Een inzicht? Je hebt er niks aan

Ik moet altijd een beetje lachen als ik mensen na een training hoor zeggen: ‘ik heb zoveel inzichten gekregen; echt een mega doorbraak’.

Leuk, denk ik dan, en nu?

Welke training volgde jij onlangs? Had je een doorbraak? En wat deed je met de inzichten?

Je ziet het al aan mijn taalgebruik: wat deed je. Doen. Want dat deel vergeten we nog wel eens. 

Want leuk: een inzicht. Wat zeg ik? Geweldig. Zijn we klaar? Nope. Sterker nog, je begint net. Een inzicht is het gemakkelijkste deel van verandering. Belangrijk, maar het is slechts het begin. In feite stelt het niets voor als je er geen gevolg aan geeft. Een inzicht is nieuwe kennis. Maar kennis betekent niets als je er niets mee doet.

Inzichten doe je op allerlei manieren op. Tijdens een training, tijdens coaching, maar ook als je van de trap af naar beneden loopt of met iemand in gesprek bent. Ze liggen overal voor het oprapen, die inzichten. Ineens ontdek je iets dat je niet eerder zag. Ineens is er die aha. Maar… als je op dat punt stopt, is je inzicht slechts een rimpeling in de vijver. Na verloop van tijd zie je er niks meer van. Een hamer aanschaffen omdat je dacht dat je wilde timmeren, maar die je nooit gebruikt, want timmeren doe je niet. Een kookboek kopen om gezond te eten zonder er ooit maar één recept uit te gebruiken. Leuk voor in je boekenkast waar de kennis onder het stof verdwijnt.

Het echte werk begint NA de doorbraak. En dat is het minst sexy deel dat ook nog eens heel oncomfortabel kan zijn, vandaar dat je vaak afhaakt. Want al heb je dat inzicht in de tas, je gewoontes en je gedrag zijn nog niet uitgedaagd, laat staan veranderd. Die zitten nog in je systeem. Flink ingesleten in een diepe groef… en daar moet je zien uit te klimmen. Dat is hard werken. En minder leuk, want nu komt het er echt op aan, met vallen en opstaan. Als inzicht het papier is, is transformatie de praktijk. Want bij je nieuwe inzicht hoort een nieuwe manier van kijken én ander gedrag aan de buitenkant. Consequent. Consistent. Met 100% Commitment. Zie hier waarom ik niet geloof in een quick-fix aanpak van duurzame veranderingen. En zie hier waarom veel mensen afhaken en niks meer doen met die mooie trainingen die ze gevolgd hebben.

Een inzicht alleen heeft namelijk nog geen wortels.

Die groeien alleen als je er gedrag van maakt. Een gewoonte. Verandering vraagt van je dat je veerkracht opbouwt. Zodat je stevig staat en die hardnekkige overtuigingen van jezelf die als een boemerang terug kletteren wel aan kunt. Want je gaat terugvallen in de groef van oude overtuigingen. Ze slaan je zeker nog een aantal keren flink om de oren. Ga maar na. Welk inzicht deed jij onlangs op? Heb je dit vertaald naar gedrag? Anders doen? Andere actie? Een nieuwe gewoonte?

Staar je dus nooit blind op een inzicht. 

Nou, vertel maar, welk inzicht heb jij omgezet in nieuw gedrag? En echt, wees daar apetrots op want iedereen die ooit een grote verandering heeft doorgemaakt, weet hoe lastig dat is.

Ja, leuk verhaal, Nicole… en jij zelf dan? 

Deze vraag stellen klanten ook wel eens en ik ben niet te beroerd om ‘m te beantwoorden, dus, lees gerust nog even verder als je daar nieuwsgierig naar bent 🙂 Of als je daar helemaal niet geïnteresseerd in bent, stop dan hier en ga aan de slag met een inzicht dat je onlangs opdeed en kijk hoe je daar in je gedrag een gevolg aan kunt geven: welke acties kun je ondernemen vanuit wat je nu weet? Consequent. Consistent. En hoe ziet je commitment er in de praktijk uit? (Succes!).

