Het verschil maken of het verschil zijn…

...that's the question

Iedereen wil het verschil maken.

Maar wil je ook het verschil ZIJN?

Degene die er net buiten valt? Degene die anders denkt over wat er gebeurt? Degene die het net even anders ziet? Of degene die er ineens buiten wordt gezet?

Omdat je anders doet, denkt, reageert? Net even niet zo leuk? Niet passend binnen het straatje.

“Oeps, je bent toch niet boos?”

Stevig en duidelijk interpreteren we bij vrouwen vaak als boos en boze vrouwen zijn eng. Check social media maar. Helemaal als je leest wat vrouwen wel en niet horen te zijn en te doen.

Hoe-het-hoort all over the place.

Ook in vrouwenbubbels en vrouwengroepen word je soms heel subtiel duidelijk gemaakt wat wel en niet hoort, maar “wees vooral jezelf” terwijl elk verschil lijkt te zijn weggepoetst of het gesprek erover niet gevoerd kan worden.

Yep, er is nog een hoop te doen. Op een heleboel terreinen. Check je eigen terrein. Jouw straatje. Of heb je dat keurig netjes schoon geveegd? Zodat elk verschil is weggepoetst? Of hou jij je eigen verschil voor je? Doseer je het een beetje naar buiten want stel je voor dat….

Durf het ongemak op te zoeken. Verschil kan ongemakkelijk voelen.

“Uiteindelijk kan de kennismaking met het ongemakkelijke je ook inspireren”.

Deze zin pik ik even uit een interview met Adriaan van Dis. “Ons brein is groot genoeg om met al die tegenstellingen om te gaan.”

Ik leerde dit jaar tijdens een bijzondere training: in een groep ga je altijd op zoek naar het verschil, want verschillen kunnen onveilig voelen, maar in deze training zag ik ook wat er gebeurt als je dat verschil letterlijk bespreekbaar maakt én er laat zijn.

Comfortabel zijn met het verschil, van jouzelf en de ander, leidt pas tot echte verbinding.

Het vraagt van je dat het verschil er mag zijn en dat jijzelf ook dat verschil voluit durft te zijn, wat anderen daar ook van vinden. En vanuit dat verschil op durft komen dagen en dit niet onder de mat te vegen.

Het verschil durven zijn én laten zien om vervolgens het verschil te maken.

Het is een van de krachtigste en meest moedige keuzes die je kunt maken.