De toekomst bestaat niet…

Of toch wel?

De toekomst bestaat niet. Het enige dat er nu is, is het nu en je herinneringen.

We hebben het idee van een toekomst als het ware uitgevonden. En wij weten: dat wat we vandaag doen beïnvloedt de wereld van morgen.

Ik dwaalde door Kopenhagen en moest daaraan denken. Dat je jezelf nooit los kunt zien van je eigen geschiedenis. Net zomin als je een stad of land los kunt zien van haar geschiedenis. Jammer dat er best weinig aandacht is voor geschiedenis. Alsof geschiedenis dood is. Niet meer nu. Iets van stoffige boeken vol jaartallen en feiten.

Het punt is dat we altijd die geschiedenis bij ons dragen. In beleving. In ons geheugen. Opgeslagen in verhalen waaraan je een eigen betekenis geeft. En die betekenis is waaraan je je soms vasthoudt.

Deze week keerde ik even terug naar een plek die ooit belangrijk was. Alsof je even een tijdreis maakt naar wat ooit was maar wat alleen nog bestaat in je herinnering. En toch… de sporen van een herinnering vind je terug in je gedrag van vandaag. Kijk maar naar je opvoeding, dat wat je meemaakte en hoe dat je beïnvloedde.

Dat wat je ooit troostte. Dat wat je ooit diep raakte. Dat wat je ooit boos maakte. Die sporen zijn er nog altijd. De vraag is: blijf je vasthouden aan die sporen of kies je voor iets anders? Want daar zit je invloed.

En terwijl ik daarover zat na te denken appte de toekomst. Plannen. Vooruitzichten. Ideeën. En wij zijn de enige levende wezens die zich een beeld kunnen vormen van die toekomst. Wij weten dat dat wat je vandaag doet de dag van morgen beïnvloedt. Al weet je nooit exact hoe. Life is short, dat werd deze week genadeloos duidelijk.

De keuzes die je maakt. De besluiten die je neemt. Ze kunnen zomaar je dag, je week of je leven een zwieper geven. Waarmee je geschiedenis schrijft omdat je je toekomst vandaag al beïnvloedt met de keuzes die je maakt.

Daarom vind ik die simpele zin zo mooi. The future is present. Of beter nog: the future is a present. Want dat is het ook. Dat je daarover mag fantaseren en vandaag je keuzes kunt maken die je morgen beïnvloeden. Dat is toch eigenlijk fantastisch.

Laat vandaag niet door je vingers glippen. Want je keuzes van vandaag zijn je present van morgen.