Hoe radicaal zorg jij voor jezelf?

Dag school, dag school, daar ben ik weer!
Ik heb de punten aan m’n potlood geslepen.
Want ik heb allang begrepen:
Langer luieren kan niet meer, laaanger luieren kan niet meer.

Een tekst uit Noord Korea?
Welnee, ik zong dit als klein meisje na elke vakantie op school.
Braaf. Uit volle borst.

Benieuwd hoe ‘ie klinkt? Klik dan hieronder.
(ik wil ook wel eens wat anders zingen dan de Matthaus Passion van Bach).
Enne… zing gerust mee.

Ja, je merkt ’t al. Die tekst zit er nog goed in.
Hard werken word je al vroeg geleerd. Luieren doe je met mate en alleen in je vakantie.

Misschien lach je er om, maar wanneer heb jij voor het laatst geluierd?
Echt?
En wanneer heb je voor het laatst jezelf aangescherpt?
Nou?

Je energie is het belangrijkste dat je bezit.
Zonder je energie ben je helemaal niets.
Je hebt van die dagen dat je je bed uitspringt als een zonnetje.
En er zijn dagen waarop de eerste stap voelt als lopen door stroop.

Stephen Covey noemt het in zijn 7 habits of highly effective people:
Houd de zaag scherp.
De zevende gewoonte die onmisbaar is als je je goed wilt blijven voelen.
Jezelf wilt opladen. Duurzaam resultaten wilt blijven boeken.
En die dingen wilt doen die belangrijk voor je zijn.

Veel van wat we doen, doen we omdat het op ons afkomt.
We reageren op vragen van anderen.
Verzoeken van klanten.
Uitnodigingen van vrienden en familie.
Naast alle dagelijkse dingen die óók onze aandacht vragen.

Maar die ene categorie waarvoor je helemaal zelf in beweging moet komen, is de zorg voor jezelf. Ga maar eens na: hoe gedisciplineerd je kunt werken aan de vragen van een ander, zo laks kun je zijn als het gaat om de aandacht voor jezelf.

Radicaliseren hoef je wat mij betreft maar in één ding:
Radical selfcare.
Radicaal zijn in de zorg voor jezelf.
Voor je lijf, je hart, je hoofd en je ziel.
De hele mens dus. Zoals Covey dit zo mooi noemt in zijn 7 habits.

Op deze vier terreinen hoor je jezelf elke week scherp te houden.
Vóór alle andere acties, plan je deze zaken als allereerste in je agenda.
Ja, je leest het goed: als allereerste.

Dus niet al sjoemelend in die overvolle agenda nog even -o ja- wat dingetjes voor jezelf er tussen frommelen. Nope.
Elke week die zaag scherp houden. Dat is persoonlijk leiderschap.

Maar ja, de meesten van ons staan voortdurend ‘aan’.
Gericht op anderen. Prikkels van buiten. Alles wat op je af komt.
Niks geen uit-knop, deur dicht of tijdelijk gesloten.
Je sust jezelf in slaap door te zeggen: maar ik vind zoveel dingen leuk.
Tuurlijk.
Maar ook van leuke dingen dien je op te laden.
De een misschien meer dan de ander.
Ik wed dat jouw telefoon vaker aan de oplader ligt dan jijzelf.
En dat je soms naar jezelf kijkt als een hamster die in een rad hard achter zichzelf aanrent.

Luieren dus. De punten van je potloden aanscherpen.
Dus hier komen ze: de vier terreinen. Neem ze stap voor stap maar eens door.
Zo houd je het leuk voor jezelf.

1-Fysiek
Deze gaat over zorgen voor je lichaam: van binnen én van buiten.
Goede voeding en beweging.
Eet jij nog wel eens iets groens of iets dat op fruit lijkt en niet uit een flesje komt?
En hoe staat het met je slaap en beweging?
Mooi. Je weet wat je te doen staat.
Eén actie voor komende week. Nu inplannen.
Ik wacht wel even. En ik doe met je mee.
Want het eten van groene dingen is niet mijn sterkste kant.
Dus als je nog een tip hebt voor een groene smoothie hebt die wel lekker is…
Plaats ‘m in de comments.

