‘Wat is jouw gebruiksaanwijzing?’

Een podcast over virtueel leiderschap, keuzes en goed voor jezelf zorgen

Internet ondernemer Alexander Klöpping publiceerde een tijd geleden via twitter zijn eigen gebruiksaanwijzing. Hij had deze gemaakt voor zijn personeel met de intentie: zo zit ik in elkaar, zo werk ik het liefst en met deze thema’s moet je me vooral niet lastigvallen, dan weet je dat. En hij deed er nog een uitgebreide omschrijving van de scherpe kantjes van zijn karakter bij. Daar werd verschillend op gereageerd. Waarom zou je iemands gebruiksaanwijzing moeten kennen? Wat is de meerwaarde en ‘wat een ‘ego-document”.

Ik ben ervan overtuigd dat als mensen in teams elkaars echte gebruiksaanwijzing zouden kennen dit tot minder gedoe zou leiden. En dan heb ik het wel over je ECHTE gebruiksaanwijzing, dus niet alleen de sociaal gewenste kanten van je persoonlijkheid, maar een schets van de minder aangename kanten van je karakter, de manier waarop je in het leven staat, waar je je enorm aan stoort en wanneer je de neiging hebt om dingen volledig te laten versloffen. Jouw reallifeversie dus en niet je instagramversie.

Iemand die dat als geen ander snapt is Angelique Piternella. Ondernemer en eigenaar van twee bedrijven die zij aanstuurt op afstand. Haar werk draait om ‘virtueel leiderschap’: leiding geven op afstand. In haar geval is dat heel letterlijk want zij verblijft regelmatig elders in de wereld en stuurt van daaruit haar team aan. En dat is waar ze ondernemers ook bij helpt: je team op afstand aansturen.

Eén van de dingen die Angelique benadrukt is: een team moet jou kunnen lezen en schrijven. Je mag als leider geen blinde vlek zijn voor je team. Ze moeten jouw gebruiksaanwijzing kennen als leider.

Hoe virtueel leiderschap werkt, wat dit van je vraagt als leider als jij met je team op afstand werkt, hoor je onder meer in de podcast die ik met Angelique opnam. Hoe werkt een virtueel team? Wat is daar anders aan? Waar moet je dan op letten? Verder vertelt Angelique ook hoe ze dat zelf allemaal managet en welke krachtige keuzes ze zelf heeft gemaakt, als ondernemer, als alleenstaande moeder die regelmatig op reis gaat en ondernemers helpt hun team op een goede, prettige en effectieve manier te ondersteunen. En dan is er nog het verhaal over de rode laarzen…

Nieuwsgierig? Je vindt de podcast hieronder.

Meteen ook een mooie aanleiding om zélf eens na te denken over de vraag:

Wat is jouw gebruiksaanwijzing en kent jouw team en de mensen om je heen eigenlijk wel jouw echte gebruiksaanwijzing?

PODCAST:

Meer over Angelique, vind je hier.

(Fotocredits: www.danaphotoandfilm.com)

Zin in meer frisse verhalen met nadenkvragen over verlangen, kiezen, durven, doen? Zodat jij leeft en werkt op jouw voorwaarden? Meld je aan en ontvang voortaan mijn blogs, podcasts en video’s. Door je aan te melden geef je toestemming je gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.

Reageer