durven, doen? Zodat jij krachtige keuzes maakt en leeft en werkt op jouw voorwaarden? Meld je aan en ontvang voortaan mijn blogs, podcasts en video’s. Door je aan te melden geef je toestemming je gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.

dit veld niet invullen s.v.p.