Waarom je arrogant, irritant en hoekig mag zijn

‘Wil je…?’ ‘Nee.’

Ik weet soms al wat ik wil, voor de ander is uitgesproken. Stom? Ja. Irritant? Heel erg. Vervelend? Voor de ander. Niet voor mij. Ik zeg namelijk heel vaak nee. En natuurlijk weet ik niet altijd wat de ander wil zeggen. Ha, en toch denk ik dat ik dat wél weet.

Ps. Voor degenen die de mensen in mijn omgeving zielig vinden, plaats gerust een steunbetuiging in de comments.

Vervelende eigenschappen schuren. Ze drijven anderen soms tot wanhoop. Maar ze laten ook een kant van jou zien. Het liefst verbergen we deze trekjes. In ieder geval voor de buitenwereld. Laat staan dat we op social media delen: vandaag ben ik weer heerlijk arrogant geweest.

In plaats daarvan delen we mooie quotes op internet. Over hoe we het liefst zouden willen zijn. Want we willen natuurlijk wel sociaal gewenst goed over komen. Ons aansluiten bij de ander. Niet afwijken. Laten zien dat we helemaal niet naar en vervelend zijn. Goede leuke mensen.

Maar we zijn niet allemaal een Dalai Lama. En Steve Jobs had ook nare trekjes. En nu ik dit zo schrijf, denk ik dat de Dalai Lama ook maar gewoon een mens is. Met goede én minder goede eigenschappen.

In sollicitatiegesprekken krijg je altijd de standaardvraag: wat is je slechtste eigenschap of ontwikkelpunt? Op die vraag antwoorden de meesten van ons: Ik ben soms ongeduldig. Dat is tenslotte een geaccepteerde slechte eigenschap. Bweh. Wat zegt dat nou helemaal? Zeker als je er geen voorbeeld bij hebt?

Stel dat je zou zeggen: Als je mij iets uitleent, krijg je het nooit terug. Ik houd vooral van praten, niet van luisteren.
En ik kom regelmatig te laat op afspraken. 

Oké of je die baan of klant krijgt, laat ik in het midden. Maar hé, now we’re talking. Dan gáát het ergens over. Dan is je interesse gewekt. Wat wordt hier verteld? Wat zeggen deze voorbeelden echt? De ander weet meteen wat hij aan je heeft en het gesprek over wat eronder ligt kan een hele interessante zijn.

Op ons linkedinprofiel zeggen we allemaal dat we creatief, enthousiast en gedreven zijn. Hoe slaapverwekkend.

Wat dacht je van: hebberig, een slecht luisteraar en stronteigenwijs. Klinkt veel spannender toch? Dat geeft je veel meer profiel. En je, vermeld gerust ook die mooie eigenschappen maar wel graag met mooie voorbeelden want creatief en enthousiast zijn natuurlijk ook vage dooddoeners.

Het mooie is: we hebben allemáál eigenschappen die irritant zijn. Maar we doen vreselijk ons best om die te verbergen. We schamen ons ervoor en stoppen die trekjes heel ver weg. Zozeer zelfs dat we er misschien wel nooit over nadenken. En dat is jammer.

Jaren geleden werkte ik samen met een spannende man. Dat wil zeggen, of de samenwerking iets zou worden was nog onzeker. Ik vroeg hem wat zijn meest onhebbelijke eigenschappen waren.

Hoe vervelend kon hij zijn? Welke echt nare trekjes had hij eigenlijk?

Dan kon ik daar tenminste rekening mee houden. Hij keek alsof hij het in Keulen hoorde donderen. Hoezo slechte eigenschappen? De samenwerking is nooit wat geworden.

Maak je slechte eigenschap tot je visitekaartje. Verdoezel hem niet. Mopper er niet langer over. Doe niet net alsof hij er niet is. En bedenk ook eens hoe ver die eigenschap je heeft gebracht. Jouw arrogantie maakt misschien wel dat jij in een crisis effectief een knoop door kan hakken. Jouw ik-kan-geen-nee-zeggen mentaliteit maakt jou tot een hele fijne helper. En je irritante ja-maar-reacties kunnen waardevolle kanttekeningen zijn die een besluit alleen maar beter maken.

Omarm die schaduwkanten. Schaam je er vooral niet voor. Beter nog: lach er om. Dat haalt namelijk de scherpe kantjes er van af. Je vervelende eigenschappen erkennen en herkennen getuigt van zelfkennis en zelfspot. Een ander ziet die irritante kanten toch wel en ontdekt op termijn echt wel dat je niet perfect bent.

Want dat is het grote nieuws: je bent niet perfect, hoe heerlijk is dat? En dat hoeft ook helemaal niet. Breng het in evenwicht. Vertel naast je goede eigenschappen voortaan ook over je irritante trekjes. Geef jezelf en de wereld eens wat meer kleur. Wees niet net als iedereen creatief, gedreven en enthousiast.

Wees een echt mens. Onthul je schaduwkanten. We kunnen ze beter nu ontdekken; dat scheelt je achteraf een hoop gedoe.

Zelfkennis is het begin van alle wijsheid. Jezelf door en door kennen én aanvaarden zorgt ervoor dat je betere keuzes maakt: keuzes die bij jou passen.

Dus ja… je raadt het al. Wat zijn die van jou? Deel ze in de comments, als je durft. En vertel ook wat ze jou gebracht hebben of hoe je er mee omgaat.

Ps. Ongeduldig is verboden.

Meer lezen over eigen keuzes maken, leiderschap, trouw zijn aan jezelf, leven en werken op je eigen manier en op jouw voorwaarden? Meld je aan en ontvang voortaan de blogs, podcasts en video’s in je inbox. Met hierin volop inzichten, nadenkvragen en af en toe een linkse directe. Voor meer vrijheid en plezier in leven en werk.

dit veld niet invullen s.v.p.

