Deze vinkjes heb jij alle zeven in huis

‘Wat een bullshit!’

De man stond op nog voordat de vragenronde begon. Hij had zojuist het zeven vinkjes verhaal van Joris Luyendijk aangehoord. En ja, dat maakte nogal wat los. Ik zat in de zaal en was benieuwd naar het waarom.

Of hij een zevenvinker was, was niet helemaal duidelijk. Hoewel, hij voldeed aan de checklist die Luyendijk zojuist had doorlopen. Rode broek, trui losjes om de schouders geslagen. Keurig kapsel. Hij leek zo weggelopen uit een zeven-vinken-kantoor en riep: ‘Je bevuilt je eigen nest!’ 

Niet iedereen heeft zeven vinkjes.

Sterker nog maar 3% van de Nederlanders heeft ze volgens Joris Luyendijk die onderzoek deed naar zeven vinkjes (man, hetero, minstens een hoogopgeleide en/of welgestelde ouder, minstens een in Nederland geboren ouder, wit, gymnasium of vwo, universiteit).

Het was een avond die vermakelijk was, scherp en tot nadenken stemde. Zeker in deze tijd. Want hoe eerlijk is de macht verdeeld? Zeven vinkjes hoeven zich nooit aan te passen. En wie neemt de besluiten in dit land? Besluiten die impact hebben over veel levens. Tot hoever gaat je invloed als je maar drie vinkjes hebt? En wat betekent dat dan voor je kansen? Vragen die ik hier niet beantwoord. Of je er nu drie hebt of zeven, lees Luyendijk.

Toch zijn er wel zeven andere vinkjes die jij wél allemaal in huis hebt. Zeven V’s die van belang zijn, helemaal in deze tijd. De wereld is op drift. Crisis. Oorlog. Het zijn rare, nare tijden.

Waar zit dan jouw houvast? 

Ik verzamelde zeven vinkjes met bijbehorende vragen. Vink ze maar af en beantwoord de vragen. En als je twijfelt bedenk dan: bij elke V heb jij een keuze. Wat doe ik met deze V? Neem ik hier verantwoordelijkheid voor? Of kies ik toch nog voor de V van verstoppertje spelen?

De zeven vinkjes, maar dan voor iedereen:

1-Veerkracht

Meer dan ooit belangrijk. Red jij je? Kun je blijven staan als het stormt? Waaruit bestaat jouw veerkracht? En als het jou even niet lukt, op wiens veerkracht mag jij leunen? 

2-Vertrouwen

Uit veerkracht vloeit vertrouwen voort. Kun je ondanks crises vertrouwen in jezelf? Op jezelf? En waar kun je bij jezelf op vertrouwen? Wat blijft overeind bij jou als alles wegvalt? (spoiler: o.a je talent en karakter). En als je vertrouwen even wankel is, wie vertrouw jij om op te mogen leunen? 

3-Verantwoordelijkheid 

Steek je je kop in het zand of neem je verantwoordelijkheid voor je keuzes? Neem je verantwoordelijkheid voor je eigen aandeel? Wat staat je hierin te doen? Trek je aan de bel als het zwaar wordt? En ja, kijk ook naar waarvoor je níet verantwoordelijk bent. Ligt er niet teveel op je schouders? Als dat zo is, hup, eraf ermee, het maakt punt 1, je veerkracht, sterker in deze tijd.

4-Vriendschap

Onmisbaar in tijden als deze. Met wie wil je je verbinden? Wat voor soort verbinding past bij je? Welke verbinding maakt je sterker, veerkrachtiger, blijer? Welke juist niet? Yep, dit is natuurlijk ook de V van verbinding en dat is en blijft een keuze die je vandaag nog kunt maken. Spreek je uit over welke vriendschap belangrijk voor je is, verbind je.

5-Verandering

Ben je in staat te veranderen? Kun jij je aanpassen? Of houd je vast aan wat was en niet meer is? En wat in jou is onveranderbaar sterk? Welke verandering gaat jou helpen, de komende maanden, komend jaar? En is het misschien wel de V van vernieuwing die nu nodig is voor jou? 

En ja, misschien komt er wel een verandering op je af waar je níet op zit te wachten, check dan de overige V’s om te zien hoe ze jou kunnen helpen. 

6-Voeding

Letterlijk en figuurlijk een belangrijke. Simpel gezegd: wat stop jij in je mond? En is dat nog een beetje gezond? Maar ook: hoe voed jij je figuurlijk? Met doelloos scrollen en kattenfilmpjes? Inspiratie via boeken, gesprekken, erop uitgaan? Leer je nog wel eens iets compleet nieuws? Hoe houd jij jezelf fris en daag jij jezelf uit met voeding voor je hoofd? En geeft je dat energie? Ja, kies voor voeding die je energie geeft.

7-Verwondering 

Verwonder jij je nog wel eens? Laat je je wel eens raken en grijpen door iets? Klein of groot? Iets moois? Iets compleet nieuws? Blijf je nieuwsgierig? En zo ja, waarnaar? Laat je verwonderen. Het is het medicijn tegen cynisme. 

Zeven V’s. Zeven vinkjes. Deze heb jij in ieder geval in huis. 

En nee, deze vinken zijn geen bullshit. 

Het vraagt wel van je dat je kiest. Voor alle zeven. Op jouw manier. 

(Foto: minigids vogels van Nederland en België van de Vogelbescherming, zodat je de vink goed kunt leren herkennen!)