Gatver: weerstand!

ja zeg, daar heb ik nu echt geen zin in

Je merkt het meteen: je wilt het niet. Iets in je stribbelt tegen. Je denkt: bah, hier heb ik nu écht geen zin in. Of misschien is het subtieler: je denkt dat je er wel zin in hebt, je hebt je tenslotte gecommitteerd aan iets maar merkt gaandeweg: mwah… wil ik dit wel echt? Of je vertelt jezelf dat het allemaal niet zo nodig hoeft, al die veranderingen. Niet echt nodig toch?

Wat doe je in die gevallen?

Piepen.
Uitstellen.
Zeuren.
Héél druk-druk-druk doen.
Mopperen op degene die je iets gevraagd heeft.
Vette kritiek op jezelf.
Zeggen dat jij iets niet zo nodig hoeft.
Argumenten zoeken die het tegendeel bewijzen.
Onrust voelen of creëren.
Zwijgen (wie weet waait het allemaal wel over, nietwaar?).

Terwijl je diep van binnen wel weet dat er iets moet én gaat veranderen. En dat jij degene bent die de stap moet zetten en de keuzes moet maken.

Wat er onder dit gedrag ligt?

Weerstand.

Variërend van milde, stille weerstand tot en met voluit de hakken-in-het-zand-gedrag. We kennen het allemaal.

Weerstand gaat vaak samen met groei en verandering. En aangezien het hele leven één grote stroom van veranderingen met zich meebrengt, zal er weerstand opduiken, zelfs als je het niet verwacht. Het lastige is dat weerstand zich soms vermomt.

Ga maar na. Soms duikt weerstand op die je misschien niet zo zult betitelen of direct herkent. Je hebt geweldig leuk werk en toch heb je op maandagmorgen geen zin. Of je gaat eindelijk verhuizen naar een andere mooie plek en toch is er een periode van zeuren en uitstellen. Symptomen van vaak te laat komen, zwart-wit oordelen en kritisch zijn naar jezelf kunnen ook tekenen zijn van weerstand.

Of, als je als coach werkt dan herken je dit vast ook. Je klant zegt gemotiveerd te zijn, maar doet heel weinig. Er gebeurt eigenlijk niks, laat staan dat er iets verandert. Want je klant zegt: geen tijd, te druk, andere prioriteiten. Klinkt plausibel maar wat is er echt aan de hand?

Dit kunnen allemaal tekenen van weerstand zijn.

Ga maar na wanneer jijzelf voor het laatst weerstand vertoonde. Was je aan het uitstellen, argumenteren, piepen, klagen of mopperen op een ander?

Mooi zo. Want weerstand is eigenlijk een mooi fenomeen. Bij weerstand is niemand onverschillig. Er gebeurt iets. Reuring in de tent!

Ik zeg je: hóóp op weerstand. Wees blij dat er weerstand is. Sterker nog: verwacht weerstand, reken er op bij jezelf én bij anderen zodra er sprake is van veranderingen en wees er op voorbereid. Want weerstand kan de voorbode zijn van groei en verandering, een nieuwe fase. En dat is precies de bedoeling.

Deze zin vind ik nog altijd mooi en zo waar: zonder weerstand geen glans. Ja, soms moet je even goed wrijven over die plek van de weerstand om te zien dat er goud is wat eronder blinkt. Maar ja, het liefst loop je met een grote boog om je weerstand heen. Of blijf je hevig in verzet tegen iets waarvan je wel weet dat het gebeuren moet maar waar je nog niet aan wilt. En dat uit je in verschillende vormen. Door te klagen als een slachtoffer, door als een boze rechter jezelf of de ander te veroordelen of door als een struisvogel net te doen alsof het er niet is. Ps. de archetypes van weerstand en hoe je met elk type bij jezelf en je klanten om kunt gaan, komen aan bod tijdens de Inspiratiedag voor Coaches. Klik hier voor meer informatie.

Weerstand vraagt dat je onder ogen ziet wat je aan het doen bent en waarom. Weerstand vraagt om een stretch. En stretchen vraagt vertrouwen. Het is als springen vanaf de hoge duikplank.

Wanneer heb je genoeg vertrouwen om te stretchen? Wat heb je dan nodig? Van jezelf of van de ander?

Want het punt bij weerstand is: hoe breek je er doorheen en blijf je er niet in hangen als een Sisyphus die continu dat rotsblok naar boven zeult om hem toch weer naar beneden te laten glijden? Terug naar af.

Hoe kom je over je weerstand heen? Dat begint met erkennen dat er weerstand is. Dat jij of de mensen waarmee je werkt, weerstand hebben. Dat gezeur, gepiep en de slachtofferrol een teken zijn van weerstand. Zie het niet als iets vervelends maar als iets dat er juist bij hoort. Dus: kom maar door met die weerstand. Loop er niet omheen. Duik er juist in en ontleed ‘m. Stuur die weerstand vooral niet weg. Bevraag ‘m: wat vertelt hij je nou eigenlijk echt? Wat is de boodschap die eronder ligt? Waar word je precies door getriggerd? En welke wijsheid heeft je weerstand voor jou in huis? Ga maar eens een weekje je eigen weerstand tellen als ware het de jaarlijkse tuinvogeltelling. Waar en hoe duikt ‘ie op en waarom? Wat is je weerstand top 10?

Heb je eenmaal die stap genomen dan is het de vraag: wat staat je te doen? Wat zijn je mogelijkheden? Stel dat je veel meer invloed hebt dan je denkt, welke keuzes heb je dan? Welk thema moet je aanpakken bij jezelf?

Doe je dat, dan ervaar je daarna mogelijk dat eindeloze gevoel van rust, ruimte en misschien wel een overwinning. Vergelijk het met naar de sportschool gaan. Naderhand voel je je als herboren. Waarom deed je hier nou zo moeilijk over? Als je dat ziet, ben je er over heen.

Tot zich weer de volgende horde aandient.

Volgens mij heet dat leven 🙂

Of het nu gaat om gedoe, shit en ellende en je verlangens, wensen en dromen. Weerstand duikt op wanneer jij grote besluiten en krachtige keuzes wilt en moet maken. Bij voluit leven zal weerstand je metgezel zijn.

Bereid je voor op weerstand. Herken hem. Nodig hem uit. Geef hem zin. Vertrouw hem en vertrouw vooral jezelf dat jij voldoende in huis hebt om de verandering die er aan komt het hoofd te bieden.

Foto: cartoon van Hein de Kort.

Zin in meer frisse verhalen met nadenkvragen over verlangen, kiezen, durven, doen? Zodat jij krachtige keuzes maakt en leeft en werkt op jouw voorwaarden? Meld je aan en ontvang voortaan mijn blogs, podcasts en video’s. Door je aan te melden geef je toestemming je gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.

2 Reacties

  1. Michelle

    Heerlijke schrijfstijl en een pakkende verwoording. Herkenbaar en verfrissend om te lezen dat er iemand is die de andere kant van de medaille belicht! Ik als grote tegenhanger van de “standaard” maatschappelijk verantwoorde manier van omgang, krijg hier meteen positieve energie van! Dankje 💪🏻

    • Nicole Offenberg

      Dank je wel voor je mooie reactie, Michelle!

Reageer