Staat jouw ladder tegen de juiste muur?

Ik weet het nog precies.
Maandagochtend 8:30 uur.
De deuren van de lift gingen open.
En daar stond ik: oog in oog met mijn nieuwe werkplek.

Een gebouw dat de architect had ontworpen met het idee dat ambtenaren mollen zijn.
De kleur en sfeer laten zich raden.
Na drie maanden wist ik: dit is niet mijn plek.
Ik bleef anderhalf jaar.
In die anderhalf jaar was de trein mijn troost.
Want dat was het moment dat ik kon verdwijnen in de wereld van de boeken.
Ik las alles over andere gelukkige en ongelukkige levens. Fictie en non-fictie.
Zo vergat ik dat ik zelf ongelukkig was.
Totdat ik las: ‘Ga jij doen wat belangrijk is voor jou of wat anderen belangrijk vinden voor jou?’

Bam.
Helder.

Mijn ladder stond tegen de verkeerde muur.
Ik kon de ladder beklimmen in die ene organisatie.
Anderen vonden dat heel belangrijk voor mij.
Mijn leidinggevende moedigde me aan.
Mijn omgeving zei: wat een kans!
De uitnodiging stond. Ga gerust een stap verder, zeiden ze.
Maar ik wilde niet meer.
En dat was geen angst, maar een gebrek aan verlangen om daar de ladder te beklimmen.
Ik verlangde naar een eigen ladder. En een eigen muur.
Met het juiste uitzicht.
Mijn uitzicht.
Niet een pad dat anderen voor mij hadden uitgestippeld.
Het duurde nog een paar jaar voor ik de moed had om helemaal mijn eigen ladder te bouwen en de juiste muur te kiezen.

In de corporate wereld zijn er allerlei ladders.
Je wordt verondersteld er op te willen klimmen.
En dat is prima, zolang jij daar gelukkig van wordt. Zolang je je ei kwijt kunt, plezier hebt en voor jouw gevoel zinvol werk doet, staat je ladder goed.

Als zelfstandig ondernemer maak je die ladder helemaal zelf.
In veel gevallen is die ladder eigenlijk een klimrek.
Je gaat nooit rechtstreeks van A naar B.
Soms zet je een zijstap omdat je even wilt genieten van het uitzicht.
Of omdat je iets wilt uitproberen.
Of omdat je keihard op je bek gaat.
Of omdat dat wat jij wilt niet lukt.
Twee stappen vooruit, eentje achteruit.
Vallen en weer opstaan. En verder klimmen.
Niks mis mee.
Welk pad je ook bewandelt, bouw je eigen ladder.
Onafhankelijk van wat anderen vinden of zeggen.
En check regelmatig:
Staat ‘ie nog tegen de juiste muur?
Dat is leiderschap.

Hoe weet je nu of je ladder tegen de juiste muur staat?
En of je nu in loondienst werkt of zelfstandig ondernemer bent, herken op tijd de signalen:

> Je hebt geen plezier meer.
Het is niet meer wat het was. Je ergert je steeds meer. Van het vooruitzicht nog jaren te moeten doen wat je nu doet, raak je in paniek.
Nee. Bah. Help.
En ja, dat kan ook opgaan voor werk waar je ooit verschrikkelijk blij van werd.
Maar de liefde is over. Tijd om verder te gaan.

> Je gaat door tegen beter weten in.
Je voelt ergens wel dat ’t niet meer klopt. Je intuïtie geeft je allerlei signalen.
Bijvoorbeeld wanneer er een klus op je afkomt waarvan je onmiddellijk weet: ‘Nee!’. Maar je hoofd zegt: ‘Ach, ’t valt wel mee, als je eenmaal bezig bent, is het best leuk’.
Ja ja: best leuk.
Gaap. Zo sus je jezelf in slaap.

> Je hebt een energielek.
Je bent moe. Je kijkt uit naar alles behalve je werk. Die dingen buiten je werk gebruik je als opladers om er weer tegen te kunnen. Als je die zin gebruikt, denk dan nog eens heel goed na over wat je eigenlijk aan het doen bent. Waarom zou je werk doen waar je geen of te weinig energie van krijgt?

Goed, wat doe je er aan?

Misschien wil je meteen compleet alles omgooien.
Niet doen.
Dan ben je alleen maar bezig met wegrennen van wat je niet meer wilt.
Maar waar ga je dan naar toe?
Beter is het om eerst te ontdekken waar je naar toe wilt.
Veranderen begint met stilstaan en kijken.
Stel jezelf de volgende vragen:

> Waar zit je energielek precies?
Is het de inhoud? De mensen waarmee je werkt? Je manier van werken? Wat is het? Wees eerlijk.

> Waarvan krijg je (nog) wel energie?
> Waar zit je echte verlangen? Wat is een Hell Yes! voor je?
> Waar vind je die Hell Yes? Waar wil je naar toe?

> Wat is de stap die je nu kunt zetten?
Erkennen dat je niet op de juiste weg zit, is al een hele stap. Er vervolgens ook nog werk van maken is spannend. Dus die stap of actie mag gerust een eerste babystapje zijn.

Zet ‘m. Het liefst vandaag nog.

