Al het nieuwe begint in het donker

over snel of langzaam gaan

Al het nieuwe begint in het donker. En dat in een witte wereld 🙂 Een volgende fase, nieuwe plannen, ideeën en dromen; ze beginnen in het donker én hebben hun eigen tempo. Ze gedijen het best bij ‘leid en laat je leiden’. Dat was voor mij één van de inzichten in Lapland toen ik daar afgelopen week was en een retreat begeleidde.

Ik hou van de winter. Een seizoen waarin ik graag naar binnen keer, waarin het vroeg donker wordt en je eerder de stilte opzoekt dan in de zomer. Maar omdat de winter ook het begin is van het nieuwe jaar zie ik om me heen mensen die vooral snel willen en knallen en gaan. Ik lees: ‘kijk snel hier’. En: ‘geef je nu snel op’. En ondanks een jaarplanning gedragen sommigen zich alsof de eerste twee maanden alles al gebeurd moet zijn. Hallo, het heet niet voor niks jaarplanning?! Wat is er mis met gestaag werken aan je doelen? Hoezo moet alles snel? Vanwaar die haast? Een idee mag best even rijpen. Alleen denk je al gauw dat iets sneller moet. Ik hoor het vaak: ‘Het gaat zo traag. Ik vind dat ik te langzaam ga. Ik loop achter’. Heb je ooit bij een plantje gestaan en gezegd: ‘Schiet eens op, kan dat niet wat sneller?’ Waarom accepteer je dan niet je eigen tempo?

Apart dat in een tijd waarin burnoutcijfers alarmerend zijn alles toch nog steeds snel moet als het om je ontwikkeling of plannen gaat. En dat we massaal denken dat een mindfulnesscursus dan ‘de oplossing’ is. Ja, alleen dat ene uur mindfulness op dinsdagavond mag je even langzaam gaan. Alsof je je rust een uurtje parkeert om daarbuiten in de zesde versnelling te racen.

Wat nou als je even niet rekent met ‘snel’ of ‘langzaam’?

Het zijn woorden met een scherp oordeel die in je hoofd zitten en die je aansporen tot gedrag waarvan je je kunt afvragen of het gezond is en je echt verder helpt. Niks tegen mindfulness, maar kijk eens naar je eigen oordeel over jezelf en je plannen.

Moet het sneller? Vind je dat je te langzaam groeit? Waar dan? Waarom vind je dat iets te langzaam gaat? Wat zegt dat nou helemaal? En ’traag of langzaam’ ten opzichte van wat? Vaak zit hier ook een stiekeme vergelijking met anderen onder.

Al het nieuwe begint in het donker. Je weet nooit hoe lang iets bij een ander heeft gerijpt voor het naar buiten kwam. En het doet er ook totaal niet toe. Kies je eigen tempo, sta stil als dat nodig is, volg je intuitie en laat je vooral niet gek maken.

Fotocredits: Elma Maaskant (Lapland, januari 2019).

Zin in meer frisse verhalen met nadenkvragen over verlangen, kiezen, durven, doen? Zodat jij leeft en werkt op jouw voorwaarden? Meld je aan en ontvang voortaan mijn blogs, podcasts en video’s. Door je aan te melden geef je toestemming je gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.

dit veld niet invullen s.v.p.

Reageer