2-Sociaal-emotioneel
Deze gaat over je hart: je relaties met anderen.
Zie je je vrienden nog wel eens?
Spreek je je partner nog wel eens over iets anders dan de kinderen, de agenda of de vuilnisbak? En met wie zou jij wel weer eens willen bijpraten of lachen?
Je weet ’t wel. Er komt nu vast een naam bij je op.
Mail of bel deze persoon!
Nu. Vandaag nog.
Goed. Da’s er weer een.

3-Mentaal
Deze gaat over je hoofd. Over leren.
Jezelf aanscherpen. Nieuwe kennis en relevante ervaring opdoen.
Jezelf bij de tijd houden en vernieuwen.
Lees je nog wel eens iets meer dan een facebookpost of een tweet?
Een boek bijvoorbeeld?
Over je vak?
Hoe staat het met je kennis? Is ‘ie nog up to date?
Je dacht toch niet dat je er was met die ene jaarlijkse workshop waar je vooral naar toe gaat om te netwerken of de hapjes te proeven?
Wat wil jij deze week doen om jezelf up-to-date te houden of aan te scherpen?
Ja, een slimme documentaire kijken reken ik ook goed.
Zo leuk kan het zijn, denk maar eens goed na.
En zet die ene actie op je lijst voor komende week.

4-Spiritueel.
Deze gaat over voeding voor je ziel.
Betekenisgeving.
Nee, en nou niet wachten tot ’t universum van alles voor je regelt.
Dat moet je toch echt zelf doen.
Doe jij dingen van betekenis?
Zaken waarvan je voelt: dit gaat ergens over…
En dat is meer dan het ‘liken’ van een de-natuur-moet-blijven-tweet.
Denk aan meditatie, een wandeling in de natuur, iets goeds doen voor een ander.
Stilstaan bij wat voor jou van waarde en betekenis is.
Juist die zaken die goed voelen omdat er sprake is van verbinding en betekenis.
Dat zijn de dingen waar je het uiteindelijk voor doet.
En die geven je een enorme energieboost.

De meesten van ons besteden aandacht aan één van deze vier.
Welke is dat bij jou? Welke zit er al goed in?
En welke verwaarloos je?
Let wel: alle vier samen zorgen ze voor ultieme voeding.
Die energie die je nodig hebt. Elke week.
Iets waar alleen jij voor kunt zorgen.
Radicaal.

Bedenk elke week één mooie actie op elk van de vier terreinen.
En doe ze ook. Kies vooral die dingen waar jij blij van wordt.
Ik beloof je energie én een goed gevoel.
Het hele jaar door.

En laat me weten wat jouw acties zijn.
Plaats ze in de comments.
Dan houden we elkaar scherp.

Meer lezen over eigen keuzes maken, leiderschap, trouw zijn aan jezelf, leven en werken op je eigen manier? Meld je aan en ontvang voortaan de blogs, podcasts en video’s in je inbox. Met hierin volop inzichten, nadenkvragen en af en toe een linkse directe zodat jij werk maakt van je verlangen en keuzes.

dit veld niet invullen s.v.p.

27 Reacties

 1. Karen

  Hoi Nicole, ik doe de sport en voedselkant goed – maar ik zit me vaak achter de tv af te vragen wat ik daar eigenlijk doe. Het is voor de gezelligheid, maar uiteindelijk heb ik amper met mijn briljante vent gesproken. Dat wordt mijn eerste actie: minder Netflix, meer lachen met m’n man.

  • Nicole Offenberg

   Goede actie, hoewel Netflix ook heel verleidelijk is. En als je nu eens Netflix kijkt met je briljante man? Kijken naar iets waar je samen om kunt lachen? Combineren kan natuurlijk ook. Maar goed, voor komende week ga je eerst maar eens praten met die briljante vent van je. Veel plezier!

  • Nicolette

   ? De zon geeft altijd energie. Ik geniet van de warmte en mooie luchten bij zonsopkomst en als die weer ondergaat. Daar laad ik van op. Gelukkig is deze energiebron altijd (oké, niet bij regen en bewolking) aanwezig en is gratis! ?

