Hoe je binnen één week Miss Universe wordt

Stel… je wilt Miss Universe worden…

Ik gok dat dit voor jou een niet voor de hand liggend verlangen is, maar toch… Stel het je maar eens voor. En denk nu vooral niet aan je platvoeten, de badpakkenronde en de eeuwige glimlach waarmee je rond moet paraderen. Ja, ik weet het: de vragenronde zou je qua intelligentie zó doorrollen. En nou even niet zo boos sputteren over het hele fenomeen Miss Universe.

Want daar gaat het me nu niet om.

Nee, stel: ik vraag je vandaag om over één week mee te doen met de Miss Universe verkiezing. Hoe realistisch is het dan dat jij over een week helemaal klaar bent voor de eerste ronde? Nou? Stel, je gaat vanaf nu trainen, oefenen en alles doen wat maar nodig is. Hoe ver ben jij dan over één week? Juist. Die kans is net als het winnen van de staatsloterij. Aanwezig, maar piepklein.

En misschien heb ik nu wel een groot verlangen in je los gemaakt… maar los van of je nu wel of niet mee zou willen doen, al zou je het wíllen, het punt is: het zou je niet lukken.

Waar het me om gaat is dit: als het gaat om het bereiken van een doel of het doorvoeren van een verandering, dan willen de meesten van ons dat het snel gaat. In een wereld waarin we zeggen te snakken naar rust en ruimte, lijkt tegelijkertijd snelheid wel het belangrijkste criterium te zijn geworden.

Ik wil een succesvol bedrijf.
Ik wil nieuwe klanten en meer omzet.
Ik wil een betere conditie.
Ik wil ander werk.
Ik wil ontdekken wat ik eigenlijk echt wil.
Ik wil goed kunnen schrijven.
Ik wil… eigenlijk alles.
… en rap een beetje.

Maar duurzame verandering of het halen van je doelen gebeurt niet van de een op de andere dag, al maken sommigen je dat wel wijs. Nu fit in 10 minuten! Slank in twee weken! Moeiteloos rust en ruimte in je hoofd in twee minuten!

En je weet het: als de presentator aan Miss Universe de spannende vraag stelt: wat is je grootste wens? Dan geeft zij glimlachend en met een knipoog altijd hetzelfde antwoord: ‘Wereldvrede.’ (applaus). Maar als zelfs Miss Universe wéét dat dat nog wel even kan duren en dat dat met vallen en opstaan gaat… waarom jij dan niet?

Want dat is waar je jezelf vaak voor de gek houdt als het gaat om het stellen van doelen en veranderingen. Dat iets snel moet. Dat als het niet meteen lukt, je mislukt bent. En het dus wel nooit meer zal gebeuren. Je wilt het liefst een stappenplan voor geluk, in drie lessen. Een kant-en-klaar plan van aanpak voor verandering. Een recept voor het héél snel halen van je doel. En nu we het er toch over hebben: dan ook graag moeiteloos.

Verandering verloopt via een grillig pad, meestal met met vallen en opstaan. En zo is het ook wanneer je je verlangen wilt waarmaken. Je loopt soms langs de afgrond van je eigen keuzes. Spring je wel of niet? Ben je bereid te klimmen terwijl je hoogtevrees hebt? Is het OK voor je dat het soms ploegen en zweten is en dat je vieze handen krijgt?

Een doel halen gaat vaak met twee stappen vooruit. Eentje achteruit en soms even opzij. Of je moet omlopen omdat sommige paden naar je doel onbegaanbaar blijken. Soms blijf je al steken bij de start omdat je geen idee hebt. Ja, dan is het verlangen naar een kant-en-klaar-succes-gegarandeerd-stappenplan wel te begrijpen.