98 Reacties

 1. felice veenman

  wat een verfrissend artikel,ik ben een chaoot, ik ben arrogant en bloed-onzeker, wat een waardeloze combi is. En o ja, je kan met me lachen, dat dan weer wel, en ik betaal gerust je pilsje

  • Nicole Offenberg

   En wat een verfrissende en kleurrijke reactie, Felice!

 2. Rita

  Mijn eigenschap is dat ik altijd aan de late kant ben. Als ik commentaar krijg zeg ik: joh, je weet het ondertussen toch en het is alleen maar handig; als ik binnen ben kun je beginnen want dan is iedereen er! En dan kunnen ze dat eigenlijk alleen maar beamen 🙂 Maar ik moet wel toegeven dat het eigenlijk natuurlijk niet netjes is, anderen laten wachten ….

  • Nicole Offenberg

   O, te laat komen… Dat is zo irritant 🙂 dank je wel voor het delen, Rita.

   • Saskia

    Moeten de anderen gewoon op tijd beginnen, dan hebben zij er geen last van.

   • Corinne

    Geweldige blog!!
    Nou… Om te beginnen ben ik bijna altijd en overal te laat, ook als ik echt alles goed gepland heb. Het hoort gewoon bij me 😉 Ik ben nl. ook stronteigenwijs en bepaal in contact met anderen mijn eigen tempo.
    En… (te) kritisch. Ik hou ervan om dingen echt te begrijpen. Anderen vinden me dan wel eens een mierenneuker 🙂

    • Nicole Offenberg

     Ojee, een te laat komer… En ook nog eigenwijs. Mooi! Fijne combinatie 🙂
     Dank je wel voor je compliment, Corinne!

 3. Manou Burghout

  Gaaf stukje en zo heerlijk to the point. Nou daar heb je mijn onhebbelijkheid; ik kan zo “heerlijk” wollig zijn, om de hete brij heen kan hangen als het me te spannend wordt, of juist bruut afhaak. Ik ben daar dan wel weer eerlijk over en anders zie je het wel aan de rode blos op mijn wangen…

  • Nicole Offenberg

   Heerlijk die wolligheid, Manou 🙂

 4. Cristina

  Ik heb faalangst. Als ik 9 heel goede commentaren krijg en 1 slechte, stop ik met alles, want dan kan ik het toch niet. Of zou ik willen, zo eenvoudig is het natuurlijk niet. Ik laat me dus overdonderen. En ik zeg alles wat in me op komt, ik word vaak te eerlijk genoemd.
  Geen van beide eigenschappen heeft me al ergens gebracht. 🙂

  • Nicole Offenberg

   Alles zeggen wat in je opkomt, klinkt alsof je wel heel intuitief bent. En eerlijkheid duurt het langst 🙂

 5. Arjan

  Ha Nicole!

  Weer een goed onderwerp!
  Ik kan tot ergenis toe in mijn werk aangeven wat we allemaal niet gaan doen. Het resultaat is dat het wel altijd helder is wat wel wel gaan doen en daardoor blijft het eenvoudig en effectief. Pure noodzaak om oplossingen te vinden en niet extra problemen te maken. Alleen gaan enthousiasme en keuze niet altijd even goed samen. De waardering komt altijd achteraf….

  • Nicole Offenberg

   Ha Arjan, dat klinkt als een hele strakke eigenschap. Super dat je reageert!

 6. Siri

  Ik kan niet tegen gekwek, gebabbel, geouwehoer om niks, om de stilte te vullen. Levert wél op dat een gesprek met mij vaak wel ergens over gaat, realiseer ik me nu.

  • Nicole Offenberg

   Zo zie je maar hoe nuttig je eigenschap is 🙂

  • Wendy

   Heel herkenbaar, ik vind de persoonlijkheidjes van mensen zo niet interessant! Daaruit onstaan ook vaak dat soort gesprekken he. De was de kiddies het weer bla bla. Pfff. Vind ’t alles behalve aantrekkelijk 🙃😛 het is niet zo dat het een oordeel is om iemand minder te vinden als ikzelf hoor. Het past gewoon niet bij me. Ik omring me graag met wijze stille rustige mensen. Heerlijk ❤️gewoon lekker ZIJN. zonder dat je iemand hoeft te zijn 😉 wendy

   • Nicole Offenberg

    Ja, heerlijk: gewoon stilte en wijsheid om je heen! Ik snap je 🙂

 7. Elsbeth

  Ha Nicole,

  Leuke blog, fijn onderwerp. Ik meen ooit gelezen te hebben dat Twan Huys de Collegetour met de Dalai Lama echt de saaiste ooit vond, zo zie je maar.

  Ik ben niet saai, maar heb wel genoeg andere slechte eigenschap: ik erger me tijden lang dood maar zeg niks, tót ik ineens ontplof over iets kleins. Ik zeg heel vaak ja en moet dan weer terugkrabbelen. Ik probeer mijn onzekerheid wel eens te ‘stillen’ door negatief te zijn over anderen. Ik heb totaal geen discipline (vooral irritant voor mezelf).

  Zo, nu vind ik het wel weer genoeg!

  • Nicole Offenberg

   Ha Elsbeth, ja, dat van de Dalai Lama heb ik ook gelezen. We zijn dus in goed gezelschap 🙂
   Dat geldt ook voor je ontplofgevaar. Dank je wel voor deze eerlijke, kleurrijke lijst!

  • Wilma

   Kan ook aan Twan Huys hebben gelegen.

 8. Carolijn

  Wat een heerlijk echt en strak blog weer Nicole. In een adem uitgelezen. Nou daar komt de mijne…..ik ben cijfermatig echt heel slecht. Oke de standaard rekengevallen lukt me wel maar de logica in financiële overzichten en de boekhouding ontgaat mij vaak en pas na de nodige uitleg zie ik enig verband. En dat voor iemand die als kind vanaf het eerste kleedgeld een kasboek bij hield omdat rood staan geen optie was ( en nog niet is). Gelukkig heb ik een handige man die een fijne boekhouding heeft opgezet voor me waar ik nu wel van snap hoe het werkt.

