Succes, keuzes en vette pech

om over na te denken

Succes, keuzes en vette pech

Aan de buitenkant lijkt iedereen succesvol. Want dat laten we het liefst van onszelf zien. De glamour. De prestaties. Niet de rafelrandjes, laat staan het achter de schermen gepieker.

​En als je mensen over hun succes hoort spreken lijkt het alsof we dat allemaal aan onszelf te danken hebben. Het kwam allemaal door jouzelf. Toch?

Als je dat echt gelooft, leef je in een wereld vol privileges. Privileges waarvan je je misschien niet eens meer bewust bent.

“Kijk mij eens succes hebben en dat ligt aan mij” is te makkelijk en maakbaar gedacht.

Heet met een dure term meritocratisch zelfbedrog.

Ofwel: je houdt jezelf voor de gek als je je succes als 100% jouw verdienste ziet.

Geboren in Nederland? Alleen dat al maakt dat je anders opgroeit dan iemand 10.000 kilometers zuidelijker. Denk aan het onderwijs en de gezondheidszorg die je hier geniet.

Of wat te denken van kilometers oostwaarts als je bedenkt wat er vandaag in Oekraïne gebeurt. Heeft niets met succes te maken, alles met toeval.

Ja, ik geloof in keuzes maken. Ze vormen je leven. Je koers. Je stappen. In de keuzes die je wel/niet maakt zit je invloed. Je leven is voor een deel een optelsom van die keuzes. Maar wél beïnvloed door context. En sommige punten in die context zijn je privilege en/of pure pech.

Ook hier.

Vraag het een starter die op dit moment een huis zoekt. Vraag het die ene persoon die door vette pech ziek werd en haar werk moest stilleggen. En ja, vraag het mensen die nu op de vlucht slaan omdat hun land bezet wordt.

Dus als je nog eens “mijn succes is een keuze en komt door mij” verhalen hebt, denk dan ook hier even aan. Oprecht fijn dat het goed met je gaat maar verlaat ook even de ik-bubbel en check je privileges.

Solidariteit lijkt een flets begrip te worden.

Deze tijd vraagt erom dat we dat begrip weer kleur geven.

Voluit.

Jouw startpunt is niet hetzelfde als dat van een ander. Niet iedereen had het geluk dat jij had. En ja, natuurlijk heb jij moeite gedaan voor waar je nu staat. Maar vergeet nooit de context. Jouw context. Jouw zes of zeven vinkjes. Check de filters waardoor je kijkt naar jezelf, de ander, naar deze tijd.

De succes-is-een-keuze kreet is een versimpeling van de werkelijkheid. Want er is een groeiende groep mensen die het zwaar heeft, buiten eigen schuld, door domme pech en de tijd niet mee. Inderdaad: deze tijd, die niet voor iedereen goed uitpakt. Soms maak je goede keuzes, soms verkeerde. Soms heb je geluk, soms heb je pech. En soms komt jouw succes door jouw inspanning en soms was je op de juiste plek, in de juiste tijd.

Succes volledig ophangen aan je ik klopt niet helemaal. Doe je dat, dan wordt dat wel een hele dikke ik. Ja, dat zei Rutte wel goed. Die dikke ik… “samenleven lijkt steeds meer op samen voor ons eigen”. Maar het piept en het kraakt. De kloof groeit.

Wees niet blind voor je eigen succes en staar je niet blind op dat van een ander. Er is een andere wereld out there. Misschien niet jouw wereld. Maar hij is er wel.

Foto: dit geldt helaas voor wat er op dit moment voor mensen zoals jij en ik gebeurt in Oekraïne.

Zin in meer frisse verhalen met nadenkvragen over verlangen, kiezen, coachen, durven en doen? Meld je aan en ontvang voortaan mijn blogs, podcasts en video’s. Door je aan te melden geef je toestemming je gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.

dit veld niet invullen s.v.p.