Wees die influencer.

Ja, ook jij (en nu niet zo verbaasd kijken)

Jij doet het.
Ik doe het.
Wij doen het.

Bescheiden zijn over ons eigen geluk. Onze eigen mooie dingen omlaag praten. Jezelf kleiner maken dan je bent. Alles wegrelativeren.

Let maar eens op.

Succes met een klant? Ach, dat heeft ze toch echt zelf gedaan. Nieuwe jurk? Ach, het was een koopje. En let op je reactie op deze zin: wat fijn dat het zo goed met je gaat.

‘Ach, valt wel mee, we hebben allemaal zo onze dingen’.

Wut? Waar komt dit antwoord vandaan?

En ik snap je wel, want je denkt op dat moment aan het korte lontje waarmee je je partner vanochtend toeblafte, je kinderen nét iets te streng aankeek vanwege het pak hagelslag dat op de grond viel en je de hond zuchtend mee moest slepen terwijl het regende. O ja, je dacht ook nog aan je to-do lijst van die dag. Nee, open dan even je instagramapp waar elke ochtend vers gestylde en lachende vrouwen je aankijken onder begeleiding van hashtags als #happylife en #leefjemooisteleven. Zucht. De moed zakt je in de schoenen.

Dus hoezo gaat het goed met je?

Ja, ‘we hebben allemaal zo onze dingen’. Duh. Wat is dat voor antwoord? En ja, dat #leefjemooisteleven is natuurlijk ook maar een kreet. Alsof er twintig mooie levens zonder gedoe en rafelranden in de etalage hangen en jij de allermooiste kunt uitkiezen. OMG, dit is ‘m: #mijnallermooisteleven. Dank u wel. Alstublieft. Maar even serieus: waarom zo bescheiden en zuinig over je eigen leven? Alsof je altijd maar in de verbeterstand moet staan vergeleken met andere levens. Je haalt zelf je huidige levensgeluk omlaag. En als een ander je een geluk of succes toedicht, leg je vaak ook nog eens uit waarom deze ene keer het wel goed ging en dat het verder allemaal wel meevalt met dat geluk van jou. Stel je voor zeg, het moet niet gekker worden.

Je hoort tegenwoordig veel over influencers. Een mooi woord voor mensen die invloed hebben op het gedrag van anderen. Door marketing van bepaalde merken. Via blogs, youtube video’s en verhalen. Door zichzelf volop en voluit te laten zien op social media. Prima. Mooi. En volgens de definitie ben je een influencer als je dan ook héél veel vrienden en volgers hebt (die vrienden en duizenden volgers kun je overigens gewoon kopen, maar dat terzijde).

Maar vergeet één ding niet: jij bent er ook een. Nu al. Als er iemand een influencer is, ben jij het wel. Ja, jij. Die persoon met af en toe een bad hairday. Die persoon die af en toe denkt dat ‘ie ook maar wat aan het doen is. Die persoon die denkt dat ‘ie z’n mooiste leven nog niet leeft. Jij bent al een influencer. Besef dat. Voor je eigen kring van loved ones. Mensen kijken naar je. Ze luisteren naar wat je vertelt. Ze zien wat je doet. En jij mag er dan misschien blind voor zijn geworden. Wij vinden het fijn als je je mooie verhalen en geluk deelt. Zonder te relativeren. Nee, kom maar door met je enthousiasme en levenslust. Online én offline. Het punt is dat jij waarschijnlijk het dagelijks gedoe afweegt tegen het gewone geluk. Alsof dagelijks gedoe op een weegschaal altijd meer kilo’s weegt dan de mooie momenten. Of je bent bang dat door je geluk uit te spreken het als sneeuw voor de zon verdwijnt. Dus relativeer je ’t weg. Dus ben je bescheiden. Waarom doe je dat? En wat geloof je eigenlijk over je eigen leven als je denkt dat dat nog niet #jemooisteleven is? Ja, dat het altijd beter, meer, mooier en anders kan. Wat voor voorbeeld ben je dan? Wat leef je dan voor?

