Wat je niet wilt. Echt niet. Nooit.

Er zit een man aan een leeg bureau.

Hij kijkt naar de klok.

Tik, tik, tik…

Het is bijna vijf uur. De spanning stijgt. Hij kijkt opnieuw naar de klok. Je ziet hem slikken.

Hij haalt zijn hand door z’n haar. De klok slaat vijf uur. Hij staat op en kijkt nog één keer rond naar de lege ruimte. Dan doet hij het licht uit en de deur achter zich dicht.

Wat volgt is een droevige afscheidsreceptie met pijnlijke speeches, vreselijke cadeaus en collega’s die je achter het behang wilt plakken.

Dit is de openingsscene van About SchmidtEen film met een glansrol van Jack Nicholson. Het verhaal gaat over een man die met pensioen gaat en al snel ontdekt dat z’n hele leven draaide om zijn werk en zijn vrouw. En die laatste wil bij hem weg.

De openingsscene is zo fascinerend omdat hij beklemt. Je ziet precies wat je niet wilt. Echt niet.

Nooit.

De stilte in de eerste scene hangt als een strop om je nek. De man die daar zit, Schmidt, is klaar. Zijn werkende leven is voorbij. En je ziet hoe hij knetterhard in een groot gapend gat valt.

Toch was ook hij ooit jong. Net als wij nu. Toen je klein was, zat je vol wensen. Met Sinterklaas deed je je verlanglijstje in je schoen. Al studerend had je idealen die je al werkend wilde realiseren.

En toen? Wat gebeurde er toen?

Toen ik nog in loondienst werkte, stelde een collega zich zo aan me voor: ‘Ik ben Henk en ik moet nog 6 jaar en 53 dagen.’ Hij keek glunderend en trots, want ja: over 6 jaar en 53 dagen zou het gaat beginnen…

Doe eens de volgende oefening. Zeg eens hardop: ‘Ik moet nog 6 jaar en 53 dagen.’ Probeer maar.

En… hoe voelt ‘t?

Je lacht er misschien om: ‘Ha, zo ben ik toch niet?’ Nee, ik denk niet dat jij op de kalender exact de jaren en dagen telt tot aan je pensioen.

Maar…

Wacht jij stiekem ook niet op een ‘later’ en ‘straks’? Zeg jij ook wel eens ‘als ik eenmaal… dan…’? Schuif jij sommige keuzes op de lange baan?

Welke wensen heb jij dit jaar verschoven? Wat zou je graag willen, maar doe je nu (nog) niet?

In de waan van de dag dreigen we onze dromen te vergeten. En die dromen gaan vrijwel nooit over dure spullen, maar over ‘ervaren boven bezitten’.

‘I know we’re all small in the bigger scheme of things.
And I suppose the most you can hope for,
is to make some kind of difference.
What kind of difference have I made?’
Aldus Schmidt in de film.

Welk verschil heb jij gemaakt? Welk verschil wil je maken? Welk verschil wil je zijn?

En wat staat er eigenlijk op jouw verlanglijstje? Hoe komt ’t dat je wens nog geen werkelijkheid is?

Ik ben benieuwd. Laat hieronder een reactie achter als je wilt. Of mail me hier.

Meer lezen over eigen keuzes maken, leiderschap, trouw zijn aan jezelf, leven en werken op je eigen manier? Meld je aan en ontvang voortaan de blogs, podcasts en video’s in je inbox. Met hierin volop inzichten, nadenkvragen en af en toe een linkse directe zodat jij werk maakt van je verlangen en keuzes.

dit veld niet invullen s.v.p.

6 Reacties

 1. Jacob Jan

  Soms gieren de zenuwen door de keel.
  Soms vliegt alles me aan.
  Laatst had ik een huilbui omdat ik alle vertrouwdheid miste, me niet geborgen en veilig voelde.

  En toch ben ik blij dat ik het gedaan heb: mijn baan opzeggen en mijn droom achterna.

  En zeker als ik dit soort teksten lees, weet ik: Het was één van de mooiste keuzes die ik ooit maakte.

 2. Nicole Offenberg

  Dag Jacob Jan,
  Loslaten en een ander spoor kiezen is heel eng maar het is ook een van de moedigste dingen die je kunt doen. En een van de mooiste geschenken die je jezelf kunt geven.
  Ik ben blij dat jij dat gedaan hebt, alleen op die manier geef je jezelf en de wereld het beste wat je te bieden hebt.
  Ik weet dat je een bijzonder pad bent ingeslagen. Die zenuwen en huilbuien zijn herkenbaar, die vergezellen je soms. En andere keren blaak je van de energie en het geluk dat loskomt bij het maken van de keuze die bij jou hoort.
  Toen ik ontslag had genomen voelde dat alsof ik een vertrouwde jas had uitgedaan en er was nog geen nieuwe voor in de plaats gekomen. Ook een gemis van vertrouwdheid. Dat heb ik nu niet meer. Ik voel me nu heel erg thuis in het ‘huis’ dat ik zelf gebouwd heb.
  Dank je wel voor je mooie reactie, en heel veel plezier met het volgen van je droom!
  Nicole

  • Nicole Offenberg

   Dank je wel, Kitty

 3. Emma Groot

  Mooie blog! Verandering en kiezen voor je droom/passie is niet makkelijk. Zelf ervaren: zou je dat wel doen en kun je dat wel? Toch blij dat ik mijn gevoel en verstand gevolgd ben want ookal is het eng je krijgt er zoveel energie van om te doen wat je leuk vindt.

  • Nicole Offenberg

   Dank je wel, Emma. Eng en energie krijgen gaan inderdaad hand in hand bij verandering. Ik ben nieuwsgierig: welke droom/passie heb jij zelf gevolgd?

Reageer