  Oh en het mag niet maar echt …. En jij weet dat, maar ongeduld is wel serieus een slechte eigenschap van mij want het irriteert anderen maar frustreert uiteindelijk mezelf ook. Aan de andere kant ik ben daardoor wel een volhouder die snel tempo maakt in zaken die ik heel graag wil.

  • Klara van Zuijdam

   Wat een heerlijk blog Nicole! zo lekker herkenbaar ook:-) Ik heb de onhebbelijke eigenschap dat ik vaak al antwoord geef voordat men de hele vraag gesteld heeft. Ik weet al waar het naar toe gaat, maar als docent geen handige eigenschap natuurlijk. En waar ik echt slecht in ben is oeverloos vergaderen….dan krommen mijn tenen en hoor je mijn tanden bijna knarsen. Ik probeer deze dan ook zo veel mogelijk te vermijden. Het fijne is dan wel weer dat als je op dezelfde golflengte zit je ook heel snel door alles heen bent en snel tot besluiten komt.

   • Nicole Offenberg

    Dank je wel, Klara. Ja, grappig hoe je lichaam nooit liegt en ergernis niet onder stoelen of banken kan steken. Enne… Voortaan even diep ademhalen voor je als docent voorzegt 😉

  • Nicole Offenberg

   Vooruit, Carolijn, ik sta hem toe: je ongeduld. Maar alleen omdat je er al eentje had genoemd in een mooi verhaal over je kleedgeld 🙂

 9. Sonja van Vuren

  Haha, topblog, Nicole! Aan jou moet je dus niks uitlenen. 😉

  Ik ben een detail fetisjist. Toen ik nog in loondienst zat, werden m’n baas en collega’s er weleens gek van. Ikzelf trouwens ook – nog steeds. Want o.a. mails, blogs en blogreacties -tig keer nalopen en aanpassen voordat je op de verzend- of publiceerknop durft te klikken, is niet bepaald tijd efficiënt.

  Al is deze eigenschap een echte energievreter en irritatie opwekker, ik heb er ‘helaas’ ook veel aan, want de meeste klanten zijn maar wat blij als ik allerlei (schrijf)foutjes ontdek en verbeter en/of attendeer op mogelijke verbeterpunten. Soms word ik er zelfs specifiek voor ingehuurd (redactie-achtig werk).

  Maar ik ga een slechte eigenschap niet goedpraten of er een positieve zwengel aan geven zoals vaak gebeurt in sollicitatiegesprekken. Een mierenneuker is een mierenneuker. Take it of leave it. 😉

  • Nicole Offenberg

   Inderdaad: take it or leave it! En toch is het ook jouw visitekaartje. Ik heb ‘m nooit irritant gevonden, integendeel 🙂

   • Sonja van Vuren

    Pfoeh, gelukkig! *zweet van voorhoofd veegt* 😉

 10. Sigrid

  Leuk artikel! Ik bedacht me vanochtend dat ik allerlei tegenstellingen heb. Ik kan heel attent zijn, maar ben heel slecht in verjaardagen en andere verplichtingen. Ben heel sociaal, maar ook erg graag op mezelf en dus niet sociaal. Vind het moeilijk om mijn favoriete eten te delen, tenzij ik er van te voren op bedacht ben en gewoon extra heb ingekocht. Ik ben regelmatig onzeker en vind het moeilijk om krachtig en stabiel te zijn. Oh ja, en ik zorg graag te goed voor mezelf. Ik hoop dat ik dat in de toekomst wat meer omzet naar zorgen voor anderen. Geeft vast meer voldoening. Maar door mijn perfectionisme ‘moet’ eerst mijn eigen leven helemaal kloppend zijn. Pfffffff, dat zijn nogal veel vervelende eigenschappen. Ik heb gelukkig ook mijn positieve kanten, maar wel eens leuk om ook je minder leuke kanten hardop te benoemen. Nu weer richten op mijn leuke kanten. Ook belangrijk! 🙂

  • Nicole Offenberg

   Herkenbaar hoor, Sigrid. En dat je graag op jezelf bent, vind ik niet per se niet-sociaal. Daar kan een belangrijk verlangen onderliggen. Ik weet in ieder geval van mezelf dat ik een leuker mens ben wanneer ik wel toegeef aan dat op mezelf zijn. En dank je wel voor je openheid door het hier te delen!

 11. Renate Janssen

  Heerlijk artikel Nicole, dat is zo genieten. Past ook geweldig bij Brene Browns nieuwste boek, dat ik nu aan het lezen ben: Rising strong.
  Ja en dan kan ik natuurlijk niet anders. Hup, met die billen bloot: gisteren werd me nog verweten dat ik mensen de maat neem en een explosief karakter heb…Hmm, er zit een kern van waarheid in. Al is het beeld niet compleet. Ik neem tegenwoordig de vrijheid om alleen het gezelschap op te zoeken van mensen die de meesten van mijn waarden delen. Anderen laat ik aan me voorbij gaan. En ik laat het gewoon merken als ik boos ben.
  En dan durf ik ook nog te zeggen dat ik daar best trots op ben 😉 Goed he?

  • Nicole Offenberg

   Daar mag je zeker trots op zijn, Renate. Dank je wel voor het openlijk delen. En in alle reacties ben je in goed gezelschap: er zijn meer mensen die explosief zijn 🙂
   En dank je wel voor de boekentip van Brene Brown!

