Het is allemaal de schuld van de 4-urige werkweek

Eigenlijk is het dus de schuld van Tim Ferriss. De schrijver van de bestseller ‘Een werkweek van 4 uur’.

Dat boek heeft je natuurlijk lekker gemaakt. Een beetje tangodansen in Argentinië terwijl je een bloeiende business opbouwt. Passief inkomen, ofwel: jij kunt passief achterover leunen, een boekje lezen op het strand terwijl je in je vier-urige werkweek je klussen doet en je inkomen binnen stroomt.

Als iets te mooi is om waar te zijn, is het vaak ook te mooi om waar te zijn.

OK, ja, het kan best, dat strand, het tangodansen enzo. Tim Ferriss heeft het tenslotte ook gedaan, maar ging uiteindelijk toch weer schrijven, podcasten en van alles ondernemen. Tot zover het tangodansen.

Toch even een paar vragen. Want nog steeds zie ik berichten van ondernemers die zich druk bezig houden met het aantal uren dat ze werken (en anderen aanmoedigen toch vooral ook ‘zo weinig mogelijk uren te werken’).

Ten eerste: waarom staar je je zo blind op het aantal uren dat je werkt?

Het aantal uren dat je werkt is zo’n loondienstgedachte, die enkel en alleen gaat over input. De zin: ‘ik werk maar <vul hier een aantal in> uur’ heb ik nooit zo begrepen als je zelfstandig ondernemer bent. Vanwaar die fixatie op het aantal uren? Hanteer je dan een prikklok? Toen ik nog ambtenaar was werd die in 1998 al afgeschaft. En ja, ik snap best dat je niet onbeperkt wilt werken, dat is ook niet gezond. Maar met die vier-uur-werk-medaille die je jezelf geeft, doe je eigenlijk hetzelfde als de mensen die er prat op gaan ‘wel 80 uur per week’ te werken. Waarom toch steeds die fixatie op kwantiteitsdenken?

Ten tweede: wat geeft je leven echt betekenis?

Waar zit echt het plezier in je werk? In het vak dat je hebt? De klanten waarmee je werkt? Het product dat je maakt? Of wil je je daar verre van houden?

OK, als je daar echt he-le-maal niks mee hebt, is de oplossing simpel: ga drugs dealen, als je niet om klanten geeft en rijk wil worden in je vier urige werkweek.

Alles is een keuze.

De ondernemers die de vier uur prediken vertellen er vaak niet bij dat je team wel aan het werk is, een team dat jij moet aansturen. Zelfsturende teams functioneren eerder niet dan wel, wat al die managementboeken je ook vertellen. Ze vertellen er niet altijd bij dat je je verdienmodel wel zo moet inrichten dat alles 100% klopt en ook echt de juiste mensen moet hebben. Vraag een ondernemer wat de grootste kopzorg is in zijn of haar bedrijf. In de top drie van antwoorden staat altijd: het functioneren van mijn team.

Als je echt die vier urige werkweek wilt, vraag je dan eerlijk af: waarom wil je dit? Is het een reactie op wat je nu doet? Hoe leuk vind jij je werk? Echt? Hoe leuk vind jij je klanten echt? Of de dienst of product dat je levert? Gaat het je alleen om het inkomen dat je passief wilt ophalen?

Daarbij: als je een diep verlangen hebt naar ruimte en rust, werk dan aan dat knelpunt en vraag je af waarom dat ontbreekt. Want ook die thema’s spelen zeker niet alleen in werk, maar juist ook in de drukke privélevens die we volstoppen met van alles en nog wat. Omdat je denkt dat je daarin van alles hoort te doen of moet doen of bang bent iets te missen. Heb je daar niet een aantal stevige keuzes te maken?

Datzelfde geldt voor je teamzorgen. Investeer in een kwalitatief topteam en besef dat als je team eenmaal staat, je niet klaar bent.

En wat betreft die uren, denk erover na, want als je echt doet wat je leuk vindt met de mensen die je leuk vindt, gaat je prikklokalarm niet na vier uur af om dan pas echt te doen wat je wilt doen in je leven. Alsof je in gescheiden werelden leeft.

Leef. En doe daarin de dingen die belangrijk en leuk voor jou zijn.

Durf daarin stevige en eerlijke keuzes te maken. Geloof me: ook dan is er nog steeds ruimte voor tangodansen of een boek op het strand.

Kies voor een leven met werk waarin je de tijd vergeet.

Ongeacht wat een slimme schrijver ook in een heel vermakelijk boek heeft geschreven.

Zin in meer frisse verhalen met nadenkvragen over verlangen, kiezen, durven, doen? Zodat jij krachtige keuzes maakt en leeft en werkt op jouw voorwaarden? Meld je aan en ontvang voortaan mijn blogs, podcasts en video’s. Door je aan te melden geef je toestemming je gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.

dit veld niet invullen s.v.p.