O, o, daar is ‘ie weer: jouw Grote Verleider

Hij komt de kamer binnen. Je kijkt op en ineens staat je hart stil. Hij staat in de deuropening. Aantrekkelijk. Zwoel. Verleidelijk. Hij kijkt je indringend aan. Je was net geconcentreerd bezig met… Ja, met wat eigenlijk? Je bent compleet vergeten wat je aan het doen bent.

Je kijkt in zijn ogen en z’n blik zegt alles. Hij is op zoek naar jou. En het is alsof hij in je oor fluistert. Zoete, lieve, zachte woordjes. Hij windt je om z’n vinger. En jij? Je bent verkocht. Je staat op en gaat met hem mee. Natuurlijk. Zonder enige twijfel.

Dit zijn geen zinnen uit een bouquetreeks. Welnee, deze situatie komt rechtstreeks uit het ‘gewone leven’. Jouw leven welteverstaan. Waar ik het over heb? Ik heb het over jouw Grote Verleider. Die ene, dat ene, dat jou afleidt van wat je eigenlijk wil doen.

We hebben hem allemaal. Een Grote Verleider.

En hij duikt op in allerlei vormen. En meestal niet in de vorm van een aantrekkelijke man of vrouw. Nee, hij duikt op in de vorm van onzinnige dingen die jou op het eerste gezicht aantrekkelijk lijken. De uitstel- en afsteldingen. Teveel drop of chocola eten. ‘Even wat anders doen’ dat vervolgens uren duurt. Direct opploppende mails beantwoorden. Te lang internetten. Teveel scrollen door je social media accounts. Alles waar ’te’ voor staat. Je zoekt afleiding in iets dat prettig lijkt. Maar naderhand niet zo voelt.

Want die Grote Verleider bezorgt je ook nog eens een schuld- of rotgevoel op als je tóch met hem bent meegegaan. Maar dat schuldgevoel heeft geen enkele zin.

Wat kun je dan wel doen?

Allereerst: weet wie of wat jouw Grote Verleider is. Zorg dat je hem door en door kent. Doorgrond zijn karakter en zie dat ‘ie bad news voor je is. Dus: wat voelt goed als je je er door laat afleiden, maar voelt achteraf een beetje sleezy, stom of suf?

Weet je eenmaal wie of wat hij is, let dan goed op. Als je Grote Verleider als een pop-up weer voor je deur staat, druk dan op je pauzeknop. Stop. Geef je afstandsbediening nooit uit handen.

En vraag je af: wat zorgt ervoor dat je je op dat moment wilt laten verleiden? Wat gebeurt er op het moment suprême dat je weg wilt gaan van datgene dat je op dat moment aan het doen bent? Is het angst om echt te doen wat je van plan was omdat het te spannend voelt? Heb je trek in afleiding omdat je even geen zin hebt? Het blèh-gevoel?

Of is het verlangen? En wat is dat verlangen dan? We laten ons nl. nogal eens afleiden op het moment dat je veel te hard werkt en eigenlijk toe bent aan rust. Maar in plaats van rust te nemen zegt je hoofd dat je je niet aan moet stellen. Juist op die momenten slaat de Grote Verleider toe. Dat is het moment waarop hij je verleidt tot onzinnige bezigheden die jou lijken te helpen maar je alleen maar verder van huis brengen.

Laat je niet in de luren leggen met loze beloftes. Kies voor wat je eigenlijk heel graag wilt doen. Neem rust als je rust nodig hebt in plaats van dat je een neppauze neemt om alleen maar op social media te scrollen. Jij en ik weten toch dat social media net kauwgom is. Lekker zoet in het begin, maar plakkerig na een tijdje kauwen.

Tenslotte: ken niet alleen je Grote Verleider, maar ook je Grote Verlangen. Wat is echt belangrijk voor je? Hoe beter je dat weet, des te minder kans jouw Grote Verleider bij jou maakt. Zeg nee. Laat je niet afleiden. Werk hem de deur uit. Sterker nog: maak het uit en laat je niet ompraten. Ga iets doen waarvan je achteraf geen spijt krijgt. Iets dat je echt plezier en voldoening geeft.

Je toont leiderschap door hem de deur te wijzen. Je beschikt over levenskunst als je vervolgens luistert naar je intuïtie en doet wat jij graag wilt doen.

En vooruit, mocht je toch nog een keer voor hem bezwijken, zorg dan dat het een kortstondige affaire is. Geen langdurige knipperlichtrelatie.

Neem de leiding. Wees trouw aan die ene. En dat ben jij nog altijd zelf.

Verder lezen over verlangen, kiezen, durven, doen? Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang voortaan de blogs, podcasts en video’s in je inbox. Voor krachtige keuzes voor jezelf en je bedrijf zodat jij leeft en werkt op jouw manier en op jouw voorwaarden. Met plezier en vrijheid.

dit veld niet invullen s.v.p.

4 Reacties

 1. Wendy

  Prachtig
  en herkenbaar!
  Mooi geschreven,dank je wel!

  • Nicole Offenberg

   Dank je wel voor je compliment!

 2. Saskia

  Prachtige metafoor Nicole! En maar al te herkenbaar. Thx

  • Nicole Offenberg

   Dank je!

Reageer