Jouw friend with benefits

Ja, jij hebt er ook een!

Je zult het misschien niet toegeven, maar jij hebt er ook een.  

Een lekker ding. Een aantrekkelijke minnaar of minnares. 

Een friend with benefits. 

Wat dat is? Een vriendschap met iemand waarmee je geen relatie hebt maar wel seks.

Een vriendschap met voordelen dus terwijl je geen relatie met hem of haar hebt en die relatie ook niet wilt. En ja, zo’n vriend of vriendin, zo’n friend with benefits, ik zeg het je maar eerlijk: die heb jij ook.

Nu zul je zeggen: huh?! Ik? Met wie dan?

Ik zeg het je maar recht voor de raap: jouw friend with benefits is je angst.

Ga maar na. 

Angst is je alibi om iets niet te doen. Het is je vriend die er voor zorgt dat jij lekker kunt blijven doen wat je deed zonder consequenties. Zonder actie te ondernemen, want, tja, je bent bang he? 

Angst is je excuusticket om te blijven zitten waar je zit, jezelf niet te laten zien, je uit te spreken of keuzes te maken. 

Angst is je woordvoerder als jij even onder een steen wilt zitten. Lekker makkelijk. Je angst doet het woord: je durft niet. Jij kunt je verschuilen.

Zie je? Een echte friend with benefits. 

Ja, dat lijken mooie voordelen. Voor even. Voor nu.

Fijne vriend. 

Maar uitmaken helpt niet. Daarvoor betekent hij of zij teveel voor je. 

Beter is het om een echte relatie met hem aan te gaan. 

Voluit. Niet half en een beetje scharrelen vanwege de voordelen. Nee, het wordt tijd voor een volwassen relatie met je angst. Niet meer dat halve gedoe. 

Maak het officieel. Kondig de verloving aan.

Hoe?

Op de eerste plaats: wees eerlijk. Erken dat je bang bent. Naar jezelf en naar buiten. Normaliseer je angst. Want hij is er. Verstop hem niet. Verban hem niet naar de rafelranden van je leven. Nee, geef hem een plek. Behandel hem met respect.

Het is nl. volstrekt normaal dat je angst voelt. In onzekere tijden. Bij spannende keuzes. Bij groei en verandering. Op moeilijke momenten. Verschuil je dan niet. Maar erken. Hij hoort bij jou in goede én slechte tijden. 

Maak hem niet tot die stiekeme minnaar, maar zeg hardop dat ‘ie er is. Om het nog ietsje hilarischer te maken. Geef hem een naam! 

O, dat is Herman of Gerda. Mijn angstbuddy. Niks aan de hand. 

Geef hem dus een plek. Volwaardig. Hij hoort bij je. 

Want eigenlijk is het heel simpel. Je angst wil aandacht. Geef hem die maar. Vraag hem wat hij wil. Welke rol hij op dit moment speelt. Waarom duikt hij uitgerekend nu op? En op welke momenten? Waarvoor wil jij je beschermen? Wat is er aan de hand?

Luister en bedank hem. Maar manage wel de verwachtingen naar deze vriend met voordelen. Zeg dat je nu wel op eigen benen kan staan. Jullie zijn allebei volwassen.

Geef hem een plek in je huis. Zie hem. Geef hem een eigen kamer. En vraag af en toe of ‘ie nog OK is. 

En ga doen wat je te doen staat. Pak aan die lastige situatie. Ondanks je angst. Voel dat de fase waar je nu doorheen gaat en die spannend voelt, je veerkracht gaat geven en jou verder gaat helpen. Langer blijven hangen heeft geen zin meer. Je bent er klaar mee. Stap uit die piekermodus en onderneem actie.

Angst is inclusief bij elke spannende stap. Je drukt hem niet weg. Dus dan kun je maar beter voluit vriendschap sluiten.

Maar één ding. 

Geef hem niet en nooit de leiding.

Er is er maar één de baas in jouw huis. 

Drie maal raden wie. 

Zin in meer frisse verhalen met nadenkvragen over verlangen, kiezen, durven, doen? Zodat jij krachtige keuzes maakt en leeft en werkt op jouw voorwaarden? Meld je aan en ontvang voortaan mijn blogs, podcasts en video’s. Door je aan te melden geef je toestemming je gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.