Hier kun je vandaag mee beginnen

Ik heb geen passie.

Ik heb ook geen missie.

Ik kan niks met ‘je purpose ontdekken’.

Alsof je op zoek moet naar een heilige graal. En het grote geluk binnen handbereik is, als je die hebt gevonden. Sommige mensen zeggen tegen me: ‘Jij leeft echt je missie.’ Ik weet dat ze dat goed bedoelen. Maar eerlijk gezegd weet ik niet goed wát ze daarmee bedoelen.

Voor mij telt er eigenlijk maar één ding: levenslust. Geen passie. Geen missie. Nee, pure levenslust.

Nu kan het natuurlijk zo zijn dat jij wél een passie hebt. En een missie. En een ‘purpose’. Mooi. Want ook dit is weer voor iedereen anders.

Laat je vooral niet van de wijs brengen door wat ik hier schrijf 🙂 Maar misschien herken je dit juist wél en word je gek van al die zinnen die je soms om de oren vliegen: ‘Leef je missie.’ en ‘Je moet je passie volgen.’

Tja, als je iets wilt volgen moet je natuurlijk wel eerst weten wát je dan volgt. En vaak lopen mensen daar op vast. Je gaat bijna denken dat er iets mis met je is als je hier geen antwoord op hebt. Toch: zonder passie, zonder missie en zonder purpose is er wel iets dat je kunt volgen. En het is echt veel eenvoudiger dan je ‘purpose of passie ontdekken in 7 stappen.’

‘Life itself is my passion.’ snap ik nl. wél. Levenslust is nl. leven vanuit nieuwsgierigheid.

Pure levenslust maakt dat ik opsta. Liefde voor het leven en alles dat het brengt, ja ook de minder mooie kanten, is de reden dat ik opsta. Nieuwsgierigheid maakt dat ik doe wat ik doe.

Nieuwsgierigheid zorgt ervoor dat ik reis, deze maand in Madrid woon en werk, dingen uitprobeer, met de mensen ben waarmee ik wil zijn, mezelf uitdaag, dingen uitvoer, keuzes maak en creëer. En ja, ook de minder leuke dingen in het leven geven je een ander perspectief als je ze benadert vanuit nieuwsgierigheid. Ook wanneer je bijvoorbeeld met mensen te maken hebt die jouw types niet zijn, kan het volgen van je nieuwsgierigheid je ineens een andere kijk opleveren.

Stel jezelf maar eens deze vraag: waar in dit leven ben je nieuwsgierig naar?

Dus mocht jij net als ik ook niets hebben met dat woord passie of missie en denken dat je die moet vinden. Stop alsjeblieft met zoeken. Ruil al die woorden om voor iets anders.

Waar ben jij nieuwsgierig naar? Wat prikkelt je nieuwsgierigheid als het gaat om werk of om nieuwe dingen die je zou willen uitproberen? En wat zou je wel eens willen beleven of ervaren? Of misschien ben je wel supernieuwsgierig naar wat er gebeurt als je ergens mee stopt, want dat kan natuurlijk ook.

Volg je nieuwsgierigheid. Ik beloof je: die brengt je ergens. En het mooie is: je kunt daar nu, vandaag, gewoon mee beginnen.

Dit bericht schreef ik na het luisteren van een podcast met schrijfster Liz Gilbert. Als je nieuwsgierig bent naar de hele podcast, je vindt ‘m hier.

Zin in meer frisse verhalen met prikkelende nadenkvragen over verlangen, kiezen, durven, doen? Zodat jij leeft en werkt op jouw voorwaarden? Meld je aan en ontvang voortaan mijn blogs, podcasts en video’s. Door je aan te melden geef je toestemming je gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.

dit veld niet invullen s.v.p.

Reageer