Waarom Netflix beter voor je is dan yoga

Daar zit je dan op je matje.

Want ja, je had een abonnement en een kek pakje aangeschaft.

Dus zit je daar voor je computer. Want yoga kan ook online én heel vroeg in de ochtend, want ook dat hoort erbij, zei je nog wijs tegen je partner terwijl je dapper je bed uitrolde. 

Gapend kijk je naar het scherm terwijl de yogajuf haar zonnegroet, de neerwaartse hond en de krijger voordoet. En jij? Niks geen neerwaartse hond. Jij bent ondertussen bezig met de afspraken die je die dag hebt en merkt dat je de helft van de tijd eigenlijk te moe bent om de oefeningen uit te voeren. Je voelt je eerder een hijger dan een krijger.

Eigenlijk… 

Maar hey, jij kunt yoga weer van je lijstje afstrepen, niet waar? 

Oké, even eerlijk nu: waar ben je mee bezig?

Eigenlijk…

Dit woord is als de sirene op de eerste maandag van de maand. Een alarmbel. Want wanneer selfcare overgaat in moeten is het de vraag waar je mee bezig bent.

Ja, je doet mee in de vaart der volkeren. Het ijsbad. Het vroege opstaan. Jezelf naar die yogamat slepen. Op zichzelf prima activiteiten. Je wordt er fit, veerkrachtig en weerbaar van. Niks mis mee. Prima zelfs. Maar…

Er is een grote maar. 

Ga maar eens voor jezelf na. 

Soms heb je gewoon rust nodig. Even he-le-maal niks.

Niet vroeg opstaan. Niet die yogamat. Niet die quinoabulgursalade waarvan je denkt: huh, waarom maar 75 gram? 

Soms heb je gewoon NIETS nodig en soms heb je iets ANDERS nodig.

Als selfcare een moetje wordt, de zoveelste actie op je to-do list, een actie die je onderneemt omdat het zo stoer staat in je verhalen, dan is het tijd om even onder al dat moeten te kijken, want daar huist wel een hele strenge rechter in jou.

En ja, ik weet hoe gezond sporten, gezond eten en al die ijskoudedoucheshizzle is. Natuurlijk. Doe ik ook.

Maar je kunt ook jezelf afvragen wat er aan de hand is als je jezelf met de zweep er naar toe slaat. Als je het gevoel hebt dat je in een trein zit die niet stopt op de stations waar jij wel even had willen uitstappen.

Nee, je dendert maar door.

Maar hoe voelt dat nou echt? Waar is je plezier gebleven?

Is dit levenslust of zelfkastijding?

Zeker in een tijd waarin veel van de franje ontbreekt is het juist goed om je elastiek niet continu strak te trekken.

En ja, dan zijn Dead to Me of Firefly Lane op Netflix misschien wel precies wat je nodig hebt! Als er nu een verlangen in je is losgemaakt, weet je wat je te doen staat.

Kies. Geef eraan toe en laat al die ochtendtoppers lekker doen wat zij doen. En haak aan wanneer dat voor jou goed voelt en je er helemaal kunt zijn in plaats van halfhartig, als weer een vinkje op je to-dolijst. Onderzoek maar eens echt hoe streng je bent voor jezelf.

Jij weet heel goed wat je nodig hebt. 

Eigenlijk.

 

Zin in meer frisse verhalen met nadenkvragen over verlangen, kiezen, durven, doen? Zodat jij krachtige keuzes maakt en leeft en werkt op jouw voorwaarden? Meld je aan en ontvang voortaan mijn blogs, podcasts en video’s. Door je aan te melden geef je toestemming je gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.

dit veld niet invullen s.v.p.