En we weten ook wel dat je af en toe dagen hebt dat je onder een deken wilt blijven liggen. Dat weten we echt wel. En dat je het woord influencer hoog-van-de-toren-blaas-taal vindt. Maar juist op de dagen dat wij onder een dekentje willen blijven liggen, heb jij misschien wel net een mooie dag of supersucces. Dus ja, laat die dag maar zien, wees die influencer, laat van je horen. Vertel ons wat je goed kunt, waar je blij van wordt, wat je succes is. En ja, doe eens gek, zet er ook gewoon #happymoment bij als je je online laat zien. Of zeg, als het een offline-gesprek is gewoon hardop: en daar ben ik heel blij mee. Relativeer jezelf en wat je beleeft in ieder geval niet meer weg. Ook al lijkt het gewoontjes wat je doet. Want we houden van het geluk van ‘gewone mensen’ (wie dat dan overigens ook mogen zijn).

Mijn punt: door iets dat voor jou misschien heel gewoon is, kan een ander geraakt worden. Met iets dat jouw talent is, kan een ander geholpen zijn. Met een mooi verhaal of fijn succes dat voor jou heel normaal voelt, kun je een ander inspireren en beïnvloeden. Door je mening te geven laat je anderen nadenken. Waarom bescheiden hierover zijn als je zo de wereld nét even iets mooier maakt. Dus wees die influencer. Pak die rol. En daar hoeft je geen 10.000 volgers voor te hebben of honderden vrienden. Of een topfunctie te bekleden of in één of andere top 100 te staan. Of voortdurend op zoek te gaan naar je #leefjemooisteleven of #besteversievanjezelf. Dat ben je nl. al. De enige die het alleen nog moet zien, ben jij.

Dus: deel hieronder gerust je #happymoment van vandaag als je wilt.

Zin in meer frisse verhalen met nadenkvragen over verlangen, kiezen, durven, doen? Zodat jij leeft en werkt op jouw voorwaarden? Meld je aan en ontvang voortaan mijn blogs, podcasts en video’s. Door je aan te melden geef je toestemming je gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.

dit veld niet invullen s.v.p.

10 Reacties

 1. Anne-Lies

  Nicole, hoe heerlijk dit!

  Ik vind het heerlijk om mensen in beweging te brengen. Ze werkelijk laten ervaren dat ze ”het” in zich hebben. En hoe tof is het als ze dat ook werkelijk ervaren, gaan glimmen, gaan voelen, gaan bewegen en de regie gaan pakken.
  En dat ik daar dan gewoon vandaag dikke 10-en voor krijg en dat ze zelfs in het vliegtuig stappen naar Bali om bij me te komen, en te kiezen voor een kleurrijk leven. Ik heb de taal, het in en aanvoelend vermogen en het lef om te pionieren in deze nieuwe taal om jezelf beter te leren kennen. Nou, echt niet bescheiden toch. Het is te leuk om bescheiden over te doen. Heeft misschien ook niets met bescheidenheid of niet durven vertellen te maken, het is te leuk om niet te vertellen. Heerlijk blog

  • Nicole Offenberg

   Precies dat is het: te leuk om er bescheiden over te doen! Mooi wat je doet. En dank je wel voor het delen.

 2. claudia

  Lieve Nicole,

  wat een verrukkelijke blog en zo zo zo herkenbaar !! Ik zie het vrijwel iedereen (iedere vrouw!) om me heen doen…en vind dat zo zonde! Sinds ik gewoon zuiver en open ben over hoe IK HET LEVEN BELEEF , zonder dingen kleiner of groter te maken, krijg ik vanuit mijn omgeving alleen maar signalen en feedback hoe heerlijk mensen dat vinden. Hoe hen dat uitnodigt hetzelfde te doen. Zichzelf te zijn. Alles erop en eraan. The dark én the light. The sweet and the sour .