Maar net als wereldvrede, een doel halen of een verandering doorvoeren, of dat nu in je leven of werk is, het vraagt tijd en toewijding. En vóór alles de bereidheid af te dalen naar de binnenkant. Jouw binnenkant welteverstaan. Ben je bereid de prijs te betalen? Ben je bereid te voelen dat je misschien wel bang bent of dat je soms even stil staat? Ben je bereid het werk te doen? Ben je bereid zaken los te laten en echt afstand te doen van wat jou niet meer dient? Ben je bereid je eigen denken onder de loep te nemen? Of boezemt het je angst in af te dalen naar die binnenkant? Bang voor wat je allemaal wel niet tegen komt: je eigen vaste overtuigingen, je ingesleten patronen die je ervan weerhouden die doelen te halen. Je ideeën over hoe iets moet en hoort.

Tja, misschien is dit geen leuke boodschap. Zou kunnen. Toch snap jij heel goed waarom je niet binnen één week Miss Universe wordt. Waarom is het dan zo moeilijk te accepteren dat veranderingen en het halen van doelen langs dezelfde lijnen loopt?

Maar gelukkig valt er van Miss Universe wél meer te leren dan je denkt. Want kijk maar eens even hoe zij het doet. Ze heeft haar doel helder, ze weet wat ze wil en maakt vervolgens die krachtige keuzes die nodig zijn om haar doel te halen. Ze traint. Niet één week, welnee, maandenlang. Ja, ook zij snapt wat ploegen en zweten voor een doel is. Ze oefent uren in haar beste Engels op de slimste antwoorden. Ze blijft glimlachen. Zelfs als ze op het podium haar enkel zwikt vanwege die te hoge &%$#@ hakken. En ze weet wat te doen als er achter haar rug om wordt gelachen en geroddeld: uithuilen op het toilet en stug doorgaan. Want ze is een doorzetter: ze blijft altijd en onvermoeibaar streven naar wereldvrede.

Miss Universe is misschien nog wel veel meer jouw rolmodel dan je ooit had kunnen denken…

Zin in meer frisse verhalen met nadenkvragen over verlangen, kiezen, durven, doen? Zodat jij leeft en werkt op jouw voorwaarden? Meld je aan en ontvang voortaan mijn blogs, podcasts en video’s. Door je aan te melden geef je toestemming je gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.

dit veld niet invullen s.v.p.

5 Reacties

 1. jet

  Heerlijke blog Nicole, hahahaha, uit het hart gegrepen 🙂
  Of het nou miss univiverse is of een berk, beuk of eik: het vraagt toewijding, doorzetten, verdragen en verduren in schaarse tijden. uithuilen en stug doorgaan. Onvermoeibaar groeien om te worden wat er in die kern zit. En met welke plant, bloem of boom we van doen hebben is ook niet altijd zichtbaar als het nog een zaadje of een twijgje of een schijnbaar onkruid is…hoe vaak er ook anjer tegen een roos gezegd wordt, het zal toch heus uitgroeien tot roos en niet tot anjer.
  Ik ga morgen lekker de duinen in, beetje lopen schudden hier en daar, kijken wat er zichtbaar wil worden.
  liefs,
  Jet

  • Nicole Offenberg

   Zo is dat. Van de natuur kunnen we veel leren als het gaat om groei en snelheid. En soms helpt om zelf die boom even op te schudden 😉

 2. Martine

  Als ik nu in de natuur kijk en al die eikels en kastanjes die moet ik altijd denken aan zaaien en oogsten. Al die kastanjes die nooit een boom zullen worden. Je zou er bijna moedeloos van worden als boom.

 3. Elisabeth

  mooie blog! Ik las ooit dat iedereen kan bereiken wat hij of zij graag wil, maar dat wat ons van elkaar doet verschillen niets anders is dan de snelheid waarmee we ons doel kunnen bereiken. Dus alles is haalbaar! Fijn idee.

  • Nicole Offenberg

   Dank je wel, Elisabeth. Ik weet niet of alles haalbaar is, maar wel dat tijd en toewijding helpen.

Reageer