Ik ben
Nicole Offenberg

Ondernemer sinds 2006. Ervaren leiderschapscoach. Gecertificeerd coach volgens de eisen van en lid van de International Coach Federation (ICF). Veranderkundige. Raadgever. Nieuwsgierig. Creatief ontstopper. Kritisch meedenker. Reiziger. Praktisch idealist. Organisatieadviseur. Luisteraar. Mijn werk met jou gaat over de kracht van keuzes. Maar je krijgt met mij geen vage in-je-kracht-zet-coach. Ik ben een vragensteller. Soms met een fluweelzachte aanpak, soms met een linkse directe. Zodat jij in beweging komt en gaat doen waarnaar je verlangt.

Ik help je met:

(Ongemakkelijke) keuzes maken en stappen zetten.
Je intuïtie beter gebruiken.
Je eigenheid bewaren in een veeleisende omgeving.
Het hoofd koel houden in hectische tijden.
Grenzen stellen en nee zeggen.
Plannen concreet verwoorden, verbeelden en in actie komen.
Moed tonen.
Je verlangen verkennen.
Invloed uitoefenen.
Lastige keuzes maken.
Meer vrijheid, plezier en levenslust.

Je leiderschap ontwikkelen.
Veranderingen doorvoeren, voor jezelf en je bedrijf.
Staan voor wie je bent en waar je voor staat.
Nee zeggen en je uitspreken.
Leven en werken op jouw manier, ook al wijkt dat af van je omgeving.
Scherp zicht op al je mogelijkheden.
In actie komen, zodat je blijft groeien.
Veerkracht tonen, ook als ’t tegen zit.
Stevig staan in een politiek, complexe omgeving.
Verlangen. Kiezen. Durven. Doen.

In maart 2022 werd ik geïnterviewd door Tonny Loorbach en Albert Sonnevelt in hun youtubeserie en podcast: de psychologie van succes. Je maakt hierin kennis met mijn kijk op keuzes, met voorbeelden en verhalen.

Mijn eigen keuzes

Als kind was ik een dromer. Ik zat veel op m’n kamer te schrijven en te tekenen en bedacht wat ik allemaal zou kunnen doen in het leven. Gaandeweg ontdekte ik dat keuzes je leven bepalen en dat je daarvoor naar buiten moet. Niet in je hoofd blijven hangen, maar kiezen, doen, in beweging komen, actie. Ik koos voor een studie Spaanse Taal en Letterkunde en studeerde af in Internationale bedrijfscommunicatie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Ik ging bij de overheid werken, gaf een tijdje leiding aan een team van professionals en was jarenlang organisatieadviseur en veranderkundige tot ik in 2006 koos voor een bestaan als zelfstandig ondernemer.

ONDERNEMERSCHAP
Ik heb bewust voor een zelfstandig bestaan gekozen. Ik had ook tot mijn pensioen ambtenaar kunnen blijven. Ik had een leuke en goede baan, maar in 2006 heb ik stap voor stap mijn eigen bedrijf opgezet naast mijn baan in loondienst. De start van mijn ondernemerschap liep echter compleet anders dan voorzien. Kort na mijn definitieve ontslag in 2008 stierven in korte tijd na elkaar mijn moeder en vader.

Er volgde een periode waarin ik leerde omgaan met tegenslag en de veerkracht ontwikkelde die nodig is om te kiezen voor dat wat écht belangrijk is. Het leven is te kort en te kwetsbaar om je druk te maken over allerlei franje. Ik weet als geen ander dat tegenslag je pad kan kruisen en dat je daar ook weer bovenop kunt komen door keuzes te maken die bij jou passen. Het vraagt wel van je dat je op komt dagen.