 12. Loeke

  Wat een heerlijk artikel, het leest weer als een sneltrein! Handig, voor een juffertje ongeduld als ik ;-).. Maar nee, die mocht niet. Dus gooi ik mijn explosie-gevaar er maar in. Laten we het goede van al deze licht-ontvlambaarheid maar houden op ‘een vurig type’. En dan mijn excessieve veeleisendheid. Aan mezelf en anderen. Mijn extreme perfectionisme. Waardoor ik mezelf enorm onder druk zet maar ook heel goed werk lever. En ja, ik maak TROEP. Echt TROEP. En heb een broertje dood aan schoonmaken. Niet heel handig voor een creatief, altijd-openstaand brein dat juist snakt naar rust, leegte en stilte. Maar gelukkig helpt mijn perfectionisme en veeleisendheid me dan eens in de zoveel tijd wel weer om als een explosieve, razende frisse wind door mijn kantoor te gaan en alles weer spik en span te maken! Pffff komen al die eigenschappen toch nog van pas … 😉

  • Nicole Offenberg

   Ha, vurig type, dat klinkt goed! En we kunnen elkaar de hand schudden. Qua troep: you’ve ain’t seen nothing yet 🙂

 13. Fabrina

  Ik ben er vaak heel erg zeker van dat ik gelijk heb en zo is het dan gewoon ook 🙂
  En af en toe kan ik een behoorlijk bijdehandje zijn, verschrikkelijk irritant voor anderen haha!

  • Nicole Offenberg

   Natuurlijk heb je gelijk, wat denken al die anderen wel niet?! 😉

 14. Petra Leonora

  Oh heel lekker om gewoon even te zeggen dat ik slecht kan luisteren, dat ik vaak denk dat ik het beter weet en dat ik heel hard praat als mijn superego gehoord wil worden. BAM!

  • Nicole Offenberg

   Zo. Dat is eruit! En wat een heerlijk superego dat zo hard praat 🙂

 15. Liesbeth

  Oke, heel eerlijk? Ik ben behoorlijk dominant, recht voor zijn raap en eigenwijs.
  Als het niet gaat zoals ik wil, doe ik niet mee.
  Gelukkig sta ik wel open voor kritiek en ben ik bereid om met de juiste argumenten van anderen mijn mening te herzien.
  Je hoeft me niet te zeggen hoe ik het moet doen want ik leer graag van mijn eigen ervaringen .
  Wat het me gebracht heeft is een succesvol bedrijf waarin ik mijn “slechte” eigenschappen aan de kant zet en anderen help hun doelen te bereiken.
  En de herkenbaarheid van jouw stuk bracht een grote glimlach op mijn gezicht……..

  • Nicole Offenberg

   Dominant, recht voor de raap en eigenwijs: wat een mooi profiel! Dank je wel voor het eerlijk delen, Liesbeth.

 16. Kim Markestein

  Ik ben impulsief, ongeduldig en kan een echte kattenkop zijn. Als iets niet naar m’n zin is dan doe ik t over en dan op mijn manier. (tot grote ergernis van mijn vriend)
  Ow…….ik kom ook vaak te laat, maar ik kom r meestal goed mee weg.
  Ik ben onzeker en pietje precies, hoewel deze laatste eigenschappen steeds minder erg worden 🙂

  Erg leuk om hier over na te denken!
  Dank je wel!

  Groetjes Kim

  • Nicole Offenberg

   Ha, dat woord heb ik lang niet gehoord: een kattenkop 🙂

 17. Ramona Pullen

  Heerlijk artikel!!
  Zo fijn te lezen dat niemand perfect is
  Ik hou onzettend van praten en niet zo van luisteren ik kan ontzettend onredelijk zijn als dingen niet zo gaan zoals ik het bedacht heb. Haha wat heerlijk om dit zo op te schrijven.
  Heb in de loop der jaren wel geleerd on beter naar een ander te luisteren en dat onredelijke… tja gebeurd nog wel is
  Liefs Ramona

  • Nicole Offenberg

   Dank je wel, Ramona! Ik ben ook blij verrast door alle onhebbelijkheden die iedereen hier durft te melden. We zijn niet alleen 🙂

 18. Miranda Smit

  Hallo Nicole,
  Heerlijk blog, dankjewel.
  Mijn negatieve punt is dat ik altijd en overal in mogelijkheden denk maar dan ook echt àltijd. Fijn als je creatief bent, ook als je oplossingen zoekt. Maar er komen zoveel mogelijkheden dat het overzicht, de rode draad en de herkenbaarheid kwijt raken.
  Voor mijn bedrijf moet moet ik elke keer weer mijn eigen kaders en afspraken erbij pakken anders vlieg ik zo weer een andere kant uit. En een opdracht, ik ben er super blij mee. Alleen denk ik al doende; dit kan ook wel zo of zo. Dat kost allemaal extra tijd en bovendien hadden we een afspraak over de uitvoering (oh ja, laten we die er weer eens bijpakken)
  Tja, stapje voor stapje en al doende leert men ga ik dan maar van uit….
  Groet!
  Miranda

  • Nicole Offenberg

   Overal mogelijkheden zien… dat klinkt als een rasoptimist 🙂

   • Miranda Smit

    Dat ook ja!
    En dat is onder andere de positieve kant.

 19. Vdiep

  Wauw,

  Hier heb ik nog nooit zo over nagedacht!

  Nou mijn vervelende eigenschappen zijn; Als ik iets wil dan wil ik dat meteen. Eenmaal in het hoofd kunnen mensen advies geven en meningen geven maar dat maakt dan allemaal niet meer uit. Soms brengt het me op hele leuke plekken. Soms minder handig.
  Als ik het in de sociale contacten niet meer weet, maar ik ervaar wel van alles, dan kan ik niet praten en de woorden niet vinden en dan schuif ik iedereen gewoon aan de kant. De meeste mensen kennen me en dan komt het weer goed, en soms verlies je daarmee gewoon de contacten.

  Ik ben erg chaotisch, raak alles kwijt en ben altijd te laat.

  Dank je wel voor de verhelderende blik!

