Lig jij wel eens naakt met je vrouw in een lavendelveld?

‘Lig je wel eens naakt met je vrouw in een lavendelveld?’

De man zweeg. Díe vraag had hij niet verwacht. Het werd stil. Heel stil. Na een waterval aan woorden en een monoloog van zijn kant, verstomde zijn geluid. Stilte…

Ik liep ooit stage bij een gerenommeerd coach. Deze ene vraag die hij zijn klant stelde zal ik nooit vergeten. De man werd volledig uit z’n eigen denkraam geslingerd. Door deze ene vraag die zijn oren deed klapperen.

We zitten allemaal wel eens vast in ons eigen patroon. We herhalen onze zinnen en zetten. En vanuit vaste overtuigingen over wat wel en niet kan, bepalen we ons gedrag. We vertellen onszelf en anderen een verhaal.

Ik kan nog niet starten want ik moet eerst die opleiding afmaken. Ik kan nog niet voor mezelf beginnen want… Ik kan die vriendschap niet verbreken want…

Om vervolgens woorden te kiezen die vooral jouzelf moeten overtuigen. Maar als je echt naar je eigen woorden zou luisteren, hoor je hoe je jezelf vast zet. In een verhaal. Een grijsgedraaide langspeelplaat die blijft hangen in een groef. Tja, wie tilt de naald dan op om je verder te helpen?

Je blijft in je eigen hok zitten. Met de mensen die je kent. Met de gewoonten die je hebt. Fijn. Prettig. Veilig. Maar helpt je dat nou echt?

Wanneer veranderde jij voor het laatst een patroon of een gewoonte? Wanneer stapte je even buiten je eigen cirkel van vaste mensen en overtuigingen? Wanneer werd jij even helemaal door elkaar geschud door één zin of één vraag? Zo’n vraag die je nooit meer vergeet waardoor de wereld er even heel anders uit ziet en jij ineens een nieuw perspectief of uitzicht ontdekt. Zo’n vraag waarop je niet direct een antwoord hebt, laat staan woorden.

Maar wel dondersgoed weet wat je te doen staat.

Heb je wel eens met je vrouw naakt in een lavendelveld gelegen?

Een vraag kan ontregelen.

Maar ook een reis kan je van je stuk brengen. Kunst kan je nieuwe inzichten geven. Een onverwachte ontmoeting kan verrassende gevolgen hebben. Een zin uit een boek kan je een leven lang bijblijven.
Muziek die je voor het eerst hoort, kan iets bij je losmaken. Je staat ineens stil en denkt: Hè? Wat gebeurt hier? Je staat stil en herijkt jezelf. Het is de start van het herschrijven van je verhaal. Het moment waarop die naald van die vastzittende langspeelplaat wordt opgetild en je eindelijk door kunt naar het volgende liedje. Nieuw. Fris. Anders.

Alsof je door even uit balans te zijn, weer in balans komt. Vakantie is een periode om jezelf te herijken. Waar sta je. Wat heb je gedaan. Wat gaf je een goed gevoel. Wat wil je. Waar verlang je naar? En ja, ook een coach kan je ontregelen, net als een nieuw avontuur of onverwachte stap.

Durf jezelf onverwachte vragen te stellen.

Durf jezelf te confronteren met de zinnen waarmee jij jezelf in slaap sust. Ga op onderzoek uit naar de overtuigingen die je tegenhouden. Durf over keuzes te dromen die niet voor de hand liggen. Ruk jezelf los van je dagelijkse gewoonten. Plaats jezelf buiten je gebruikelijke cirkel.

Sta stil. Kijk om je heen. Laat je zintuigen het werk doen. Proef. Luister. Kijk. Voel.

Ontregel jezelf of laat jezelf door een ander ontregelen.

Heb je wel eens naakt in een lavendelveld gelegen?

Het is er de tijd voor.

Ik wens je een goede zomer!

=======================================================

En jij?

Heb jij een vraag, een zin, muziek of een tekst die jou ontregeld heeft? Zo’n vraag of zin die jou is bijgebleven? Een kunstwerk dat je op andere gedachten bracht? Een onverwachte ontmoeting die jouw koers compleet veranderde?

Wanneer ben jij voor ’t laatst ontregeld en wat gebeurde er toen? Laat het weten in de comments. Ik ben benieuwd!

Meer lezen over eigen keuzes maken, leiderschap, trouw zijn aan jezelf, leven en werken op je eigen manier? Meld je aan en ontvang voortaan de blogs, podcasts en video’s in je inbox. Met hierin volop inzichten, nadenkvragen en af en toe een linkse directe zodat jij werk maakt van je verlangen en keuzes.

dit veld niet invullen s.v.p.

2 Reacties

  1. Anneke

    Mooi stuk Nicole!
    Het meest ontregelende dat ik ooit heb meegemaakt, was het lezen van de wetenschappelijke (!) conclusies uit het meest uitgevoerde experiment ter wereld: de “Double Slit Theory”. Die conclusies luiden steevast: “er is pas materie als wij het waarnemen”. …

    • Nicole Offenberg

      Mooie zin, Anneke! Eentje om op door te denken. Welk effect had die zin vervolgens op jou?

Reageer