Steek jij met je hoofd boven het maaiveld uit?

Steek jij wel eens je hoofd boven het maaiveld uit? Zo hoog zodat iedereen je kan zien. In volle glorie? Kijk mij eens even?

Ik heb een succes geboekt! Ik ben blij! Ik ben trots! Nee? Dat dacht ik al.

Waarom niet? Stuit het maaiveld je tegen de borst? Nou, blijf gerust zitten waar je zit. Maar als jij het maaiveld en de meetlat waarlangs we iedereen leggen beu bent, lees dan vooral verder.

Want ik ben ‘m beu. De meetlat en het maaiveld. We mogen succes hebben. Maar tot op zekere hoogte. Niet te veel graag. Want daar kan je buurvrouw of beste vriendin niet tegen. Dus, ho ho, wel binnen de lijntjes blijven.

Je mag geld hebben, maar niet te veel. Dat leidt alleen maar tot jaloezie. Je mag talent hebben, maar let op, bescheidenheid is op z’n plaats. Je mag gelukkig zijn, maar vertel het liever niet verder. Er is tenslotte al zoveel ellende in de wereld.

En als je ervoor kiest het wél te vertellen, stel jezelf dan alsjeblieft wel kwetsbaar op. Anders is het niet echt meer.

Alsof ellende authentieker zou zijn dan succes. 

Het leven is niet zwart-wit. Ellende en succes wisselen elkaar af. En lopen ook nog eens door elkaar heen.

Sinds we meer zichtbaar worden en elkaar in filmpjes, foto’s en teksten overal kunnen volgen, lijkt het alsof de meetlat scherper wordt. Vooral voor succes. Wat is er mis met het laten zien van je succes? Of dat je ergens goed in bent? De meesten van ons verstoppen zich het liefst in het maaiveld. Zodat niemand ons kan vinden. Stel je voor…

Maar waarom zou je dat doen? Jij hebt namelijk genoeg te delen waar anderen van kunnen leren. Je beschikt over ervaringen die anderen inspireren.

Of associeer jij succes stiekem met ‘jezelf op de borst kloppen’? Ben je bang om te laten zien wat je goed kunt? Ben je bang voor de afwijzing die mogelijk volgt? Angst dat anderen je arrogant vinden omdat je iets goed hebt gedaan? En daar over vertelt.

Want dat is de bottleneck.

Je mag succesvol zijn, maar hang het vooral niet aan de grote klok. Kijk maar eens wat er met Ivo Niehe gebeurde toen hij vertelde over zijn succes in Parijs. Vlak na zijn optreden vertelde de man enthousiast op tv wat voor succes hij had gehad. En wat je ook van deze man vindt, blijkbaar was ’t reden genoeg voor allerlei mensen om hem compleet af te branden.

Regelmatig zie ik de speech van Nelson Mandela opduiken waarin hij de woorden van Marianne Williamson citeert. Kern van de boodschap: Durf in het licht te staan. We reageren met instemming op deze tekst: je moet je niet klein maken, ga maar staan in het licht. Om vervolgens toch weer snel terug te kruipen onder het maaiveld. Wel een nuchtere Nederlander blijven graag.

Of we gebruiken als ‘nobel excuus’ dat je de ander met jouw succesverhaal geen ongemakkelijk gevoel wilt geven.

Ha. Stel je een vogel voor die zegt: nee, ik vlieg liever niet, want dat is niet leuk voor de konijnen. Want die kunnen dat niet. Laat mij dus maar aan de grond. Ja duh.

Succes is datgene bereiken wat jij jezelf ten doel had gesteld. En dat kan van alles zijn.

Je hebt talenten gekregen om er iets mee te doen. Waar ben jij goed in? Waar heb je ongelooflijk veel plezier in? Doe dat. Elke dag. Onthoud je niet van dat plezier. Kies er ondubbelzinnig voor. Buit je talent helemaal uit en zorg dat je succes hebt. Op jouw voorwaarden. Volgens jouw meetlat. Niet die van een ander. Verontschuldig je bij voorbaat niet.

Kom uit de keuzekast. Met opgeheven hoofd. Boven het maaiveld.

Heel veel succes.

Zin om je succes te delen? Graag. Steek je hoofd boven het maaiveld uit en vertel me in geuren en kleuren over je successen van dit jaar. Ik ben heel benieuwd. Durf je? Kom maar door. Hier mag ’t!

Meer lezen over keuzes maken, leiderschap, trouw zijn aan jezelf, leven en werken op jouw voorwaarden? Meld je aan en ontvang voortaan de blogs, podcasts en video’s in je inbox. Met hierin volop inzichten, nadenkvragen en af en toe een linkse directe zodat jij werk maakt van je verlangen, vrijheid en keuzes.

dit veld niet invullen s.v.p.

