Ken jezelf. Ken je geschiedenis
Ik wilde niet meer.
Dode woorden. Dode taal.
“Femina. Feminam Feminae. Femina.”
Ik stampte de woorden uit m’n hoofd. Maar zag er het nut niet direct van in.
“Ik wil dat vak niet meer” zei ik toen het op kiezen aan kwam.
Mijn enthousiaste docent Latijn overtuigde me om het vak niet te laten vallen.
Nog altijd ben ik blij dat ze dat deed. Ieder van ons heeft wel iemand gehad die net die ene zin uitsprak die je nodig had.
Gaandeweg leerde ik de rijkdom van deze dode taal kennen die helemaal niet dood is als je verder kijkt. Ik dook in kunstgeschiedenis. Ging Spaanse Taal en Letterkunde studeren. En deed bijvakken bij Klassieke Oudheid en leerde: geschiedenis leeft.
Als je niet weet waar je vandaan komt, leef je zonder wortels. Geschiedenis helpt je te begrijpen. Wat er nu is. Wie je nu bent.
We zijn tegenwoordig druk met systemisch werken maar kijk eens verder dan dat. Ja, gerust duizenden jaren… naar de Romeinen. Dat wat ze achterlieten vooral aan verhalen. Verhalen die inzicht geven in onszelf. Je dacht toch niet dat deze tijd de enige is waarin mensen over zichzelf nadachten?
In Rome vind je op elke straathoek geschiedenis. En Rome dwingt je na te denken over je geschiedenis. Je eigen verhalen. Zeker als je een vrouw bent. Want in de Romeinse tijd hadden vrouwen geen rol, tenzij als giftige schoonmoeder die de keizers influisterden hun vijand te vergiftigen.
Die vrouwenrol mag in ere hersteld worden. Want vrouwen hebben een verhaal. We zijn alleen te bescheiden om dat verhaal te vertellen. We pakken te weinig dat podium. Een verhaal over inzichten, over jou, je geschiedenis waarin zoveel rijkdom zit juist ook voor anderen. Vol universele thema’s die ons doen nadenken.
Ik smul van de mythen en tegelijkertijd wordt het hoog tijd die mythen te ontmaskeren. Die verhalen die ons belemmeren in ons hoofd. Die klassiekers die ervoor zorgen dat je zegt: ‘ach, mijn verhalen zijn niet zo interessant…’ En ja, dat geldt natuurlijk ook voor mannen. Voor iedereen die zich laat tegen houden door die mythen in je hoofd.
Welke klassieker in jouw hoofd houdt je tegen? Hoe beinvloeden die mythes die jij jezelf vertelt jouw gedrag en je keuzes?
Terwijl juist dit de tijd is voor verhalen die raken en verbinden. Carpe podium. Mythes weg. Maskers af. Laat je kennen. Van binnen naar buiten. Laat je zien. Het wordt hoog tijd.
Foto: Forum Romanum