Mijn belangrijkste inzicht was dat ik fysiek niet goed bezig was. Op reis kwam ik erachter. Ploegend op een berg in Canada. Het confronteerde me met de ik-ga-echt-morgen-sporten-smoes. Ik was er zo klaar mee: m’n smoezen, de excuses, het gebrek aan conditie en energie. Inzicht: dit moet anders, ik moet en wil meer bewegen. Niet lezen over meer bewegen (duh), niet 20x op een blaadje opschrijven dat ik ’t wil, maar doen.

Sinds begin vorig jaar heb ik dit inzicht met hulp, want zelf lukte me dat niet, omgezet in actie en inmiddels is het nieuwe gewoonte geworden. Ging dat net zo gemakkelijk als ik het nu in deze ene regel vertel? Welnee, totaal niet… Ik zei het al: het echte werk, het minst sexy deel begint, ondanks de coole sportkleding, na het inzicht. Denk aan: vette spierpijn. Vloekend ‘s ochtends m’n bed uit komen om mezelf naar de sportschool te duwen. Zuchtend en steunend ‘een plank’ doen en van die verschrikkelijke ‘burpees’. Niet met een paar van die laffe pogingen die ik normaal in huis had, maar met een sessie van 150 stuks verdeeld over een uur, aangevuld met een serie onbegrijpelijke apparaten die je knieën na drie seconden laten verzuren of je met Lucky-Luke-benen (lees O-benen) de deur uit laten lopen vanwege de beweging van het apparaat.

Jak!

In gedachten mopperde ik op de trainers. Zonder de afspraken in m’n agenda, zonder mijn commitment aan de aardige trainers én mijzelf was ik afgehaakt. Ja, ik voerde ‘fijne’ gesprekken in m’n hoofd: ga ik wel of niet door? Maar… na die eerste maanden van doen werd het beter. Leuker zelfs. Ik ging er anders naar kijken; ik raakte overtuigd van dat het wél kon. Wie had dat gedacht? Vrijwillig naar de sportschool? Ik ben nu bijna anderhalf jaar verder en het heeft ongelooflijk veel veranderd voor me. Ik zoek nu zelfs op reis de gym in het hotel of een sportschool op. Geen trainer die nog zegt dat het moet. 

Huh? Vijf jaar geleden had ik je ronduit uitgelachen als je voorspeld had dat ik dit nog eens zou doen.

Genoeg over mij. Terug naar jou.

Ga eens na: welke inzichten deed je op tijdens recente trainingen, coaching of terwijl je onder de douche stond of een mooi gesprek met iemand had. Over jezelf. Over je verlangen. Over je bedrijf. Over je werk. Over iets dat je heel graag wilt of niet meer wilt. Schrijf die maar eens op. En doe iets moois met die inzichten. Verzamel ze. Kijk ernaar. Kies er eentje uit. En kies iets uit dat je écht heel graag (anders) wilt en bedenk welk gedrag, welke actie, nieuwe gewoonte er bij je inzicht en verlangen hoort. Gedrag dat bijdraagt aan het wortelen van dat inzicht. En ga doen. Aan de slag. Hup. Begin klein, héél klein als het moet, maar begin.

En wees apetrots dat je deze keuze maakt: je bent het inzicht voorbij. 

 

Zin in meer frisse verhalen met prikkelende nadenkvragen over verlangen, kiezen, durven, doen? Zodat jij leeft en werkt op jouw voorwaarden? Meld je aan en ontvang voortaan mijn blogs, podcasts en video’s. Door je aan te melden geef je toestemming je gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.

dit veld niet invullen s.v.p.

2 Reacties

 1. Marleen

  Ja, helemaal mee eens!

  Enne… over die trainingen: in een goede training heb je op 1/4e al dat mooie inzicht.
  In dat andere 3/4e deel zou je bezig moeten zijn om dat inzicht verder in te trainen. Zodat je het meer eigen maakt en kunt.

  Als je daarna in opdrachten ondersteuning krijgt, met deadlines en feedback, ga je het ook nog eens doen.

  En daarna… blijven toepassen en reflecteren op wat je doet.
  Hard werken dus 🙂

  • Nicole Offenberg

   Inderdaad: het is precies zoals jij het beschrijft. Dank je wel!

Reageer