IK GELOOF IN DE VRIJHEID OM TE KIEZEN
Ik ben gefascineerd door het thema keuzevrijheid. Daar waar de ene mens kiest om te blijven zitten, kiest de ander er voor om op te staan. Ondanks dat keuzes spannend kunnen zijn, is je leven uiteindelijk een optelsom van de keuzes die je maakt. Je hebt niet voor het zeggen wat je overkomt, wél waar je voor kiest. Juist de minder leuke kanten van het leven leren je dat je niet moet wachten of uitstellen als je ergens naar verlangt. Kiezen gaat voor mij over levenslust en over (persoonlijk) leiderschap. Dat vraagt om de moed te veranderen en verantwoordelijkheid te nemen. Mijn intuïtie en gevoel zijn leidend in alles wat ik doe. Mijn hoofd en ratio gebruik ik om plannen om te zetten in acties. Ik ben een nuchtere doorzetter. No nonsense. Maar het begint voor mij allemaal bij weten waar ik me goed bij voel.

Sinds ik dat veel bewuster doe, fantaseer ik niet langer over wat mogelijk is, nee, ik maak mijn verlangens ook waar. Ik reis veel en leef en werk op mijn manier en op mijn voorwaarden. Ook al wijken mijn keuzes soms af van wat anderen doen. In mijn manier van werken maak ik ook hele eigen keuzes. Ik kies bewust voor persoonlijk en intensief één op één contact met mijn klanten omdat ik uit ervaring weet dat je dan de beste resultaten behaalt. Dus bij mij vind je geen oppervlakkige prietpraat, massale groepsprogramma’s of coaching-light.

Ik ben een zeer ervaren coach en gecertificeerd volgens de eisen van de International Coach Federation. Als veranderkundige snap ik de hectiek in organisaties. Daarbij heb ik ervaring met bestuurders en ondernemers die lastige keuzes moeten maken die veel (maatschappelijke) impact hebben. Jezelf staande houden in een politiek hectische omgeving, lastige keuzes maken is waar ik je bij faciliteer. Ook werk ik met jonge ondernemers die eigenzinnige keuzes willen maken en niet verstrikt willen raken in allerlei “hoe het hoort” keuzes. Ik investeer veel in gedegen (internationale) opleidingen en nieuwe kennis.

GEEN VAGE IN-JE-KRACHT-ZET-COACH
Verder houd ik niet van vage (coach) taal, ben allergisch voor ‘in je kracht zet’ woorden en vind coaching een echt vak dat je bereikt door opleiding, vlieguren, ervaring, zelfkennis en kritisch vermogen. En nee, ik vind niet dat iedereen (zomaar) een coach is. Daarom gooi ik af en toe de knuppel in het hoenderhok om mensen te laten nadenken over het vak.

En verder:

 • Ik groeide op in de Achterhoek en zat als kind op de tribune bij De Graafschap en FC Twente.
 • Ik spreek vloeiend Spaans en Engels. Madrid is mijn tweede thuis.
 • Ik houd van extreem lege landschappen, zoals op IJsland, Noorwegen, Spitsbergen en de woestijn van Oman.
 • Ik houd van hiphop, ik teken, zing en sport graag. Ik word blij van wielrennen door de polders langs het water.
 • Ik ben altijd nieuwsgierig naar waarom mensen doen wat ze doen.
 • Ik wandel in de bergen met hoogtevrees.
 • Ik ben graag buiten, in beweging en probeer graag nieuwe dingen uit.
 • Ik heb de rode band met zwarte slip in de vechtsport TaeKwondo.
 • En ik kan enorm genieten van een mooi boek en een goed gesprek.
 • Ik speel met taal, heb een scherpe pen én houd van nuance.
 • Mensen met zelfspot hebben bij mij een streepje voor.

Mijn achtergrond

STUDIE EN WERK
Internationale Bedrijfscommunicatie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Gecombineerd met Spaanse Taal en Letterkunde. 15 jaar werkervaring in politiek, complexe organisaties als communicatie- en organisatieadviseur, veranderkundige, leidinggevende en procesmanager.

Postdoctorale opleiding voor organisatieadviseur bij SIOO.

Associate Certified Coach volgens de eisen van de International Coach Federation (ICF) en lid van de ICF.

Ik was één van de zorgvuldig geselecteerde freelance trainers voor FranklinCovey die exclusief mocht werken met de 7 habits van Stephen Covey. Ik gaf jarenlang leiderschapstrainingen in binnen- en buitenland voor o.a FranklinCovey (Milaan) en trainingen die ik zelf opzette soms in samenwerking met andere toptrainers (Barcelona, Madrid, Lapland, Rome).

