Niet weer die suffe Pippi Langkous quote

Een van de meest misbruikte quotes op social media is van Pippi Langkous:

“Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan”

Wat een suffe quote en hij is ook niet van Pippi, maar van een Duitse auteur.

Toch even over Pippi. Heb je er wel eens echt naar gekeken?

Eerlijk: ik was meer een Annika dan een Pippi. Ik wilde geen paard optillen, waarom zou ik? Ik hield niet van paarden. Ik wilde op die veranda zitten van Pippi’s geweldige houten huis en een boek lezen of schrijven. Dát was mijn verlangen.

Niet iedereen is een Pippi of hoeft er een te worden. Maar blijkbaar is het stoer om daarmee wel te schermen. Dus zijn er hele hordes die Pippi als rolmodel hebben (gaap).

En zo blijven we ongemerkt dicteren wat wel en niet hoort, want stel je voor dat je iets anders wil? Iets dat buiten het Pippiformat valt? Minder stoer. Minder groots. We zien het terug in alle rollen die je hebt: je hoort als moeder…als vrouw…als ondernemer…

Overal druppelen deze subtiele zo-hoort-het boodschappen door.

Pippi is een mal. Een format. Een one size only. Terwijl het in het leven toch echt gaat om YOUR size only. Dus misschien ben jij wel een mix tussen Pippi en Annika. Of iets totaal anders. Beter nog: jezelf! Met je eigen keuzes, verlangens, wensen en dromen.

Now we’re talking.

Dit is waar kiezen over gaat. Vanuit jouw eigen persoonlijkheid kiezen voor wat bij jou past, van daaruit krachtige keuzes maken. Natuurlijk kan dat met een dosis Pippi. Maar alsjeblieft: durf eens voluit te verkennen zonder al die ongeschreven zo-hoort-het regels of dat nu gaat over lifestyle, relaties, werk, bedrijf.

Mag je ook gewoon iets kiezen dat jij leuk vindt zonder dat het stoer is?

Your size only, please! Stoer of niet.

De enige Pippiquote die ik prachtig vind staat in het Pippi lijflied, zoek de tekst maar eens op en zing de zinnen op de melodie van “Hai Pippi Langkous”:

“Ik richt de wereld in
Naar mijn eigen zin”
“Ik ben… <vul je eigen naam in>
en die doet haar eigen zin”

Nou, welke naam vul je in? Pippi, Annika of die van jezelf?