  • Nicole Offenberg

   Graag gedaan! Leuk om te lezen dat ik je aan het denken heb gezet. Enne… jij komt dus in ieder geval wel op hele leuke plekken 🙂

 20. Geke Kerssies

  Wat een fijn blog zo leuk om er alleen al over na te denken. En zo ook te zien dat het eigenlijk jing jang is 🙂

  Chaotisch en vergeetachtig,waardoor ik heel goed sorry kan zeggen en mijn fouten kan toegeven
  slordig, waardoor ik heel goed kan vinden
  Ik praat teveel , Waardoor ik verbaal sterk ben .

  • Nicole Offenberg

   Inderdaad: alles draait om evenwicht. Leuk nu eens even de andere kant te horen: onze vervelende trekjes 🙂 Dank voor het delen!

  • Geke Kerssies

   ik was vergeten dat ik ook niet zo goed ben in spellen
   Yin Yang natuurlijk 🙂

 21. Agnes

  Leuk blog 🙂 ‘oh oeps iets vergeten”ho, nog een keer’ > bij mij gaat dus heel veel in 2 of meer pogingen. Net even te snel/iets over het hoofd gezien waardoor bij mij alles op de trial/error-manier gaat. Waardoor ik wel weer heel menselijk overkom. ;-))

  • Nicole Offenberg

   Gelukkig, je bent een echt mens 🙂 En trail and error is gewoon een fijne methode.

 22. Johanna

  Wat een super leuke blog, ik moest er om lachen en wens jouw man veel sterkte toe! Ik denk dat mijn man en jouw man de hand kunnen schudden, want vond het zo herkenbaar! Ik weet ook altijd wat de ander denkt (en wat goed voor hem is). Kan zo enorm scherp uit de hoek komen en kritisch zijn, dat ik wel eens denk dat het echt niet gemakkelijk is om met mij samen te leven 🙂 Lang leve de nuchtere, sterke mannen die er toch voor ons zijn!

  • Nicole Offenberg

   Inderdaad: een applaus voor onze mannen 🙂 Maar heerlijk toch dat je gewoon hele gesprekken kunt voeren zonder dat hij terugpraat?

 23. Monica

  Ik heb heel hard moeten lachen van herkenning om het verhaal van Sigrid, ook ik kan mijn favoriete eten absoluut niet delen!
  Verder zonder ik mezelf ook graag wel af en kan ik niet zo goed tegen heel erg lang praten, op verjaardagen ben ik het praten meestal om 11 uur wel helemaal zat, dan wil ik weer naar huis.
  Ik weet niet of dit een echte slechte eigenschap is maar ik ben vreselijk on-romantisch, probeer het wel te zijn maar het zit gewoon niet in mij helaas.
  Ook kan ik niet tegen mijn verlies met spelletjes (in het echte leven wel, raar he?), ik gooide vroeger alle spelletjes door de kamer heen als ik niet kon winnen.
  Oh ja, en ik ben heel erg onzeker over mijn mogelijkheden en gooi vaak het bijltje er bij neer als iets wat meer moeite kost dan ik had verwacht.
  Oei, wat een lijst, gelukkig zijn er ook veel leuke dingen, maar dat is een ander blog.

  • Nicole Offenberg

   Prachtige lijst hoor. En natuurlijk heb jij ook heel veel leuke kanten, daar schrijf ik een andere keer wel weer over.
   Deze lijst maakt het nou net zo kleurrijk. Geweldig om te lezen dat je eerlijk toegeeft dat je niet je favoriete eten wil delen.
   Als ik een keer uit eten ben, pieker ik er ook niet over mijn lekkere toetje te delen.
   Dank je wel voor je reactie, Monica!

 24. Liesbeth

  Ik kan niet tegen rommel. Het moet netjes zijn. En als dingen niet lopen zoals ik wil, oeff dan berg je maar. Daar word ik chagarijnig van. En eigenlijk wil ik het liefst altijd mijn zin krijgen…..

  • Nicole Offenberg

   Ha, wie niet? Enne… Gelukkig dat jij mijn rommel niet kunt zien 🙂

 25. Saskia

  Hilarisch blog Nicole en gezien de reacties maakt het veel bij mensen los.

  Of ik slechte eigenschappen heb? Ja natuurlijk!
  God bewaar me voor de lange lijst

  – ik ben een betweter (hoewel ik het vaak ook echt beter weet hahaha)

  Mijn familie vindt dat bloed irritant. Denken regelmatig “daar heb je haar weer”. Ik laat het daarom tegenwoordig aan hen over. En dan gaan de dingen dus mis………Ik zei het toch (en dat vinden mensen vaak weer arrogant , en arrogant? dat ben ik dan weer niet)

  Oh en ik woon ook samen met een betweter (die het ook vaak echt beter weet). Doodvermoeiende combinatie maar het gaat al jaren goed (en we hebben inmiddels bijgeleerd).

  -ik ben geen notaire te laat komer maar ik kom wel regelmatig wat later (10 minuten ofzo). Vaak omdat ik nog allerlei dingen nog even wil doen voordat ik weg ga. Irritant…… Ik probeer hier echt op te letten want ik vind het wel heel vervelend om te laat te komen.

  – ik ben ongeduldig. Ik wist trouwens niet dat dit een “geaccepteerde” eigenschap was.

  – ik laat mensen niet altijd uitpraten

  Omdat ik dus ongeduldig ben, weet ik vaak al wat ze willen gaan zeggen (of ik denk dat te weten) of ik word heel enthousiast over wat iemand zegt waardoor ik er nog wat aan toe willen voegen en vervolgens niet kan wachten totdat iemand uitgesproken is.

  – ik ben heel eerlijk en daardoor niet altijd even tactisch

  Ik vind eerlijkheid trouwens helemaal geen slechte eigenschap. Ik zou willen dat veel mensen veel eerlijker werden. Naar zichzelf toe en naar anderen. Dat levert veel meer op.