  Schaamteloos trots te zijn, maar ook eerlijk over the rocky road. En dan niet als je weer een kruispunt voorbij bent (’toen voelde ik me rot maar nu gaat het weer super’) maar juist ook als je er middenop staat en het gewoon even een moment niet weet. Ik vind dat zelf zo’n verademing en vaak ook echt een teken van grote kracht. Je straalt er draagkracht mee uit voor het leven in de volle breedte. De mensen die ik inspirerend vindt hebben DAT allemaal. Al die kleuren, hun eigen geluid en zich bewust van de ingredienten die ze nodig hebben. No holding back.

  Ik was vorige week jarig. Ik voelde me zo rijk en vooral supertevreden. En dat ik het cijfertje achter mn naam met trots draag, omdat ik me nog nooit zo ontspannen, fulloflove en MEZELF heb gevoeld als nu. Door dat voluit uit te spreken versterkte dat gevoel bij mij van binnen alleen maar merkte ik. Maar ik merkte ook hoe het anderen beïnvloedde aan hun reacties ‘ wat mooi dat je dat deelt, wat inspirerend dat je zo tevreden bent’. Het besef (wat jij nu ook bekrachtigt met je blog en ook met wie jij bent) , dat juist het volledige omarmen en laten zien van jezelf en jouw verlangens/keuzes zorgt dat er super veel levenslust en energie vrijkomt en dat dat heerlijk is voor jezelf en je omgeving!

  Thanks lieve Nicole dat je het weer zo mooi hebt verwoord! x

  • Nicole Offenberg

   Dank je wel, Claudia. En dat zeg je mooi: schaamteloos trots zijn en eerlijk zijn over de rocky road. Beide mogen er helemaal zijn!

 3. Jan Hopstaken

  Ik kom vooral in organisaties omdat er iets niet goed gaat, waardoor er gedoe ontstaat. Gedoe belemmert de ontwikkeling van of het werk in een organisatie. Het begint met inzicht krijgen in het gedoe. Daarna het aanpakken van het gedoe. Verminderen van gedoe, leidt tot meer ruimte. Meer ruimte om je zelf te zijn, om beter samen te werken of te ontdekken dat het beter voor je is om ergens anders je mogelijkheden te verkennen. Dat doe ik nu al bijna 18 jaren. Steeds naar volle tevredenheid van klanten. Omdat ik er echt goed in ben en omdat mensen me vertrouwen. Ze vertrouwen me alles toe. Hoe chill is dat ?

  • Nicole Offenberg

   Ik zeg: dat is superchill! En dat doe je goed.

 4. Anna Lammers

  Dank je wel voor een heerlijk blog Nicole!

  Toen ik enkele jaren geleden mijn werk als loopbaancoach kwijtraakte, had ik het gevoel dat ik niet meer van betekenis kon zijn voor anderen. Dat ik mijn inspiratie niet meer kwijt kon. Ik heb ontdekt dat ik juist in wie ik ben anderen kan raken. Dat mijn enthousiasme anderen inspireert.
  En misschien – nee zeker – mag ik dat ook online nog wel meer delen.

  • Nicole Offenberg

   Dat mag je zeker meer delen, Anna. En we zijn meer dan ons ‘etiket’ (bv. loopbaancoach). Je enthousiasme en persoonlijkheid zorgen er juist voor dat je mensen kunt raken.

 5. Esmeralda Petrus

  Wat leuk om jouw blog te lezen. Deze sluit voor een deel aan op mijn blog die ik gister online heb gezet over de theatervoorstelling Sophie. Wat is bijzonder en gewoon. Dank je wel voor deze blog.

  • Nicole Offenberg

   Graag gedaan! En je blog zojuist gelezen. Hoe toevallig: komend weekend ga ik naar deze voorstelling. Je blog heeft me nog nieuwsgieriger gemaakt. Dank je wel!

Reageer