   • Nicole Offenberg

    Hi Nicolette. Mooi: de zon is gratis! Zo is dat. Je hoeft hem alleen maar te zien en op te vangen (en dan kun je er zelfs nog zelf energie van maken en aan verdienen 😉

 2. Marcel Lahaije

  Voeding en beweging staan voor mij op de eerste plaats. Zonder een goed geoliede machine gebeurt er niks. Je kunt de mooiste auto hebben maar als je er geen benzine in doet komt hij niet van z’n plaats. Elke dag minimaal 1 uur sporten (en wandelen tel ik niet mee). Tip voor een gezonde smoothie heb ik ook voor je. Gember, zwarte bonen, avocado, spinazie, blauwe bessen, scheutje olijfolie, schepje eiwitpoeder, water en blenden maar. Enjoy! XO

  • Nicole Offenberg

   Hi Marcel. Ja, dat doe je goed. En dank je wel voor het recept. Ik ben alleen geen liefhebber van spinazie. Maar vooruit, als jij ’t zegt, wil ik deze wel eens uitproberen!

 3. Mandy

  Een appel, ananas en spinazie in de blender. Wat water erbij, heerlijk!!

  • Nicole Offenberg

   Dank je wel voor je tip, Mandy! Kan ik de spinazie ook weglaten?

 4. Marga

  Ik maak meestal deze smoothie is te doen, beloofd. Spinazie, banaan, avocado, limoensap, groene appel en amandelmelk.

  • Nicole Offenberg

   Hhm. Klinkt goed, op de spinazie na. Maar als jij belooft dat deze lekker is… 🙂

   • Wilma

    Ze willen je aan de spinazie, dat is duidelijk. ?

    • Nicole Offenberg

     Hahaha, ja, ik ben bang dat ik er niet onderuit kom 😉

     • Christine

      Het kan ook met…jawel..boerenkool! Alleen in de winter natuurlijk en rauw in je smoothie. Doe ik er wel een banaan bij en soms ook avocado…Beter dan spinazie?

     • Nicole Offenberg

      Ha, de moeite waard om uit te proberen! Maar dan wel met banaan er bij.

 5. Karianne

  Ha Nicole, Super blog weer. Ik besteed de laatste vier maanden meer aandacht aan het scherp houden van mijn zaag dan in tijden. En dat voelt inderdaad super goed! Beter voor mijn omgeving zorgen (lees: een opgeruimd huis en kantoor) helpt trouwens ook enorm. Groene smoothies drink ook meer voor de goed dan voor de lekker, maar vorige week heb ik deze ontdekt en die vind ik wel echt smakelijk. Wel met spinazie, maar dat is niet overheersend. Ik maak de helft en gooi gewoon alles in een blender met wat extra water erbij. Alvast een fijn weekend! http://www.renskroes.com/green-monster/

  • Nicole Offenberg

   Hoi Karianne. Wat goed dat je bewust werkt aan het scherp houden van de zaag! Dat voelt goed en daar doen we ’t uiteindelijk voor 🙂

 6. Leonie

  Mijn favoriete groene smoothie die wél lekker is:
  Banaan (Rijp, met spikkels)
  Mango
  Spinazie
  Sinaasappelsap (goed opletten of je er 1 hebt die een beetje zoet is… anders kun je die beter laten zitten en een klein beetje water toevoegen)

  That’s it. Jammie!

  Sinds 1 Januari heb ik iedere dag minstens een half uur gesport. Ik kan me nu niet meer voorstellen dat niet te doen.
  Vanochtend door het bos gerend. In the middle of nowhere kwam ik een kapelletje tegen. Met daarin een prachtig ingerichte stilteruimte. Engeltjes, fonteintje, boeken van Roemie, de bijbel, andere mooie spirituele teksten… Er was niemand. In de prachtige stilte (nog bezweet van het hardlopen) heb ik daar gemediteerd… Heerlijk. Lekker. ❤

  Ik ben het liefste in een omgeving in de natuur, met weinig toegang tot het internet. Vorige week in Slovenië liep ik 2 uur per dag buiten, bracht veel tijd door met familie. De tijden die ik werk zijn dan veel efficiënter, ik voel me veel rustiger, meer verbonden en helderder.

