Verlang jij ook zo naar meer kattenfilmpjes?

‘Eigenlijk was ik een hele goede psychologe geworden, als….’ Ze sloeg haar lange haren naar achteren. Haar kettingen rinkelden. ‘Maar ja… dat kan natuurlijk nu niet meer, he’. ‘Er kwamen kinderen. Mijn man had een drukke baan. Hoe had ik ooit een studie kunnen doen?’ Ze zuchtte diep en staarde uit het raam. Nee, het leven was haar niet gunstig gezind.

Wat valt je op aan deze tekst? Hoe is het taalgebruik van deze vrouw? ‘Eigenlijk’. ‘Er…’ ‘Mijn man. De kinderen’. ‘Als…’
Juist.

Een mooi staaltje slachtoffergedrag. Passief taalgebruik. Wijzen naar anderen. Mogelijkheden uitsluiten. Gemakkelijk te herkennen.

Nee, zo zijn wij niet. Jij en ik. Wij maken weloverwogen keuzes. Klagen nooit over anderen die ons van onze daden weerhouden. Wij zijn verantwoordelijke mensen. Wij doen altijd wat we willen. Onze week is gevuld met interessante, altijd hele belangrijke dingen waaraan we graag onze kostbare levenstijd besteden.

Eeeh. Mmm, nou. Nee?

Natuurlijk niet. Ook wij doen dagelijks allerlei zinloze dingen. Waarom heb je anders een facebookaccount? Ik hoor je sputteren: je wilt echt graag weten hoe het met al die 356 vrienden gaat. O ja? Wees eerlijk. Het enige dat op je tijdlijn langskomt zijn zonsondergangen, kattenfilmpjes, foto’s van etende mensen die je niet kent, workshops die altijd ‘whoop-whoop’ zijn uitverkocht (#zinin!) en quotes die je allang kent. Maar ja, je blijft kijken en klikken. Gewoontegedrag. Het zijn allemaal gewoontes. Als kauwgom voor onze geest. Eigenlijk houd ik niet van kauwgom. Jij? Hoor je ‘t? Ik zei ‘eigenlijk’.

En toch kauwen zinloze dingen soms zo lekker weg. Net als een stuk chocola trouwens of salmiakdrop. We zijn eraan gewend. Zonder het in de gaten te hebben, stoppen we ze achteloos in onze mond. Gewenning. Gewoonte. Toch zijn we er ooit aan begonnen: Facebook of kauwgom. Die eerste stap (ja, keuze) naar een gewoonte die toen nog geen gewoonte was.

Bewust keuzes maken? Welnee. Is dat erg? Mwah.

Het wordt pas erg als je de belangrijke keuzes die je had willen maken uit het oog bent verloren. De vervlogen dromen. De vergeten verlangens. Ja, ook als je die onder de mat schuift, gaan ze rotten en etteren. Weer een dag voorbij. En wat heb je gedaan? Weer een jaar voorbij en wat waren je hoogtepunten? Is dat niet waar het om gaat?

Waar sta je nu? Ben je daar waar je wilt zijn?

Hoe zit het met de keuzes die je had willen maken? Woon jij in de plaats waar je wilt wonen? Of ben je er toevallig verzeild geraakt? En denk je nu dat je er nooit meer weg kunt? Heb jij het werk of bedrijf dat je leuk vindt en waar je voldoening uit haalt? Droom je niet stiekem van iets anders, maar… (ja, zeg het maar). En als er iemand naast je zit op de bank, heb jij die zelf gekozen? Ik mag hopen van wel.

Vertel jezelf niet het ‘als… dan’ verhaal. Als ik toen maar … dan had ik… Waar je nu bent, is jouw keuze. En geloof me ik weet als geen ander hoe ‘het leven’ roet in je plannen kan gooien. En je hoeft van mij niets te ‘worden’ of te zijn wat je nu nog niet bent. Stel jezelf alleen maar de vraag: waar ben ik nu en maakt me dat blij? Is het antwoord op die laatste vraag: ‘nee.’ Dan is het aan jou. Dan heb je grofweg twee opties.

1- Gooi je verlangens over de schutting en we praten er niet meer over. Stop met die ‘my-poor-life-excuses’. En maak ook geen trip down memory lane waar je met pijn terugkijkt naar vergooide kansen en nooit gemaakte keuzes. Ga niet terug naar wie je was. Gisteren bestaat niet meer. Ga naar nu. Naar degene die je nu bent. Wees daar en vertrek vanuit die plek. Maak die reis die je al zolang wilt maken. Zet die stap die je wilt zetten (wat kan je nu echt gebeuren? Echt?).

2- Of kijk simpelweg hoe je blij kunt zijn en wat je daarvoor nodig hebt.
Gewoon. Vandaag. Wat komt er dan in je op?

En als je nu uit de grond van je hart antwoordt ‘een kattenfilmpje’.
Dan is dat prima. Het is jouw keuze.

Wil je meer lezen over eigen keuzes maken, leiderschap, leven en werken op je eigen manier? Meld je aan en ontvang voortaan de blogs en video’s in je inbox. Met hierin volop inzichten, nadenkvragen en af en toe een linkse directe zodat jij werk maakt van je verlangen en keuzes.

dit veld niet invullen s.v.p.

4 Reacties

 1. Revlie

  oh Nicole wat een HEERLIJK blog weer. #zinin, ik proestte bijna mijn koffie over mijn macbook, en bedankt :). Maar heerlijk hoe je schrijft, zo’n eye opener, ook al ben ik heel goed op weg, kan ik toch nog wel eens ‘eigenlijk’ vinden als ik maar dit en had ik maar dat. aha! thanks voor de mooie spiegel <3. (ga ik nu weer verder met editen van mijn video, want JAAAAAA die 12-weekse eclass is al behoorlijk op weg :D).

  • Nicole Offenberg

   Dank je wel, Revlie #lovemyjob (dat had er ook nog kunnen staan 😉

 2. Monique Helfrich

  Mooi mooi mooi en RAAK! Ik ben weer ff lekker door elkaar geschud en nu doorrrrrrr……

  • Nicole Offenberg

   Ja, hup door. Liever Spaans oefenen dan kattenfilmpjes kijken 😉

Reageer