  -dan hoefde ik op Facebook niet steeds te lezen over de droomlevens die mensen leiden (dat gelooft echt niemand, toch) Ik heb een heel fijn leven maar geen droomleven waar nooit eens iets mis gaat. Bij mij gaan namelijk elke dag dingen mis.
  -dan waren er geen kinderen die “King” ,”Pearl Princess” of “Splinter” heten (waarom faken we allemaal dat dit leuke namen zijn? Dat zijn het niet en deze kinderen zijn rijp voor de psychiater als ze 15 zijn (lees ze worden gepest) Oja en “Pearl” wordt “Peul” als ze 4 zijn. Er is namelijk geen kleuter die de naam “Pearl” uit kan spreken.
  – Dan hoefde ik niet steeds aan te horen hoe succesvol mensen zijn. Kijk je kunt faken hoe geweldig je binnenloopt maar geld is mijn talent en ik kan na 5 minuten al een ruwe inschatting maken van je echte banksaldo. En daar hoef ik je niet eens voor te spreken Daar doet dat dure maatpak (op afbetaling) en die BMW (lease of op krediet) helemaal niets aan.

  • Nicole Offenberg

   Haha, kijk, dat is nog eens een mooie lijst. Geen notoire laatkomer, zeg je? En je bent altijd 10 minuten te laat 🙂

   En eerlijkheid is inderdaad geen slechte eigenschap. Hoewel ik qua expressie wel van fatsoenlijke omgangsvormen houdt. De eerlijkheid op twitter is soms gewoon bagger.

   Ben ik even blij dat mijn ouders me nooit Eugenie hebben genoemd (wat eerst het idee was). Los van of dit wel of geen mooie naam is, is ‘ie natuurlijk volstrekt niet op de goeie manier uit te spreken als je onder de 12 bent 😉

 26. Andrea Kessler

  Dag Nicole
  Bedankt voor deze waardevolle bericht/blog.
  Eindelijk kan ik glimlachen (na het lezen van je blog): ik als mijn schoonvader belt om ons (mijn man en ik) te feliciteren met onze trouwdag !
  gelukkig ben ik niet de enige die onze trouwdag niet onthoudt, blijkt dan… Waardoor er geen slechte sfeer heerst die ochtend in huis. 🙂
  Als ik tijdens het maken van een afspraak in mijn agenda kijk en denk: er was toch iets op die dag, er was toch iets maar wat? en me later binnenschiet: de verjaardag van mijn kind (eren) dan schaam ik me altijd een beetje: want mijn eigen verjaardag die onthoud ik wel!

  Maar he he gelukkig het zijn maar data s, want op de verjaardag zelf vier ik met mijn geliefden natuurlijk wel een echt feest, groot en uitbundig, zeker weten!

  Dank voor je inspiratie, gratis brandstof voor meer dan een week…
  Hartelijke groet,
  Andrea

  • Nicole Offenberg

   Haha, jij bent niet de enige die dit heeft. Fijn dat je weer brandstof hebt voor komende week 🙂

 27. Patty Golsteijn

  En dan ben ik stronteigenwijs, want ik zeg wél dat ik ongeduldig ben. En niet een beetje, maar tot het punt dat ik mensen push en push en push totdat ze pissed off worden. Schelden. Vloeken. En ik wegduik, omdat ik denk dat ik de hele relatie voor altijd verpest heb.

  • Nicole Offenberg

   Haha, dat is ook zeker niet het brave geaccepteerde ongeduldig dat mensen vaak opvoeren. Dit is ongeduldig to the max 😉

 28. Sander Kösters

  Fijn stukje inzicht wat de spijker op z’n kop slaat in deze tijden van verandering 🙂

  Ik ben eigenwijs, laat mensen vaak niet uitpraten omdat ik vind dat ik wel weet waar ze op doelen. Als iemand me iets uitlegt, luister ik vaak maar voor de helft omdat ik mn eigen fouten wil en moet maken. Andersom, als iemand mij niet uit laat praten of om uitleg vraagt, word ik geïrriteerd als het persoon niet goed luistert of z’n eigen interpretatie aan mijn woorden hangt. 😉 heb hier nu wel lol om trouwens omdat ik mn eigen cirkel inzie 😛
  Dank je wel hiervoor! 🙂

  • Nicole Offenberg

   Mooie cirkel die je zelf doorziet. Anderen houden ons soms een confronterende spiegel voor. Irritant 🙂 dank je wel voor je reactie, Sander.

 29. Niels

  Tja..,slechte eigenschappen..genoeg.

  – ik stel graag dingen uit zodat op het laatste moment nog wel eens iets moet gebeuren.
  – als ik iemand niet boeiend vind steek ik er zo weinig mogelijk energie in. Dan doe ik natuurlijk net alsof maar ondertussen interesseert iemand mij totaal niet.
  – bij vrouwen laat ik me wel eens leiden door mijn testosteron niveau…(ben overigens zeer gelukkig getrouwd).
  – ik ben rancuneus en zal niet rusten voor ik je te pakken heb.

  Interessant lijstje dacht ik zo

  • Nicole Offenberg

   Een heel interessant lijstje, Niels. Jij durft! Prettig eerlijk. Geeft je profiel absoluut kleur 🙂 Dank je wel voor het delen!

 30. Martin

  Ik kan kort zijn, mijn angst, is faalangst… Daarom moet ik 200% geven, in mijn geval naar mijn klanten, omdat het gewoon goed moet. Das best vermoeiend

  • Nicole Offenberg

   Best herkenbaar, Martin. Dat kan behoorlijk in de weg zitten. En toch: jij maakt prachtige dingen! Of beter gezegd: prachtige vloeren. Puur vakmanschap.

 31. Karin

  Wat een heerlijk onderwerp! Slechte eigenschappen? Die bestaan toch niet? Alles en iedereen heeft een positieve kant volgens mij :). Ook de verschillende “negatieve” eigenschappen van diverse mensen. Maar als ik eerlijk ben … heb ik deze reactie als 4 keer in alle mogelijke vormen geschreven en ben ik nog niet tevreden. Ik wil vooral duidelijk zijn, to the point en zonder omwegen, maar wil ik tegelijkertijd zeggen dat aan alles meerdere kanten zit waardoor er zelden 1 waarheid is, en dan nog is de vraag wiens waarheid. Doe maar geen koetjes en kalfjes, maar een goede discussie is altijd welkom. Luid en duidelijk, what you see is what you get.