  Zodra ik “off the wagon” val, ongezond eet, niet sport, buiten ben en niet mediteer, gaat het voor mij volledig fout. Ik schiet dan makkelijk in een soort “life sucks, especially for me” modus. Ik voel me enorm onrustig, een beetje dood en ongeïnspireerd.

  • Nicole Offenberg

   Wat mooi, jouw rondje door het bos! Ik zie het zo voor me. Dat is puur opladen!
   Goed om te lezen dat je merkt wanneer je juist niet goed voor jezelf zorgt. Ook dat kan er helaas soms zo insluipen.
   Super dat sporten een gewoonte is geworden. Sinds een jaar of twee zumba ik elke week. Een keer niet gaan voelt dan niet lekker. Mooi hoe dat dan ook een gewoonte wordt. Geniet van wat je doet, Leonie! En dank je wel voor het delen.
   Ps. Ik moet me blijkbaar toch echt over die spinazie heen zetten 😉

 7. Ilse

  Je blog komt als geroepen. Goed om ze alle vier van de zaag van Covey weer eens te lezen. Ik twijfelde of ik morgenavond naar een concert ga waar mijn nichtje viool speelt. Waarom? Ach, je kent het wel. Moe van al het doen, doen, doen en voor andere mensen van betekenis zijn. Maar het is wel lang geleden dat ik mijn nichtje gezien heb. Dus ja, ik ga een kaartje regelen!

  • Nicole Offenberg

   Klinkt goed, Ilse! Veel plezier!

 8. Wilma

  Ik zorg voor goed en gezond eten. Voel me dan echt beter. Minder troep, meer eerlijk voedsel. Yoga essentieel, maar ben soms te laks in thuis ook doen. Voor mij werkt ook: niet teveel indrukken, informatie en mensen. Dan gaat mijn hoofd tollen. Tekenen helpt, is een vorm van naar binnen gaan en meditatie. Ik wil echt meer naar buiten, doe ik te weinig. Tv is een killer voor me, verleidelijk na een dag werken. Hoe houd ik mezelf scherp op naar buiten gaan, om te wandelen bv?

 9. Klara

  De hele zaag nog eens even doorgelopen naar aanleiding van je blog. Op alle fronten heb ik hieraan gewerkt het afgelopen anderhalf jaar. Mede dankzij jouw begeleiding op de minder scherpe kanten van mijn zaag is alles nu veel beter in balans! Als eerste meer tijd voor mezelf en ook echt in de agenda. Goede voeding vanzelfsprekend, en sinds vorig jaar geen suiker meer. Veel vaker aan de wandel en meer tijd voor man, familie en vrienden. Het voelt geweldig!

  • Nicole Offenberg

   Wat goed dat je de zaag nog eens langs bent gelopen. Goed om dat te blijven doen. En zo ontdek je meteen dat je al een aantal goede acties hebt ondernomen. Fijn om te horen, Klara!

 10. Sylvia

  Nicole!

  Hoe doe je dat toch iedere keer… het is alsof je in mijn hoofd en leven kan kijken. Heel apart. Ik wil het allemaal, maar toch komt het er niet van. Misschien is dat het wel… dat ik alles wil… Afijn. Tijd om te herijken.

  Ik ga deze blog vanavond nog eens op mijn gemakje lezen, mijn agenda erbij pakken en de blender weer eens vanuit het stof vissen. Bedankt voor alle receptjes reageerders!

  • Nicole Offenberg

   Sylvia! Alles willen is niet altijd handig. Benieuwd welke zelfzorgacties je onderneemt. De blender afstoffen is al vast een goed begin.

 11. Elisabeth

  Mooi hoor, mixed media in je blog! Selfcare komt er nooit van als het niet radical is, heb ik de afgelopen jaren geleerd. Want als je zelf je lot kiest kan het raar voelen om daarvan vrij te nemen.

  Maar dat wordt anders. Morgenavond een avond vrij. Alleen. Lekker zwijgen. Eten ook denk ik. En bioscoop. Woehoe! Ga ik vaker doen, weet ik nu al.

  • Nicole Offenberg

   Lekker zwijgen, heerlijk! Ja, soms moet je radicaal zijn. Ik wens je een hele fijne avond, Elisabeth!

Reageer