Succes, keuzes en vette pech

om over na te denken

Succes, keuzes en vette pech

Aan de buitenkant lijkt iedereen succesvol.

​Als je mensen over hun succes hoort spreken lijkt het alsof we dat allemaal aan onszelf te danken hebben. Toch?

Als je dat echt gelooft, leef je in een wereld vol privileges. Privileges waarvan je je misschien niet eens meer bewust bent.

“Kijk mij eens succes hebben en dat ligt aan mij” is te makkelijk en te maakbaar gedacht.

Heet met een dure term meritocratisch zelfbedrog.

Ofwel: je houdt jezelf voor de gek als je je succes als 100% jouw verdienste ziet.

Geboren in Nederland? Alleen dat al maakt dat je anders opgroeit dan iemand 10.000 kilometers zuidelijker. Denk aan het onderwijs en de gezondheidszorg die je hier geniet.

Of wat te denken van kilometers oostwaarts als je bedenkt wat er vandaag in Oekraïne gebeurt. Heeft niets met succes te maken, alles met toeval.

Ja, ik geloof in keuzes maken. Ze vormen je leven. Je koers. Je stappen. In de keuzes die je wel/niet maakt zit je invloed. Je leven is een optelsom van die keuzes. Maar wél beïnvloed door context. En sommige punten in die context zijn je privilege en/of pure pech.

Ook hier.

Vraag het een jongere die op dit moment een huis zoekt. Vraag het die ene persoon die door vette pech ziek werd en haar bedrijf moest stilleggen. En ja, vraag het mensen die nu op de vlucht slaan omdat hun land bezet wordt.

Dus als je nog eens “mijn succes is een keuze en komt door mij” verhalen hebt, denk dan ook hier even aan. Oprecht fijn dat het goed met je gaat maar verlaat ook even de ik-bubbel en check je privileges.

Solidariteit lijkt een flets begrip te worden.

Deze tijd vraagt erom dat begrip weer kleur te geven.

Voluit.

Foto: dit geldt helaas voor wat er op dit moment voor mensen zoals jij en ik gebeurt in Oekraïne.

Zin in meer frisse verhalen met nadenkvragen over verlangen, kiezen, coachen, durven en doen? Meld je aan en ontvang voortaan mijn blogs, podcasts en video’s. Door je aan te melden geef je toestemming je gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.