  • Nicole Offenberg

   Fijn dat je na het wikken en wegen toch gereageerd hebt, Karin. Het is luid en duidelijk wat je bedoelt (en ik ben het met je eens 🙂

 32. Mo

  Stoer , je slechte eigenschappen delen. Ik denk te snel. Vind mensen snel oninteressant en wens vaak dat ik iets minder snel structuren doorzie. Daarnaast ben ik erg gemakzuchtig, ongeduldig en snap de trage stroperigheid van instanties en bedrijven niet. Ik heb een vlijmscherpe tong en als het moet een nog scherpere pen. Eigenlijk ben ik helemaal niet leuk. Om maar niet te spreken over het feit dat ik ronduit onaardig ben.

  • Lucy

   Mo, je mag jezelf dan onaardig vinden (en erger) maar ik keek even op je blog en je schrijft als een trein. Geweldig leuk.

   • Nicole Offenberg

    En dat ben ik helemaal met Lucy eens, Mo. Nou ja, dan ben je maar onaardig, schrijven kun je.

    • Mo

     Dank je wel

     • Mo

      Heel stiekem ben ik een watje maar dat vertel ik nooit in het openbaar.

     • Nicole Offenberg

      Ik zal het niet verder vertellen, Mo.

 33. Eef Hermans

  Jaaaaa, blog naar mijn hart! Want inderdaad: wat kan mij het schelen dat ik een chaoot ben en altijd te laat kom. Dat zegt niks over mijn andere kwaliteiten en het is alleen maar handig dat mensen het vantevoren weten.
  Ik ga meteen mijn Twitterbio aanpassen.

  • Nicole Offenberg

   Wow, dat is meteen een strakke actie: je twitterbio aanpassen op je slechte eigenschappen!

 34. Lucy

  Leuk, Nicole, dit. En verfrissend.
  Ik geloof dat ik me vooral bewust ben van het feit dat ik het niet kan uitstaan als anderen niet eerst proberen te volgen wat ik bedoel wanneer ik iets vertel, maar een begrip eruit pakken en daar hun eigen ding mee doen.
  Dat kan ik dan weer niet volgen en dan is mijn eerste reactie om te weigeren bij hen te kijken en te gaan drammen. Ik voel me in zo’n geval niet gehoord, terwijl dat natuurlijk ook best in tweede instantie zou kunnen en ik eerst de ander kan horen.
  De eigenschap heeft me het inzicht gebracht (echt laten voelen) dat er vele mogelijke invalshoeken op een onderwerp en dat ik (denk ik) beter kan luisteren. Het heeft me ook opnieuw laten zien dat niets persoonlijk is. Mensen denken allemaal vanuit hun eigen ervaringen en kennis.

  • Nicole Offenberg

   Dank je wel. Mooie reactie, Lucy. Ook je inzicht dat uiteindelijk niets persoonlijk is.

 35. Mel

  Ik ben nonchalant. Ik houd van de grote lijnen en van beginnen met iets nieuws. Maar het eindeloos kijken naar details en zaken tot in den treure aanpassen: daar word ik sacherijnig van. Ik ben een open boek, als ik iets niet leuk vind, zie je dat meteen. Ik houd niet van confrontaties en ga die liever uit de weg. Stiekem ben ik dol op aandacht en erkenning (maar wie niet? (dat tweede)). En ik kan onzeker zijn: zo enthousiast als ik kan opbloeien van een compliment, zo fatalistisch kan ik zijn na kritiek. En ondanks dit alles, of dankzij, ben ik erg tevreden met mijn carrière, leven en de mensen om mij heen.

  • Nicole Offenberg

   Fijn dat je ook hier een open boek durft te zijn! En mooi te lezen dat je tevreden bent 🙂

 36. Linda

  Leuk zeg! Ik laat mensen vaak niet uitpraten, doe graag m’n zegje en heb een enorme hekel aan smakkende mensen hahaha, daar word ik heel onhebbelijk van :D. Dank voor je luchtigheid Nicole!

  • Nicole Offenberg

   Graag gedaan, Linda. En smakken? Bah!

 37. Karlein

  ongeduld…hahaha,als ik slechte eigenschap hoor,weet (wil) ik vaak weinig te noemen,behalve ongeduld of faalangst omdat ik daar zelf veel last van heb,al die haast ,onrust en ongeduld soms in mezelf. Vaak heeft wat een ánder irritant aan mij vindt te maken met de verwachtingen of behoeftes van een ander. Ik ben bv heel graag op mezelf en heb ook alleen zijn hard nodig om op te laden. Mensen die veel sociaal contact willen zullen dat dan niet fijn vinden,maar is geen slechte eigenschap van mij . Ook spreek ik sociaal niet af ,wil alleen op de dag zelf kijken,mensen die alle volgens agendas doen vinden dat heel vervelend ,ik zelf niet . Grenzen stellen wordt ook door de ander soms als irritant ervaren (een roker die in mijn huis niet mag roken of dat ik in mijn huis geen wifi gebruik wil ) Ik vind iets een slechte eigenschap noemen dan ook niet prettig of nuttig voelen (en misschien hebben meer mensen dat gevoel en noemen ze daarom vooral ongeduld ..?) , ik zou liever een gesprek zonder oordelenhebben (ipv dat me gevraagd wordt naar mn slechte eigenschappen) en dan zou een vraag kunnen zijn ;wat zijn specifieke of opmerkelijke trekjes van je ? ,als ik er geen oordeel aan hoef te verbinden ben ik veel eerder geneigd een aantal zeer kenmerkende eigenschappen te noemen. Het gaat tenslotte om elkaar beter kennen om te weten wat er (niet) verwacht kan worden,toch (begrijp ik uit de inleiding) ? Mijn weerstand zit m in dat ik mezelf of een ander niet wil beoordelen in eigenschappen die slecht of goed zijn ,is me ook te statisch,alles kan tenslotte goed of slecht uitpakken al naar gelang van wat een moment vraagt. Een zogenoemde goede eigenschap van iemand kan bv zijn; vindingrijkheid in vinden van oplossingen ,info,tips etc ,maar kan enorm irritant zijn als je op een moment behoefte hebt aan empathie ipv allemaal tips en adviezen…Vanuit de astrologie heb ik dat vaak gezien,eigenschappen/talenten etc zijn neutraal,en wat iemand ermee doet en wanneer maakt dat het goed of slecht uitpakt . (iemand met een sterke Mars kan bv een goede kok of sportman of chirurg worden ,maar ook een bendeleider ) Ik vind alle etiketten bij linked in of andere sociale media nietszeggend eigenlijk (dat herken ik wel) ,ik ervaar in de praktijk wel hoe iemand is en of het klikt /prettig samenwerkt. Iemand die zichzelf vooraf goed kan verkopen blijkt soms tegen te vallen ,en een zwijgzame stugge kan een gouden aanwinst blijken,ik merk het wel in de praktijk,of ik voel het live al snel.

