Waarom je hart volgen levensgevaarlijk kan zijn
Wat is dat toch met die kreet: ‘volg je hart’.
Overal duikt ‘ie op in verschillende gedaantes.
Volg je hart want dat klopt.
Je moet je hart volgen.
Je hart weet het antwoord.
Zo. Nou. Daar kun je het mee doen. Wat een drukte voor dat hart. Dat je moet volgen. Dat het antwoord heeft op al je vragen. En dat ook nog eens klopt.
Alsof het op jouw deur staat te bonken die jij maar niet open doet, hardleers als je bent. Vandaar dat al die websites ons toeroepen: volg nou je hart, want dat klopt.
Maar hoor je hoe je jezelf daarmee onder druk zet? Die gebiedende wijs: volg je hart! Nee, stop.
Want jij jaagt het op.
Je zwemt in je leukeappjes-live-gezellige-afspraken-online-schermen-kijken-thuiswerk-aldanniet-Zoom-vergaderen-bedrijfoprichten-mensen-om-je-heen-voortdurend-sta-je-aan. Niets wil je missen. En dan moet je in dat alles óók nog je hart volgen.
In de Volkskrant stond onlangs een belangrijk en boeiend artikel over het vrouwenhart dat heel anders functioneert dan het mannenhart. Daardoor is een hartinfarct bij vrouwen moeilijker te herkennen. En maar liefst 30% van alle hartinfarcten bij vrouwen onder de zestig jaar wordt veroorzaakt doordat zij van het een op het andere moment een scheur in hun kransslagader krijgen (een zogenaamde SCAD (spontane coronaire arteriële dissectie).
Hartklachten bij vrouwen worden vaak over het hoofd gezien en er is nog veel onderzoek nodig. Deze week was het weer red dress day om aandacht te vragen voor hartziekten bij vrouwen. Opvallend feit in het krantenartikel: ook bij jonge gezonde vrouwen komt een hartinfarct voor. Oorzaken?
Hormonen, trauma en stress worden in het artikel genoemd als mogelijke oorzaken. Volgens cardioloog Angela Maas maken vrouwen zich te druk en neigen ze naar perfectionisme.
En daar zit precies waar het wringt met volg je hart.
Je wilt een leven dat klopt, dat vervult, dat je alles biedt wat je hartje begeert. Je wilt alles. Goede relatie, leuke vrienden, kinderen, hobby’s, vervullend werk, een eigen bedrijf, gezond blijven door te sporten, reizen, noem maar op. Ja, allemaal leuke dingen. Maar in de ongemerkte hectiek van zaken die je energie geven, leg je de lat hoog-hoger-hoogst. Want je wilt alles. En je wilt het goed doen, niet half. Je wilt teveel. Hoezo kiezen, het zijn toch allemaal leuke dingen?
Maar is het nog gezond wat je doet?
Alle ballen hoog houden. En vol sociaal leven. Kinderen met verantwoorde hobby’s en clubjes. Leuk werk. De relatie met je partner spannend houden (niet door simpelweg een goed gesprek, nee, we moeten een weekend weg). Volop sporten. Torenhoge ambities, want ja: groei is leuk. Gezellige vrienden. Ouders die je ook graag wilt zien. En dan ook nog overal laten zien dat je op deze manier je hart aan het volgen bent.
Kijk mij mijn beste leven eens leiden. Kijk hoe ik mijn hart volg. De beste versie van mijzelf! Jij ook? Want ik volg mijn hart. Want dat klopt.
Mwah.
Want weet je wat niet klopt? Het lijkt alsof je alles doet wat klopt, maar je zet druk omdat je denkt dat je alle rollen moet spelen die je nota bene van jezelf verlangt. En dat kun je aan de buitenkant wel heel mooi neerzetten. De vraag is alleen of dit alles van binnen echt klopt. Want is het fijn om jezelf dit alles op te leggen? Maak je jezelf niet een beetje gek met al die FOMO-dingen (fear of missing out)? Eerlijk? Let maar eens op wat de eerste vraag is die mensen stellen na een weekend: wat heb je gedaan? Ook bij voorstelrondes gaat het vaker om wat je doet dan wat je bent. Doen lijkt belangrijker dan zijn. Tijdens de coronamaanden dit voorjaar waarin we gedwongen minder konden doen, kwam een aantal mensen erachter dat hun leven veel te vol en gejaagd was geworden.
Je volgt daarmee niet je hart. Nee, je jaagt op je hart. En dat is precies wat het zo gevaarlijk maakt.
Stop met volgen. Stop met jagen.
Wees zuinig op je hart zolang het klopt. Verwen je hart. Zorg dat het alleen hartkloppingen krijgt door liefde of vlinders of gezonde cardiotraining. Nee, niet door obsessief te sporten. Niet door alles te moeten willen. Alles willen kiezen. Wees eerlijk.
Onrust als er rommel thuis is, een plint niet geverfd. Het kind had niet de goede kleding aan. Al dat sluipende perfectionisme. En dan jezelf van yoga, naar die training over je why-purpose-passie-of-hoe-het-ook-mag-heten, naar vriendinnenavond, naar uitgebreid moeten koken, naar direct reageren op alles wat je klanten van je vragen slepen… Want als je al die dingen niet doet, dan sluipt er weer een schuldgevoel in waar je stress van krijgt.
Maak keuzes. Je hartslag heeft er baat bij.
Geloof me, vooral vrouwen hebben veel te laat in de gaten dat ze zichzelf opjagen, getuige het artikel dat ik eerder noemde. Wees eerlijk naar jezelf.
En voor je nu protesteert, natúúrlijk snap ik wat al die coaches bedoelen met volg je hart, al is dat niet mijn taal. Maar als die zin ongemerkt leidt tot een heleboel doedingen op je to-do-list die je eigenlijk onrust geven, haal hem er onmiddellijk af en verscheur dan ook meteen die to-do-list.
Word een levensgenieter die niets moet en van zichzelf alles mag. Zonder te jagen. Maak keuzes. Doe niet, maar laat.
Volg niet je hart. Nee, laat je hart jou volgen.
In een prettig tempo. Zonder moeten. Zonder perfectionisme. Zonder wat hoort.
Zin in meer frisse verhalen met nadenkvragen over verlangen, kiezen, durven, doen? Zodat jij krachtige keuzes maakt en leeft en werkt op jouw voorwaarden? Meld je aan en ontvang voortaan mijn blogs, podcasts en video’s. Door je aan te melden geef je toestemming je gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.