Maak je eigen ladder. Ontwerp je eigen carrière.
Werk vanuit jouw visie. Met de mensen, de inhoud en doelen die er voor jou te doen.

Durf te kiezen voor je verlangen.
Een andere richting, als dat nodig is.
Een verandering van omgeving, als dat helpt.

En neem er verantwoordelijkheid voor.
Of je nu in loondienst werkt of ondernemer bent.
Schuif je onvrede niet af op anderen of je omstandigheden.

Er is een tijd geweest dat ik boos was op die ene organisatie waar ik als mol door het leven ging. Eigenlijk was ik boos op mezelf omdat ik me ging gedragen als een mol.
Tegen beter weten in bleef ik langer dan goed voor me was.
Ik nam geen verantwoordelijkheid voor mijn eigen aandeel.
Ik ging zeuren en klagen over alles en iedereen buiten mezelf.
Tot ik snapte dat mijn ladder niet meer tegen de juiste muur stond.
En dat ik de enige was die daar iets aan kon veranderen.
De beste leerschool zit ‘m soms in de moeilijkste momenten.

Staat jouw ladder tegen de juiste muur?

Laat het me weten.
En als je ooit besloot je ladder te verplaatsen, waarom deed je dat?
En wat leverde je dat op? Ik ben benieuwd!
Je weet het: ik lees alles. En ik lees je comments graag, dus… kom maar door!

Meer lezen over eigen keuzes maken, leiderschap, trouw zijn aan jezelf, leven en werken op je eigen manier? Meld je aan en ontvang voortaan de blogs, podcasts en video’s in je inbox. Met hierin volop inzichten, nadenkvragen en af en toe een linkse directe zodat jij werk maakt van je verlangen en keuzes.

dit veld niet invullen s.v.p.

9 Reacties

 1. Nicolette

  Wauw! Heel goed beschreven! Ik heb de ladder wel van de muur weggetrokken zonder een nieuwe muur. Maar die muur ben ik aan he bouwen en ik ben dankbaar dat ik deze stap heb genomen. Het is allemaal nog spannend, maar ik kom er wel!

  Bedankt voor deze stimulerende blogpost!

  Hartelijke groet, Nicolette

  • Nicole Offenberg

   Dank je wel, Nicolette. Mooi en spannend: nieuwe muren bouwen, je eigen ladder vormgeven. Heel veel succes en plezier met bouwen 🙂 En wat ben je aan het bouwen?

   • Nicolette

    Hoi Nicole,

    Nadat ik mijn baan in het basisonderwijs heb opgezegd, ben ik nu bezig met het oprichten van een online bedrijf via affiliate marketing. Van daaruit hoop ik kennis over online marketing op te bouwen zodat ik mensen hierin kan trainen en coachen. Been there, done that, zeg maar.

    Allemaal nieuw voor mij en heel spannend, maar heel blij dat ik uit een situatie ben gestapt die voor mij niet meer goed was.

    Groetjes, Nicolette

 2. Margot

  Dank je wel voor deze blog! Hij helpt met hoe ik kan nadenken over of ik goed zit of niet. Moet bekennen dat ik al jaren niet ècht heb nagedacht over waarom ik werk waar ik werk (in elk geval niet dieper dan ’tijd voor iets anders. Dit lijkt wel leuk, hup dat ga ik doen’). Daar ga ik eens even voor zitten 🙂
  En tja dat verlangen, ik merk dat ik het heb naar anders dan wat het nu is maar hoe laat je dat landen? Het fladdert alle kanten op bij mij, dus dat is de eerste vraag waar ik maar eens mee bezig ga. Mezelf helpen om mijn verlangen te vangen. Ik bewaar je post als inspiratie!

  • Nicole Offenberg

   Graag gedaan! En laat dat verlangen rustig even fladderen. Het landt uiteindelijk wel ergens 😉 Succes en plezier met nadenken!

   • Margot

    Dank je! Ik ben wel nieuwsgierig naar waar het verlangen gaat landen 🙂 Merk in elk geval dat me door daar mee bezig te zijn al allerlei dingen beginnen op te vallen die eerder niet opvielen. Dat is al winst op zichzelf.

    • Nicole Offenberg

     Mooi! Want daar begint het: er gaan je dingen opvallen. Schrijf ze op. Je hoeft er niet meteen iets mee. Ga de rode draad ontdekken in je verlangen en wat je daarin tegenkomt. En kijk over een tijdje wat je hebt ontdekt.

 3. Pauline

  Hallo Nicole,

  Ik kwam zojuist via fb bij deze blog en site uit. Ik heb de conclusie getrokken dat mijn ladder (al heel lang) tegen de verkeerde muur staat (in loondienst) en dat ik de introverte persoon ben van het vierkantje zal en moet door het rondje ;). Ook heb ik besloten dat dit het NIET is. Wat precies dat wel? Daar ben ik nog niet achter. Voor nu bedankt voor je inzichten.
  Groet,

  • Nicole Offenberg

   Graag gedaan, Pauline. En wat je dan wel wil. Ga op zoek, laat je daarin niet gek maken door anderen. Bedenk wat jij wil en bepaal zelf je eigen voorwaarden die voor jou goed werken. Laat dat altijd het uitgangspunt zijn. Heel veel succes!

Reageer