8 Reacties

 1. Cindy

  Zo herkenbaar Nicole en dank je wel voor deze blog. Ik zie de dingen groots en dat wordt niet altijd geapprecieerd. Mijn succes is dat ik dit jaar de stap heb durven zetten naar het ondernemerschap. Ik voelde dit al opborrelen sinds mijn kindzijn maar durfde niet uit mijn comfortzone omwille van faalangst. Ik besmet nu dagelijks ondernemers die een bloedhekel hebben aan sales met mijn enthousiasme en passie dat sales draait om mensen helpen met het oplossen van hun probleem, dat sales plezier is en dat sales geen kernfysica is en dat iedereen het kan leren. Mijn ( grootse) missie is om tegen eind 2015 minimum 1000 ondernemers te inspireren om hun weerstand op sales los te laten. Maar het allergrootste succes is dat van mijn klant, nl de vakspecialist die na enkele weken plots gaat stralen en blaakt van zelfvertrouwen omdat hij de ene na de andere klant moeiteloos binnenhaalt. Dat maakt me echt blij!

  • Nicole Offenberg

   Dank je wel voor je verhaal, Cindy. Mooi verwoord. Ik wens je heel veel succes met je missie!

 2. Susan van der Beek

  Oké Nicole, daar gaat-ie dan! Ik ben zo’n vrouw die is opgevoed met bescheidenheid als grote deugd. Je mag wel BLIJ zijn met je talenten, maar TROTS is eigenlijk “not done.”
  Deze week ben ik openlijk uit de keuzekast gekomen door op LinkedIn en Facebook te melden dat één van mijn professionele dromen is uitgekomen. Ik heb op mijn eigen mooie plek in Zeeland een workshop Systemisch werk gegeven. Met twee zelf uitgekozen collega’s. Het mooie is dat deze eerste workshop meteen was volgeboekt en we prachtige feedback kregen van de deelnemers. “Mijn eerste ervaring met opstellingen”, schreef een deelnemer. “Durf te stellen dat dit van 15 jaar werk in de hulpverleningsketen één van de meest intense trainingen was. Een aanrader voor vele werkvelden!”
  Dus: ik mag nu TROTS zijn van mezelf. Op volharding, geduld, vertrouwen. Op SUCCES! Het smaakt naar meer….

  • Nicole Offenberg

   Prachtig verhaal, Susan en een heel mooi succes waar je trots op kunt zijn! Dank je wel voor het delen. Ik hoop voor je dat er nog veel meer mooie dromen van je gaan uitkomen! Succes!

 3. Petra Mertens

  Hé Nicole,

  Mooi verwoord. Het hangt denk ik in de lucht, want ik had er ook net over geschreven 🙂 Misschien dat het in Vlaanderen zelfs nog een gradatie erger is… Ik word door velen als te Amerikaans gezien omdat ik mijn succes deel en er dik trots op ben.

  De blogs/filmpjes met de slechtlopende zaken die ik deel (want het is natuurlijk niet enkel een succesverhaal, er zijn geen rozen zonder doornen) die worden en mass bekeken. En op gereageerd…. Want dan ben ik precies weer even heel normaal 🙂

  Wat ik dus niet wil zijn. Wat ‘normaal’ dan ook mag betekenen.

  Fantastisch dat er beweging komt om dat maaiveld veel kleiner te maken!

  Fijne dag,

  Petra

  • Nicole Offenberg

   Dank je wel, Petra voor je reactie. En laten we er voor zorgen dat het boven het maaiveld een stuk normaler wordt 😉
   En blijf je successen delen!

 4. Karin van Stralen

  Lieve Nicole, Ik hoop dat je heel veel mensen inspireert om trots te zijn op hun succes. In het dagelijkse leven werk ik in mijn praktijk o.a. als spirituele-coach en engelenmedium. Ik vond op een gegeven moment dat het gebruik van het zesde zintuig en het contact met de engelen eigenlijk een wezenlijk onderdeel van het leven moest zijn, want ik weet dat toepassing ervan de kwaliteit van zowel je denkwereld als je gevoelsleven verhoogd. Naast mijn werk in de praktijk ben ik 6 jaar geleden begonnen met het geven van workshops hierin. Ik ben er succesvol in en heb al heel veel mensen blij gemaakt met mijn workshops. Ik geniet ervan als de mensen zich verbinden met de engelen. Ik geniet ervan als ze tot hun grote verbazing informatie krijgen uit een voorwerp. Ik geniet ervan als ze antwoord krijgen op vragen waar ze al heel lang mee rond liepen.
  Sinds 1 week ( je leest het goed) heb ik visitekaartjes. Eindelijk kom ik uit voor mijn talent en durf ik mijn visitekaartje achter te gaan laten. Ik wens dit iedereen toe. Vanaf nu steek ook ik mijn hoofd boven het maaiveld uit. Liefs van Karin

  • Nicole Offenberg

   Dank je wel, Karin voor je mooie reactie. En uitdelen die visitekaartjes! Jij maakt mensen blij.

Reageer