  • Nicole Offenberg

   Dank je wel voor je reactie, Karlein. Inderdaad kan een slechte eigenschap, of neutraler gezegd, een kenmerk in sommige situaties juist goed uitpakken. Daarmee zijn ze vaak situationeel bepaald.

 38. Marije

  Ha Nicole, waanzinnige blog! Loop er al het hele weekend mee in m’n kop, daarom hier mijn tekst: Ik ben een controlfreak, absoluut eigenwijs en kan soms lang wiebelen over wat ik wil. Ik ben een pittige partner voor mijn man en een lieve, maar uitgesproken vriendin voor mijn vrienden. Ik hoor mezelf graag praten en mag ook regelmatig pretenderen dat ik alles wel weet. Adviezen hoor ik liever niet en om hulp vragen doe ik pas in derde instantie. Maar he, dit is wie ik ben! Leuker kan ik het niet maken ☺
  Zo en nu de tekst over mezelf op mijn website maar eens aanpassen en wat van dit verhaal daarin verwerken…

  • Nicole Offenberg

   Wauw, die tekst kan zo op je website! Pittige persoonlijkheid 🙂 geeft je absoluut kleur. Leuk dat je reageert, Marije.

   • Marije

    Dankjewel voor de inspiratie!!

 39. Saskia

  Wat een geweldige blog! Okeee even uit de comfort zone, want ik ben het liefst perfect, dus here we go: ik ben een enorme controlfreak en wil het liefste dat het zo gaat, zoals ik dat wil. Mijn vader zei vroeger altijd: wat Sas in haar kop heeft, heeft ze niet in haar kont 😉 Verder ben ik nogal eerlijk en uitgesproken, hetgeen me niet altijd in dank wordt afgenomen. Ook ben ik gek op aandacht en hoor mezelf graag praten (wordt me daar wel steeds meer bewust van gelukkig) Wat het me heeft gebracht is dat ik altijd mijn gevoel volg en daarop vertrouw. Ook als iedereen zegt dat het niet klopt en ik voel dat het wel klopt, houd ik eraan vast. Dat heeft me al veel moois gebracht.

  • Nicole Offenberg

   Kijk, dat zijn toch hele mooie, irritante eigenschappen 😉 Dank je wel voor het delen, Saskia!

 40. Daniekle

  Ik ben heel erg doelmatig en dan recht door zee. Als mensen die hetzelfde doel hebben vinden dat, als het doel maar half gehaald word, ze ook nog steeds goed bezig zijn en graag complimenten verwachten voor inzet. Of allerlei leugens gaandeweg verzinnen waarom het maar half gehaald wordt. Ik wordt daar zooo irritant van en ben niet te beroerd iemand daar op vervelende wijze op te wijzen. Vaak zijn dit mensen die zich niet willen of durven inzetten. Maar doe de belofte dan ook niet…. bah

 41. Joke

  Mijn slechte irritante eigenschappen zijn :

  Koppig, recht door zee ( vaak te hard in mijn mening) maak dus weinig vrienden hiermee 😁, maar ben ook niet geboren om andermans hielen te likken.

  Weet over het algemeen prima wat ik kan en niet kan.
  Krijg vaak te horen dat ik star en stug ben.

  Kortom ben ik dus stiekem perfect in het niet perfect zijn 😂😂😂

  Kan het mij wat schelen dat ik deze vervelende eigenschappen bezit?
  Nee!!!!

  Ik ben wie ben, heb mijzelf ook niet gemaakt, het is gewoon een enorme uitdaging voor een ander om met mij te kunnen omgaan.

  Er zal vast nog wel het één en ander aan mij schorten, maar denk dat de belangrijkste punten genoemd zijn. 👍

  Groetjes : Joke

 42. Linda

  Ik ben een passionele perfectionist (lees “opvliegende mierenneuker”). Ben een chaoot van nature en structureer daarom alles. Staat er iets niet op zijn “vaste plek”…….ontploffingsgevaar aanwezig! Daarentegen zorgt dit er wel voor dat je altijd bij mij terecht kan als je iets (info) nodig hebt. Ik weet het te vinden (want zeer gestructureerd, ook in zoeken).
  Ik ben koppig, eigenwijs en eigengereid (heb genoeg zelfvertrouwen meegekregen om niet alles klakkeloos aan te nemen), oftewel….als ik ergens in geloof moet je van goede huize komen (met echte argumenten) om mij te overtuigen. Ben flexibel, maar ook zeer rigide (bereid tot verandering, maar als we iets hebben afgesproken houd ik mij daaraan).

  • Nicole Offenberg

   Ha, ja zo kun je het noemen: passionele perfectionist. Houden zo!

Reageer