GECERTIFICEERD IN:
MBTI step I (Myers-Briggs Type Indicator), de meest gebruikte persoonlijkheidsvragenlijst ter wereld. De 7 habits of highly effective people van Stephen Covey.

OVERIGE OPLEIDINGEN
Official facilitator Playing Big van Tara Mohr, programma voor vrouwelijk leiderschap. Trainingen bij o.a Eckhart Tolle, Brené Brown, Kristin Neff, Dean Jackson. Ook deed ik een opleiding Masterful Coaching: twee jaar opleiding met praktijktraining in USA en een Intensive Facilitator Course in USA. Op dit moment ben ik deelnemer in een internationale intervisiegroep voor ervaren coaches.

Maar mooie papieren en namen zeggen niet alles. Veel belangrijker is het resultaat dat ik met jou kan boeken. Met mij ga je werk maken van je verlangen, je leiderschap en je keuzes. Ik faciliteer je om dit helemaal op jouw manier te doen, wat je omgeving daar ook van vindt. Meer lezen over wat een aantal klanten zegt over werken met mij? Klik hier.

NOG EVEN OVER COACHING EN COACHES…
Jij weet net als ik dat er heel veel coaches in Nederland zijn in alle soorten en maten. Iedereen zonder kennis, ervaring of bewezen vaardigheden kan zich als coach vestigen. Een piloot, loodgieter of advocaat zou dat niet hoeven te proberen. Ik vind coaching niet alleen een vaardigheid maar ook een vak dat je net als ieder ander vak blijvend moet bijhouden en aanscherpen in kennis, ervaring en vaardigheden.

Naast het afleveren van goede resultaten met mijn klanten, is het dan ook mijn missie om het coachvak naar een hoger niveau te tillen. Coaching-light kan echt niet meer. Ook geloof ik niet in coaches die niet in zichzelf en het vak investeren, terwijl ze dat wel van hun klanten vragen.

Er is een tijd geweest dat ik me schaamde voor het vak vanwege de ‘kwaliteit’ op de markt. Ja, er zijn hele goede coaches en ja, er zijn coaches die met klanten werken op een manier waar de honden geen brood van lusten. Ronkende beloftes worden niet waargemaakt. Daar waar therapie op z’n plek is wordt vanuit een quick-fix coaching-light aangeboden met nul resultaat en soms schadelijke gevolgen. Zweverige onzin die elke dag het internet op wordt geslingerd onder het mom van ‘coaching’. Jammer, want het is een prachtig vak waarin je enorm veel mogelijkheden hebt én je grenzen moet kennen. Integriteit, authenticiteit en resultaten horen voorop te staan boven glossy marketing of het beloven van gouden bergen. En nee, niks tegen mooie marketing, integendeel, maar vergeet nooit de inhoud van het vak.

Ik geloof dat het de komende jaren gaat om duurzame verandering en dat dit de markt ten goede zal komen. Daar waar ik kan zal ik daaraan bijdragen. Aan jou de keuze waar jij je als klant prettig bij voelt.

Mijn hulptroepen

Het werk dat ik doe zou ik niet kunnen doen zonder een paar geweldige mensen die mij en mijn bedrijf ondersteunen: Kim Minten (virtual manager – Kim Minten), zij denkt met me mee over mijn bedrijf en achter de schermen regelt ze alles dat ik nodig heb om mijn bedrijf soepel te laten lopen. Olga Lecumberri Morales is mijn Spaanse personal assistant die ervoor zorgt dat mijn programma in Madrid uitstekend geregeld is. Carlotte Mos (Ocher – Merkstrategie & branddesign), zij heeft mijn huisstijl ontworpen, inclusief deze website. Marion Saft (Saft websites), zij onderhoudt mijn site en zorgt dat deze optimaal blijft functioneren. De portretfoto’s op deze website zijn van Sonja Koning en Rianne de Jong. Overige foto’s, teksten en tekeningen zijn mijn eigen werk. En nee, ik vind het niet oké als je die zomaar overschrijft of overneemt.