Mensen praten over jou

Mensen praten over mij.
Mensen praten over jou.

Ook je teamleden praten over jou. En je vrienden, je buren, collega’s, je familie.

In positieve zin. In negatieve zin. Mensen vinden je geweldig, creatief, hartelijk en aardig. Mensen vinden je raar, egoïstisch, overdreven en luid.

Soms zeggen ze dat hardop. Meestal houden ze dit voor zich. Hun mening over je keuzes, je gedrag, je leven, je kleding, kinderen, je haar, je woorden, je bedrijf, je relatie… ga maar door.

Wat roepen deze zinnen bij je op?

Raken ze?

Als dat zo is, ga bij jezelf dan eens na: wat kun je ermee. Wat wil je ermee? En wat doe je er mee?

Je hebt nl. mensen die dit graag willen veranderen. Die vinden het vervelend als een ander een negatieve mening over hen heeft. Ik zou zeggen: succes met het veranderen van de ander. Word je niet gelukkig van. Die mensen worden pleasers.

En er zijn er die er bewust tegenin gaan. Ha, een negatieve mening, daar zal ik eens wat van zeggen, lekker het tegenovergestelde, dan zet ik mezelf even neer. Tandje erbij. Eens kijken wat er dan gebeurt. Die mensen worden de schoppers.

Je ziet ze overal. De pleasers en de schoppers. In families. In bedrijven. In teams. Op social media.

De pleaser en schopper hebben meer gemeen dan ze denken. Nee, noem de pleaser vooral geen schopper en de schopper geen pleaser.

Maar beide zijn net zo reactief. Ze maken zich afhankelijk van de mening van een ander. Ze re-ageren. Ze denken dat ze het goed doen. Want ze luisteren toch naar de ander? Dat is toch goed? Of juist het omgekeerde, kijk mij eens onafhankelijk zijn! Jouw mening doet me he-le-maal niets. (let vooral op de types die stevige woorden gebruiken in varianten op: ‘daar heb ik schijt aan’) Stoer toch?

Beide types denken van buiten naar binnen. Ze laten de stemming van de dag bepalen door de stemming en mening van een ander. Ze geven de afstandbediening uit handen. De ander drukt op de knoppen en jij vliegt er bovenop. Als pleaser of schopper.

Maar is dat echt wat je wilt?

Er is een derde weg. En die loopt van binnen naar buiten.

Je weegt de reactie van de ander. Waar gaat het over? Hoe belangrijk is het voor jou? Ja, een negatieve reactie kan je zeker raken; dat is volstrekt normaal. Waarom het je raakt: dát onderzoek je en daarna? Daarna laat je het gaan. Wat van jou is, is van jou. Wat van de ander is, is van de ander. Dat praten over jou doet er niet wezenlijk toe, zeker niet als het wildvreemden zijn. Doe wat jij wilt doen. Van binnen naar buiten.

Weet wat je waarden zijn.
Weet hoe jij je wilt voelen.
Weet waar jij naartoe wilt.
Weet met wie je wilt zijn.
Weet waar je voor staat.
Weet wie en wat voor jou belangrijk zijn.

De rest is franje.

Moet je dan helemaal nooit luisteren of niet reageren als iemand iets vindt en jij wilt er wat van zeggen? Natuurlijk niet. Maar wees je bewust vanuit welke intentie je reageert en wees daarin bloedeerlijk naar jezelf én doe het op een slimme en effectieve manier. Deze tekst kan je daarbij helpen. Voor mij was dat een belangrijke les toen ik dit blog publiceerde en op linkedin een ware storm aan reacties op me af kwam, positief en negatief.

En ja, soms is het grappig en interessant om te weten, te lezen en te horen hoe mensen over je praten. Dat geeft je een beeld. Niet van jouzelf, maar van die ander. Want in essentie gaat het niet eens om of over jou als het over jou gaat (ja, lees die zin gerust twee keer).

Dat besef is namelijk pure vrijheid.

Zin in meer frisse verhalen met prikkelende nadenkvragen over verlangen, kiezen, durven, doen? Zodat jij leeft en werkt op jouw voorwaarden? Meld je aan en ontvang voortaan mijn blogs, podcasts en video’s. Door je aan te melden geef je toestemming je gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.

dit veld niet invullen s.v.p.

Reageer