Ook jij bent een activist

Jij bent een activist.

Ja, joehoe, ik heb het tegen jou, lezer van dit blog. Niet over mijzelf. Nou ja, ook een beetje. 

Want als jij ondernemer bent, ben je een activist. Elke ondernemer is een activist. 

Ja, jij ook. Echt. Ga maar na. Met je bedrijf wil je iets veranderen.

Je wilt iets aanpakken, impact maken met je product of dienst. Iets veranderen in de wereld. Klein of groot. Dat doet er niet toe. 

Daar zit je vuur. Je ergerde je aan iets en dacht: dat kan beter. Of je dacht: dit is te mooi om niet te delen en mensen blij mee te maken. Je zag een kans om iets slimmer en beter te doen. Je zag dat je met jouw talent iets kon betekenen in het leven van anderen.

Is het enkel en alleen geld verdienen? Dan merken we dat snel genoeg. En overigens: activisme en geld verdienen gaan prima samen.

Activisme is iets willen veranderen op het gebied waar jij voor staat. Dat doe je door waarde toe te voegen. En overal waar je waarde toevoegt, mag je geld vragen. Want dat is nou eenmaal het ruilmiddel. Joe, economie, mensen. 

En als jij een baan hebt bij een bedrijf of organisatie waar jij je vak uitoefent, ja, ook jij hebt iets van een activist in je. We zijn hem allemaal. Ga maar na. Met jouw werk draag je bij aan iets waarmee je levens van anderen verandert.

De vraag is alleen: wie ben jij als activist?

Hoe ziet dat eruit? Op jouw manier? Als je voluit je activistische kant naar buiten zou laten komen? Als jij tevoorschijn komt achter je product of dienst?

En ik heb het nu niet over een papieren missie, vaak in ellenlange brave woorden opgeschreven. Alsjeblieft, bespaar me die corporate taal waar hele bedrijven drie dagen de hei voor opgaan om met saaie zinnen op de proppen te komen die niemand in de organisatie begrijpt, laat staan er iets mee doet. 

Nee, ik heb het over jouw gedrag. Als jij datgene waar jij warm voor loopt, dat wat jij je klanten wil brengen, leren, geven, voluit naar buiten brengt….

…hoe ziet dat er dan uit? Wat zou je dan zeggen, doen én brengen? 

Compromisloos? (want dat moet je als activist toch echt een beetje zijn). 

Aan welk thema zou jij je dan stevig vastplakken? Vanuit vuur. Vanuit persoonlijke overtuiging, omdat je wil dat de wereld dit weet en gaat doen? En wat doe jij er zelf aan? Wat zien we daarvan terug in je eigen gedrag? En in je werk.

Jouw antwoord, dat is je activisme.